Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Memòria
Ha mort Xavi Costa, independentista impulsor de Cerdanyola Decideix i de l'ANC
07/01/2017 Política

Ahir dia 6 de gener va morir l'independentista cerdanyolenc Xavier Costa, als 58 anys, després d'una llarga malaltia. El funeral en memòria de Xavier Costa s'oficiarà en una cerimònia civil dilluns, dia 9, al tanatori de Ripollet.

Membre de la Crida a la Solidaritat als anys 80, dinamitzador veïnal (especialment del Barri de Sant Ramon i al si de l'AAVV de Serraparera) i cultural, va ser el principal impulsor de Cerdanyola Decideix, entitat de la qual va ser el president i que va fer possible la Consulta sobre la Independència a Cerdanyola el juny de 2010. Posteriorment va ser un dels principals dinamitzadors i creador de la l'ANC en aquesta ciutat del Vallès Occidental.

Costa era considerat un activista popular implicat en lluites veïnals de Cerdanyola, en defensa del territori, organitzador del Correllengua, d'actes d'Òmnium Cultural i de diverses activitats culturals locals. Entre altres activitats, va ser el responsable de l'edició i difusió dels poemes inèdits d'Enric Piera Angelet, company de les entitats sobiranistes de Cerdanyola traspassat l'agost de 2015. També era un veterà cantaire, membre d'entitats corals.

Al capdavant del sobiranisme i les lluites populars a Cerdanyola

Tal i com s'ha recordat a la premsa de Cerdanyola, Costa va ser una de les persones que el dissabte 18 de juliol de 1981 van pujar a la teulada de l’església de Sant Martí com a senyal de protesta pel pla urbanístic que amenaçava la zona urbanística Canaletes, fet que 25 anys després va ser objecte d'una exposició commemorativa. Era un grup de joves de la coordinadora Salvem Canaletes que volia aturar un projecte urbanístic que contemplava la construcció de milers d’habitatges a l’estil del gratacel de Les Fontetes.

Des del punt de vista veïnal, cal  destacar que va ser un dels impulsors de l’associació de veïns de Sant Ramon destacant durant l’etapa en què l’entitat va aconseguir el local social situat al carrer de Santa Maria i posteriorment també va participar en altres associacions veïnals com la de Serragalliners on sent vicepresident va impulsar la neteja de la riera dels Gorgs com a part d’una campanya per recuperar un espai degradat que avui utilitzen moltes persones com a espai de passeig, Al temps de mostrar inquietuds sobre qüestions com la Plana del Castell o l’oposició al desaparegut projecte de l’Àrea Residencial Estratègica (ARE).

En una entrevista a El Punt del 2014 deixava que "La independència és una ocasió per fer tabula rasa i no fer un calc de l'administració espanyola, la menys efectiva d'Europa. Necessitem un Estat al servei del ciutadà, que afermi l'Estat del benestar i allunyat dels poders fàctics que han dominat Espanya.”

El 2010, setmanes abans de la consulta sobre la independència a Cerdanyola, expressava en una entrevista que "Una de les coses que fan interessants els fets de les consultes es que es produeixen com un moviment transversal a distintes afinitats ideològiques i que alhora recullen molta gent desencisada de la dinàmica actual dels partits. De fet el moviment de les consultes té com a principal objectiu deixar palès que els polítics del nostre país, els politics que compten amb cotxe oficial i dietes, no estan fent la feina per la que varen ser escollits i es per això que es crea la necessitat d’endegar un moviment des dels moviments socials."

Al peu del canó

Una de les seves últimes aparicions publiques va ser el passat mes de novembre durant la concentració convocada per l'ANC contra la detenció de l’alcaldessa de Berga, Montserrat Venturós. Costa insistia en aquell moment en fer una crida a la unitat i la determinació davant el que considerava atacs de l'estat a causa de la seva impotència. Costa apuntava aquell vespre que l'actitud dels Ajuntaments favorables a la independència demostra que és un camí que no té marxa enrere i assegurava que són els "successius governs de l'estat" els que estan dinamitant la unitat d'Espanya al no oferir un projecte atractiu per a la ciutadania.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid