Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Batalla d'Almansa
25 d'abril de 1707: 317 anys de resistència

Avui dia encara perdura la dita Quan el mal ve d'Almansa, a tots alcança, rememorant aquesta derrota. 

25/04/2024 Política

En la Batalla d'Almansa (de la qual enguany fa 317 anys), les tropes de Felip V derroten les de l'arxiduc Carles d'Àustria, cosa que comportarà que Castella ocupi el Regne de València per dret de conquesta (guerra de Successió), perdent així el Regne de València tots els furs concedits fins a la data i l'implantació dels Decrets de Nova Planta.

A partir d'aquell moment, els pobles seran tractats amb duresa cruel com l'incendi i destrucció de Xàtiva que va ser bravament defensada pels Maulets.

Avui dia encara perdura la dita Quan el mal ve d'Almansa, a tots alcança, rememorant aquesta derrota. Altres dites com ara De ponent, ni vent ni gent, ni casament, poden estar relacionats, encara que el seu origen siga diferent a la derrota d'Almansa. (Cant dels Maulets)

 

CANT DELS MAULETS (AL TALL)

Eixiu tots de casa que la festa bull,
feu dolços de nata i coques de brull,
polimenteu fustes i emblanquineu murs
perquè Carles d'Àustria ha jurat els Furs.
Enrameu de murta places i carrers,
abastiu de piules xavals i xiquets,
aclariu la gola amb vi i moscatell,
que no hi ha qui pare el pas dels maulets.
Vine Pilareta que et pegue un saxó,
els peixos en l'aigua i els amos al clot,
i si no l´empara el Nostre Senyor,
tallarem la cua a Felip de Borbó.
Si l´oratge es gira en mal dels maulets
vindran altres dies que bufe bon vent.
Quan més curt ens lliguen més perill tindran.
Passeu-me la bota i seguiu tocant

 

Commemoració

La diada del 25 d'Abril va popularitzar-se a partir de l'any 1974, a diversos indrets del País Valèncià, organitzada per Acció Cultural del País Valencià, Campanya Carles Salvador i els partits nacionalistes i d'esquerres. Sobretot a partir de la inauguració de la Pedra dels Maulets a Xàtiva el 1978.

A partir d'aquesta data i durant els primers anys de la dècada dels 80,  la Diada del 25 d'Abril se celebrà en forma d'aplecs i multitudinaris actes d'afirmació nacionalista en places de bous destacant entre ells els d'Alacant (1980), Xàtiva (1981), Castelló (1982) i Gandia (1983), celebrant-se posteriorment també a València. 

Cal recordar que fa 4 anys, una de les més multitudinaries i on es recupera la plaça. 40.000 persones es manifestaren  pels carrers de València en una diada històrica que va tenir la cloenda en la plaça de bous, recuperada després de 15 anys.

També recordem, la de 1982 a Castelló,  en la commemoració del cinquantenari de les Normes de Castelló, amb la participació activa de Joan Fuster.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid