Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
sobirania ailmentària
El Col·lectiu Eixarcolant inicia la comercialització de llavors d'espècies silvestres comestibles

Gràcies al format innovador, es proporciona tota la informació necessària per poder cultivar, recollir i consumir cadascuna de les espècies de forma fàcil i gratificant. El projecte inclou també les varietats agrícoles tradicionals i les espècies emprades tradicionalment amb finalitats ornamentals. Es tracta d’una de les línies estratègiques del Col·lectiu Eixarcolant per tal d’aconseguir transformar el model agroalimentari i de desenvolupament socioeconòmic mitjançant la recuperació de les espècies silvestres comestibles i les varietats agrícoles tradicionals.

05/02/2021 Territori
Des d’aquest mes de febrer, cultivar espècies silvestres comestibles ja és possible. De la mà d’Eixarcolant Llavors, una de les línies estratègiques del Col·lectiu Eixarcolant, tothom qui ho desitgi podrà accedir amb facilitat a les llavors d'espècies silvestres comestibles, varietats agrícoles tradicionals, i espècies ornamentals tradicionals.

Marta Palomas, responsable del projecte afirma que “és molt important que aquestes espècies i varietats es tornin a cultivar si volem que siguin realment una eina de canvi. Només així es podran tornar a consumir i comercialitzar i contribuiran a transformar el model agroalimentari i de desenvolupament socioeconòmic.”

Les llavors es presenten en un format totalment innovador. Es tracta d’un desplegable  de 12 cares, exclusivament de paper, i que a més de servir de suport i protecció per al sobre que conté les llavors, actua com una mena de manual d’instruccions, gràfic i visual, que farà que el seu cultiu i consum sigui fàcil i gratificant. Fins i tot pels més inexperts. 

Roger Costa, encarregat del disseny gràfic, indica que “han estat pràcticament dos anys de desenvolupament per fer possible aquest format, però creiem que era imprescindible per trencar barreres i fer accesibles aquestes espècies i varietats a tothom”.

El projecte s’ha iniciat amb una setantena d’espècies i varietats disponibles, que s’aniran ampliant progressivament, amb l’horitzó de poder arribar a oferir les més de 400 espècies i varietats que es conserven al banc de llavors del Col·lectiu Eixarcolant. 

Segons el seu president, Marc Talavera, “aconseguir que aquestes llavors arribin arreu és un pas molt important per fer que s’incorporin altre cop als circuits productius i de consum, i contribueixin a canviar el paradigma agroalimentari actual.”

Per aconseguir-ho, el Col·lectiu Eixarcolant aposta per l’establiment d’una xarxa de més de 200 punts de venda arreu del territori, complementada amb la distribució online. Talavera afirma que “la millor manera de normalitzar el cultiu i consum d’aquestes espècies i varietats és fer que es trobin a tots els indrets on actualment es comercialitzen llavors. La venda online és més fàcil, però té molt menys impacte perquè s’arriba a un públic que ja està convençut; per aquest motiu la nostra aposta per teixir xarxa arreu del territori.” 

Eixarcolant llavors és el primer projecte a nivell català i estatal centrat en la comercialització d’espècies silvestres comestibles. En són alguns exemples la malva, la calèndula, el corn de cérvol, el blet blanc, l’ortiga o els colitxos.

El Col·lectiu Eixarcolant

El Col·lectiu Eixarcolant és una entitat i cooperativa sense ànim de lucre que té per objectiu fomentar un model de producció, distribució, i consum d’aliments, i de desenvolupament socioeconòmic, més sostenible, ètic i just, emprant com a eina la recuperació de les espècies silvestres comestibles i les varietats agrícoles tradicionals. Cal que aquest nou model dignifiqui la pagesia, fomenti el desenvolupament rural sostenible, i generalitzi el consum de productes de proximitat, temporada i qualitat. 

Amb una base social present arreu del territori català, realitza projectes en els àmbits de la recerca, la dinamització territorial, la divulgació i formació, i l’assessorament per tal de fer possible que aquestes espècies i varietats es tornin a cultivar, comercialitzar i consumir, i que tot plegat es faci de forma sostenible i ètica. Les actuacions i projectes del Col·lectiu Eixarcolant preveuen generar un marc que possibiliti la producció, distribució i consum d’aquestes espècies i varietats, i que posi de relleu que un altre model agroalimentari i socioeconòmic és tan possible com imprescindible.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2023 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid