Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Català
Arrenca una campanya perquè la ciutadania voti amb consciència lingüística i reclami compromisos amb la llengua als partits

Plataforma per la Llengua publica en un web els programes que ha fet arribar a les candidatures i demana el suport de la ciutadania per pressionar els candidats a comprometre's amb la llengua

03/05/2023 Llengua

Plataforma per la Llengua arrenca avui una campanya perquè la ciutadania voti amb consciència lingüística a les eleccions del 28 de maig i els candidats es comprometin a defensar el català des de les institucions que ara es renoven: els ajuntaments, els consells insulars i els governs valencià i balear. Amb l'estrena del web www.votaperlallengua.cat, l'entitat fa públics els programes marc que ha fet arribar a les candidatures i demana el suport de la ciutadania als quatre eixos d'acció proposats per l'entitat per contribuir a fer més pressió als partits. A més, l'entitat també posa a disposició de qui ho vulgui models de piulades, correus i preguntes per interpel·lar els candidats i demanar-los quines accions duran a terme per defensar la llengua.

Més enllà de les mesures concretes que l'entitat ha fet arribar a cadascuna de les candidatures, totes beuen de les quatre línies d'acció que l'entitat anima la ciutadania a signar. En primer lloc, per a Plataforma per la Llengua, cal que la política lingüística sigui transversal dins l'acció de govern. Per a l'entitat, totes les àrees dels governs han de tenir perspectiva lingüística a l'hora de fer polítiques públiques i les institucions han de fer servir el català en totes les comunicacions i garantir-ne l'ús en tots els serveis. En segon lloc, cal que el català sigui la llengua d'integració de les polítiques socials, educatives i d'arrelament, i que es fomenti entre els més joves per garantir la igualtat d'oportunitats. En tercer lloc, cal que les administracions apostin majoritàriament per productes culturals i audiovisuals en català, ja sigui a través del suport a la creació o a través de la programació d'actes. En aquest sentit, els governs valencià i balear també han de fer efectiva la Declaració de Palma de 2017 per coordinar les polítiques culturals amb Catalunya. A l'últim, cal que les administracions promoguin el català a les empreses desplegant campanyes perquè demanin saber català a l'hora de contractar treballadors, fent-les coneixedores de les seves obligacions legals en qüestió de llengua i vetllant perquè els establiments comercials compleixin amb la normativa.

Per a cadascuna de les institucions, Plataforma per la Llengua també ha preparat un programa marc amb propostes per millorar la situació de la llengua que cada candidatura pot fer-se seves. En el cas de la Generalitat Valenciana, l'entitat proposa un decàleg de mesures, entre les quals recuperar les línies escolars en valencià o estendre el requisit lingüístic del coneixement del valencià a tots els nivells de la funció pública. Pel que fa al Govern de les Illes Balears, l'entitat proposa modificar la legislació de consum i de comerç per equiparar els drets lingüístics dels catalanoparlants als dels castellanoparlants o crear una Llei de cinema que garanteixi un mínim del 25 % de pel·lícules en català als cinemes. En el cas dels consells insulars, l'entitat té propostes específiques per a cadascun dels quatre, atès que són un organisme clau per a la recuperació del català en tots els àmbits. Finalment, pel que fa a les eleccions municipals, l'entitat fa propostes orientatives en funció de si els municipis són catalansvalencians o balears. A partir de la realitat local, cada candidatura pot valorar quines són les propostes més urgents a emprendre.

La ciutadania, clau per fer pressió als partits

L'objectiu de l'entitat és, en última instància, generar un moviment de pressió als partits perquè es comprometin a defensar la llengua des de les institucions. Per aconseguir-ho cal l'activació de la ciutadania i, en aquest sentit, Plataforma per la Llengua ha elaborat diferents models de correus electrònics i piulades de Twitter, així com propostes de preguntes per als debats electorals, per interpel·lar-los i forçar-los a comprometre's a defensar la llengua.

A més, l'entitat també organitzarà debats públics amb representants dels partits tant a Catalunya com a les Illes Balears i al País Valencià. En aquest darrer cas, el debat serà organitzat per diverses entitats i tindrà lloc aquest dijous, 4 de maig, a les 19 h a l'Octubre Centre de Cultura Contemporània de València. Pel que fa a les Illes Balears, el debat es farà el diumenge 14 de maig a les 11 h a Can Balaguer, a Palma, i, en el cas de Catalunya, tindrà lloc a l'Espai Línia de Barcelona el dimecres 17 de maig a les 18:30 h i serà moderat pel periodista Vicent Partal, director de VilaWeb.

Valora
Rànquings
  1. "Temps de mobilització"
  2. GETE-Ecologistes en Acció amb el del veïnat afectat per l’activitat de l’empresa KRONOSPAN TORTOSA
  3. Treballadors per la Independència de l'ANC s'han concentrat davant del Foment del Treball
  4. La plataforma SOS Baix proposa que el Parlament aprovi una llei per preservar el delta del Llobregat
  5. Commemoració del centenari del Complot de Garraf i la figura de Jaume Compte a Castelló d'Empúries
  6. Ai, Castella castellana, no t’hagués conegut mai!
  7. Decidim!: "Una jornada de Lluita pel del Dret a Decidir del poble valencià"
  8. Impulsem una campanya amb el Consell de l’Advocacia Catalana per promoure el català en l’activitat professional dels advocats
  9. Cal repensar el model sindical
  10. Ha mort Manel Domenech, incansable lluitador per les llibertats nacionals
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2025 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid