Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Contaminació
El manifest Zona Zero reclama una regulació de la petroquímica de Tarragona per la pròxima legislatura

Les entitats que donen suport al manifest es concentraran a les escales de la Catedral de Tarragona. Allà, es farà la lectura del manifest i donaran a conèixer les demandes

17/04/2024 Territori
El Camp de Tarragona reclama a la Generalitat de Catalunya la protecció legislativa davant la contaminació provocada per l’activitat de la indústria petroquímica. El reclam és clar: regular les immissions i decretar d’una Zona de Protecció Especial de l’ambient atmosfèric (ZPE) al voltant del complex petroquímic més gran del sud d’Europa. La proposta s’articula mitjançant el manifest “Zona Zero: 100% contaminació, 0% protecció’ signat per un centenar d’organitacions del Camp de Tarragona i promogut per la Plataforma Cel Net. El manifest serà presentat aquest dissabte 20 d’abril a les 12.30 hores del migdia a les escales de la Catedral de Tarragona, en un acte unitari que reclama un projecte urgent i prioritari per al Camp de Tarragona durant la pròxima legislatura.

Diversos estudis acadèmics avalen les demandes de més d’un centenar d’entitats del Camp de Tarragona, que exigeixen als partits polítics el compromís per regular les immissions i declarar una Zona de Protecció Especial al complex petroquímic. Les demandes que exigeix el manifest Zona Zero són fruit d’un treball conjunt de la Plataforma Cel Net amb la Universitat Politècnica de Catalunya, la Universitat de Barcelona i la Universitat Rovira i Virgili. Els diversos estudis, elaborats durant l’últim any, juntament amb els resultats alarmants dels darrers estudis de la qualitat de l’aire, demostren que el Camp de Tarragona es troba en una situació d’urgència per la contaminació de la petroquímica. Per això, els centres d’investigació i la Plataforma Cel Net han treballat plegats en un projecte per regular de la manera més efectiva possible els episodis d’alts
nivells de contaminació registrats, i dels quals també alarmen els darrers estudis de la qualitat de l’aire.

Regular les immissions resultants de l’activitat petroquímica i declarar la petroquímica Zona de Protecció Especial, les solucions que reclama ‘Zona Zero’. Les solucions, segons els estudis i tal com reclama el manifest unitari són dues:
● Regular els nivells màxims d’immissions de benzè, 1.3 butadiè i òxid d’etilè provocades per l’activitat petroquímica, unes concentracions màximes i acceptables per la salut humana que els mateixos estudis han determinat.
● Decretar una Zona de Protecció Especial de l’ambient atmosfèric (ZPE), una figura de protecció ambiental que permetria condicionar, regular i limitar l’activitat de les empreses petroquímiques responsables en cas que superin els nivells màxims
d’immissions.

Perquè la implantació d’una Zona de Protecció Especial sigui possible, “cal demostrar que el territori on s’implementaria pateix nivells de contaminació notables, nocius per la salut i de forma recurrent. Unes condicions que els mateixos estudis demostren que es produeixen al Camp de Tarragona”, afirma Adrià Pallejà, portaveu de la Plataforma Cel Net.

Per aquest motiu, Pallejà destaca que “la protecció davant la contaminació de la indústria petroquímica, competència de la Generalitat, ha de ser el projecte de territori per al Camp de Tarragona per la pròxima legislatura” i convida els partits a fer-se’l seu i implementar-lo. Les entitats adherides criden a omplir les escales de la Catedral per reclamar la protecció davant la contaminació.

La lluita ciutadana al Camp de Tarragona ha permès saber què respiren els seus veïns, compostos químics contaminants, tòxics i cancerígens que no estan regulats de cap manera, i que provoquen accidents com el d’IQOXE el 2020. Aquesta mateixa feina de la ciutadania se sintetitza, ara, en el lema del manifest: el Camp de Tarragona és la zona zero de la contaminació i l’impacte provocats per l’activitat de la indústria petroquímica. Un fet que durant 50 anys no ha estat respost amb una regulació a l’alçada de la magnitud i dels riscos fets palesos pel fet de viure al costat del complex petroquímic.

Aquesta situació converteix el Camp de Tarragona en la zona zero de la desprotecció, i a la Generalitat de Catalunya en responsable d’un greuge i una omissió del seu deute de protegir la ciutadania. Per aquest motiu, el centenar d’entitats adherides al manifest Zona Zero, que van des d’organitzacions ecologistes i sindicals, cooperatives de treball i grups de consum, fins a associacions de cultura popular i de l’associacionisme educatiu, criden la ciutadania a omplir les escales de la Catedral de Tarragona el dissabte 20 d’abril a les 12.30 hores. Un cop més, els veïns i veïnes del Camp de Tarragona lluiten per la salut, la seguretat i la vida per tal de convertir la zona zero de la contaminació, també, en la zona zero de la protecció.



Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid