Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Memòria independentista
Fa un any de la mort d' Eva Serra i Puig, lluitadora independentista i historiadora

Lluitadora destacada del moviment independentista, que va viure anys de clandestinitat i de lluita contra les estructures del règim.

05/07/2019 Política

El 3 de juliol de 2018 ena va morir Eva Serra i Puig (Barcelona, 1942) militant l'independentista, filla de l'historiador Josep de Calassanç Serra i Ràfols, i germana de Blanca Serra i Puig i de Josep de Calassanç Serra i Puig.

El seu activisme polític i cultural s'inicià al Front Nacional de Catalunya (FNC), a partir del qual un grup de joves van fundar el Partit Socialista per l’Alliberament Nacional (PSAN), d'arrel marxista, i anys després el  PSAN-Provisional, una organització més clarificada que donaria lloc a Independentistes dels Països Catalans (IPC). També fou impulsora dels Comitè de Solidaritat amb els Patriotes Catalans (CSPC) i, a principi dels anys 90, de l'Assemblea d’Unitat Popular (AUP).

A causa del seu compromís militant va patir la repressió en nombroses ocasions, i va formar part d'estructures clandestines durant la dictadura franquista i durant els anys posteriors a la mort física del dictador Franco. El febrer de 1977 va ser detinguda junt a la seva germana Blanca amb l'acusació de col·laborar amb ETA-pm; i encara el 1980 va tornar a ser detinguda  durant cinc dies a la Direcció General de Seguretat. El desembre de 1981 fou detinguda novament i torturada durant la "caiguda" de militants d'IPC i de Terra Lliure.

El desembre del 1982 va tornar a ser detinguda, junt amb 4 militants més dels CSPC/IPC: la seva germana Blanca, la Mait Carrasco, en Carles Castellanos i la Teresa Lecha, tots acusats de “apologia de la rebelión” per portar una pancarta amb el lema “Independència” en una manifestació contra la LOAPA.

Investigació i Història al servei del Poble català

Eva Serra es va llicenciar en Hisòria el 1967. Ha treballar en diverses editorials com Salvat, Edicions 62, i a la Gran Enciclopèdia Catalana, junt a un grup de treballadors intel·lectuals que forniren el moviment independentista durant les següents dècades. El 1970 al 1975 va passar a treballar a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), i posteriorment a la Universitat de Barcelona. De 1991 a 1997 treballà a la Universitat Pompeu Fabra fins que tornà novament a la Universitat de Barcelona.

En aquest sentit, Eva Serra ha estat una de les figures més destacades de la historiografia catalana actual. Ha destacat en la investigació de la història agrària de Catalunya dels segles XVI i XVII i la història política, jurídica i de les institucions catalanes d’aquestes segles.

Durant anys ha impartit formació i seminaris als cursos d'estiu de Rosa Sensat i de la Universitat Catalana d'Estiu a Prada de Conflent, i des del 2002 és membre de la secció històrico-arqueològica de l'Institut d'Estudis Catalans.

El 2008 va rebre el Premi Justícia de Catalunya juntament amb el degà dels jutges de Lleida Eduard Enrech i Larrea.

Valora
Rànquings
  1. Alhora i la CUP
  2. L'empresari gironí Josep Campmajó s'exilia arran del cas Tsunami
  3. Sant Jordi era guerrer...
  4. Acte antirepressiu de la Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines (CACG)
  5. La “proposició de llei per la qual es regula la llibertat educativa”, del PP i VOX, empeny cap a la irlandització del valencià
  6. Ortésia Cabrera serà la cap de llista de les Terres de l'Ebre per la CUP
  7. La CUP–Defensem la Terra presenta la llista per les eleccions del 12 de maig per la demarcació de Girona, afirmant que surten a guanyar
  8. Agustí Barrera: "...el seu legalisme burocràtic no els va permetre entendre que una declaració d’independència és un acte revolucionari"
  9. Sergi Saladié encapçala la llista electoral de la CUP pel Camp i les Terres de l'Ebre
  10. La FAVB diu no a la Fórmula 1 al passeig de Gràcia
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid