Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Memòria històrica
Empedrats a nombroses poblacions catalanes en memòria dels deportats a camps de concentració nazis
28/01/2018 Història
Gracies a la la coordinació del Memorial Democràtic i en el marc dels actes del Dia Internacional de Conmemoració en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust, que se celebrava ahir 27 de gener, a diferents localitats catalanes s'han col·locat empedrats en memòria de les víctimes catalanes que van patir els camps de concentració del règim nazi.

Entre aquestes poblacions cal destacar Torà, Sanaüja, Sabadell, Tarroja de Segarra, Talavera, La Prenyanosa, Les Oluges, Cervera, Granyena de Segarra, Sant Antolí-Ribera d'Ondara i Olesa de Montserrat.

Llambordes en forma de memòria

Aquest acte simbòlic de memòria de les víctimes del nazisme va ser promogut per l'artista alemany Gunter Demnig, que fa un any va iniciar la col·locació de les llambordes-plaques stolpersteine (“pedres de topada”) a Manresa, Castellar del Vallès i Igualada en record de deportats catalans als camps nazis nascuts a aquests municipis. L'any passat se'n van col·locar 21 a Manresa, 10 a Igualada i 5 a Castellar del Vallès.

Els stolpersteine són llambordes quadrades de 10cm x 10cm fetes de formigó i cobertes d’una fulla de llautó on es graven les dades de persones empresonades i deportades. Es col·loquen al paviment de davant dels edificis o llocs on les víctimes van viure o treballar en llibertat abans de l’empresonament o la deportació. Cada llamborda és única i precisament es realitza de manera especial a mà, com a gest de respecte i humanitat que vol contrastar amb l’exterminació industrialitzada dels nazis.

 

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid