Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
1903. Cuba i el primer separatisme català

Article sobre el naixement del "separatisme" català a Cuba i l'aparició de la primera bandera estelada, publicat al www.memorianacional.cat amb aquest títol

19/11/2020 Memòria històrica

L’obertura de diferents centres catalanistes adherits la major part d’ells a la Unió Catalanista, farà que ben aviat entitats americanes comencin a adoptar posicions del nacionalisme radical.

En aquesta línia, es pot citar el 1903 l’aparició a la balconada del Centre Catalanista de Santiago de Cuba d’una petita bandera catalana amb un estel blanc de cinc puntes al mig, el 1906 la revista del Grup Nacionalista Radical de Santiago de Cuba, Fora Grillons, on trobem referències a la reivindicació de la independència de Catalunya; a l’Havana, el 1908, La Nova Catalunya, i el 1914, Vida Catalana, on apareix un escut amb les quatre barres i un estel.

Salvador Carbonell i Puig, màxim exponent del separatisme català a Cuba, engegà la publicació del Fora Grillons! i activà el Grop Nacionalista Radical. En aquesta foto lluint la publicació Metralla

De fet a Catalunya serà normal la celebració d’actes i les expressions separatistes relacionades amb el moviment independentista cubà. No en va Cuba i, en menor mesura, Filipinas, fins l’aixecament irlandès de Pasqua del 1916, conformaran, sens dubte, el principal referent extern del nacionalisme radical de tot aquest període.

Fins i tot tenim notícia de la prohibició l’any 1905 d’un dinar commemoratiu del tercer aniversari de la independència de la República cubana, i la retirada de la seu de Progrés (adherit a la Unió Catalanista) d’una senyera i una bandera cubana per part de la policia espanyola.

Només un parell d’anys més tard, dins d’una altra onada repressiva que portarà la detenció del president i del secretari de La Reixa, Josep Soronellas i Lluís Manau respectivament, el Govern Civil de Barcelona en una nota informativa mencionava les relacions d’aquesta associació catalanista radical amb els nacionalistes cubans i de l’escorcoll del seu estatge destacava la troballa d’un curiós llaç amb les quatre barres i un estel dintre d’un triangle.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid