Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
víctimes dels bombardejos feixistes
Guanyem Badalona proposa que el parc del Turó del Caritg sigui un espai de memòria i homenatge a les víctimes dels bombardejos de la guerra civil

Demana que s'instal·li al Parc un monument a les 130 víctimes dels bombardejos feixistes sobre Badalona del 1937-38. La proposta es debatrà en el punt sobre gestió del Parc a la propera sessió ordinària del Ple de juliol

26/07/2018 Drets i Llibertats
Donat que a la propera sessió ordinària del Ple de Badalona, el dimarts 31 de juliol, es porta a debat la proposta que el parc d'en Turó del Caritg (situat entre els barris de Sistrells i La Salut) sigui gestionat per l'Àrea Metropolitana de Barcelona, la formació municipalista Guanyem Badalona en Comú proposarà que es recuperi també el record del passat militar i de defensa civil de la població badalonina durant la guerra civil.
"Estem d'acord que el parc del Turó d'en Caritg necessita una reforma integral urgent", defensa Dolors Sabater, presidenta de la formació i alcaldessa de Badalona des de 2015 i fins al juny d'aquest mateix any, "i la importància paisatgística del parc i el seu valor no només per Badalona sinó per altres ciutats veïnes fa que estigui justificada demanar la seva gestió per part d'administracions metropolitanes". Però Sabater considera que una reforma del Parc sense tenir en compte el seu passat seria perdre una oportunitat única.
Al Parc s'hi poden trobar unes bateries de canons (ara tapiades) que s'hi van construir el 1887 amb motiu de la guerra de Cuba. L'objectiu era la defensa militar del port de Barcelona. El 1936, amb l'inici de la guerra civil espanyola, es van emplaçar uns canons antiaeris per defensar la població dels barris de les bombes feixistes que van afectar greument a moltes famílies de Badalona que van perdre les seves cases. El 1938 una bomba va caure al Turó i un cop acaba la guerra el 1939 moltes famílies sense vivenda s'hi van instal·lar a viure allà a les coves i un gran nombre de barraques. Al Parc hi va haver una zona militar en actiu fins al 1986. Cap record ni cap dada d'aquesta enorme Història és avui present al Turó, com si s'ha fet a llocs similars com els 'búnquers' del Carmel a Barcelona o el 'turó de les bateries' de Montgat.
Per això, Guanyem Badalona en Comú a través d'una esmena a l'actual escrit presentat al Ple, defensarà que es coordinin la Comissió per la Recuperació de la Memòria Històrica de Badalona, amb el suport del Museu de Badalona i del Memorial Democràtic de la Generalitat, per redactar un projecte de museïtzació del Turó Caritg que recordi el passat militar del Parc i de defensa civil de les bombes feixistes que van caure sobre Badalona. Concretament, a banda de dissenyar unes rutes guiades històriques per les diferents bateries, i adequar algun refugi antiaeri per fer-ho visitable, es demana que s'instal·li a un lloc visible del Parc un monument en memòria i homenatge a les 130 víctimes mortals de Badalona que van morir sota les bombes feixistes de l'aviació italiana entre març del 1937 i final del 1938.
"La memòria històrica de Badalona ha estat la gran oblidada en les grans reformes urbanístiques d'aquesta ciutat", defensa Dolors Sabater, "el govern que encapçalava la va tenir molt en compte en dissenyar les reformes de la plaça Roja de Sant Roc i altres""Badalona necessita l'homenatge que les víctimes dels bombardejos es mereixen i que tenen en altres ciutats veïnes, i recordar així un dels episodis més traumàtics de la nostra històrica local per evitar així que mai es puguin repetir".
Valora
Rànquings
  1. La professora de l'UdG Esmeralda Úbeda torna a realitzar actes vandàlics unionistes
  2. Membres de La Forja i la CUP fan fora de Sant Pol els arrenca-llaços dels Segadors del Maresme
  3. Convoquen una concentració a Cotlliure per la justícia i les llibertats en protesta de la visita de Pedro Sánchez
  4. El suport de més de 50 organitzacions i desenes de comitès de suport fan preveure una vaga general massiva
  5. UB per la República se suma a la Vaga General
  6. Universitats per la República interromp el Word Law Congress per denunciar la “falsa justícia” espanyola
  7. La CUP-Crida per Girona denuncia manca de planificació del Departament d'Ensenyament davant del tancament del P3 de l'Escola de Font de la Pólvora
  8. Els Mossos detenen un militant de La Forja en el seu domicili a Badalona
  9. La CUP Mataró fa una crida a la mobilització general en defensa dels drets civils, socials i nacionals
  10. Denuncien que la Generalitat vulgui censurar l'acte de Jose Pàmies a Blanes
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2019 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid