Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Llibres
L'editorial Tigre de Paper celebra el seu desè aniversari

Considera que el balanç ha estat molt positiu perquè al llarg d'aquests 10 anys s'han fet un lloc en l'ecosistema català teixint aliances i generant complicitats, especialment amb les editorials independents nascudes la darrera dècada; entre totes han aportat frescor i vitalitat al panorama literari català.

16/03/2021 Lletres

Aquest any l'editorial Tigre de Paper celebra el seu desè aniversari. Per celebrar-ho, s'està preparant una jornada festiva el mes de juny a Manresa. A més, d'està treballant per obrir un debat sobre el paper de la cultura i que en sorgeixi una proposta per a la radicalitat cultural catalana en el segle XXI. 

L'editorial ha enfortit l'ecosistema del llibre radical, fet a Catalunya i en català. Tot i que  van explorar els diferents gèneres i obrir horitzons diferents. Van començar amb la narrativa, van incorporar l'assaig, també van fer poesia, novel·la gràfica i recentment van impulsat la seva primera col·lecció de llibres infantils. En total, coincidint amb el desè aniversari, han superat els 100 títols publicats.

Una de les seves voluntats centrals era arribar més enllà de tota aquella gent que ja estava conscienciada i compromesa. Volíen que els seus llibres fossin la porta d'entrada a molta gent que té inquietuds i la ment desperta al pensament crític.

L'editorial considera que  el balanç ha estat molt positiu perquè al llarg d'aquests 10 anys s'han fet un lloc en l'ecosistema català teixint aliances i generant complicitats, especialment amb les editorials independents nascudes la darrera dècada; entre totes han aportat frescor i vitalitat al panorama literari català.

Especialització en l'assaig

Tigre de Paper s'ha especialitzat sobretot en l'assaig amb l'objectiu de resoldre la mancança que tenim d'aquest gènere en català. Per sort, altres editorials s'hi han sumat i ens hem retroalimentat les unes i les altres. Per nosaltres és cabdal i de salut política i social que els debats d'actualitat es puguin dur a terme en la nostra llengua.
 
És per això que ha publicat autors i autores d'assaig de renom internacional com la teòrica feminista Silvia Federici (acabem de publicar el seu quart llibre amb nosaltres), la filòsofa Judith Butler, hem publicat per primera vegada en català Angela Davis i ben aviat publicarem Noam Chomsky.
 
A més, els darrers anys ha l'aposta d'impulsar que autors i autores joves catalans creïn i reflexionin des del nostre context polític, social i cultural sobre els debats que la societat necessita. "Necessitem autors que aterrin aquestes reflexions a la nostra realitat" afirma l'ediditorial.
 
Projecte contracultural global
Tigre de Paper no va néixer només per ser una editorial, sinó que des del principi volien crear un projecte contracultural global que confrontés la manera que s'entenia i s'entén la literatura i la cultura des del punt de vista hegemònic. Volíem fer un projecte que pogués donar una resposta a la mercantilització de la cultura des de tots els vessants del món de les idees.
 
És per això que, a banda de Tigre de Paper, des de la cooperativa Cultura21 s'ha impulsat diferents projectes que neixen a raser de l'editorial i que alhora l'enforteixen i s'enforteixen d'una manera recíproca.

D'una banda, han impulsat la Fira Literal, que després de sis anys s'ha convertit en una de les fires del llibre més importants de Catalunya amb la participació d'una vuitantena d'editorials de tot l'estat i una quarantena internacionals; on han passat premis Nobel; on hem fet conferències amb mil assistents, i on hi ha una assistència en un sol cap de setmana de 10-15.000 persones.
També ha creat Catarsi Magazín, revista de pensament crític, amb articles diaris a la web i diversos monogràfics en paper durant l'any; la primera en llengua catalana d'aquest estil. I recentment hem incorporat Bellaterra Edicions, una editorial acadèmica referent en les ciències socials a tot l'estat espanyol per cobrir aquesta part més acadèmica.
 
Actualment tenen aquests quatre projectes vinculats diverses àrees del món del llibre, el pensament i la literatura i que s'enforteixen i s'ajuden mútuament per generar aquesta contracultura i contraposar models a la cultura imperant.
L'editorial encara la pròxima dècada pensant nous projectes, explorant nous horitzons i amb la voluntat de seguir creant xarxa i encarant nous reptes. "Si partint de zero, amb pocs recursos i des d'un projecte cooperatiu hem aconseguit tot això, els pròxims 10 anys podem arribar molt més lluny" remarca.
Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2022 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid