Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Homenatge
VI Memorial Víctimes del Bombardeig de Xàtiva 1939
27/01/2015 Història
El proper cap de setmana, en concret aquest dissabte i diumenge 7 i 8 de febrer Xàtiva (la Costera) acollirà el Simposi 'Bombardeig de Xàtiva 1939, la societat civil davant la Memòria Històrica’.

El Simposi està organitzat per Ulleye i coordinat per Rafael Buforn davall la direcció científica de Ricard Camil, de la Universitat de València. Tindrà lloc a la seu de l’Associació de Veïns Barri Nord-oest, situada al carrer Abú Masaifa nº 9 de Xàtiva, amb entrada lliure “fins completar la capacitat de la sala” amb l’horari de 9.15 a 14.00 i de 16.30 a 19.15 hores el dissabte 7 de febrer, i de 10.00 a 11.30 hores diumenge dia 8.

Amb aquest simposi el seus organitzadors volen recordar amb aquest Simposi els fets ocorreguts el 12 de febrer de 1939, quan Xàtiva va viure “un dels episodis més tristos i sense sentit de la Guerra Civil espanyola: el bombardeig de l’estació de ferrocarril que va causar més de 130 morts i molts més ferits”. El bombardeig es va produir quan apenes faltaven uns dies per al fi de la guerra, i amb un exèrcit de retirada, l'aviació de Mussolini, que assajà les seues tècniques de guerra que després aplicaria en la Segona Guerra Mundial.

Programa del Simposi

Així, la presentació del Simposi se celebrarà a les 9:30 del dissabte a càrrec del professor Enric Soler, que introduirà el públic en ‘Els quatre del Pla de Corrals’. Un poc més tard, a les 10:15 hores, Ricardo Sanz García (1898-1986) líder anarco-sindicalista de Canals, serà objecte de sengles ponències a càrrec de Francesc Tormo, conegut de Ricardo Sanz, qui ha documentat gràficament la seua trajectòria política, i de Joan A. Cebrián i Molina, llicenciat en Història Contemporània i biògraf de Ricardo Sanz.

Posteriorment, a les 11:30 hores, el professor Rafel Buforn i Valero abordarà l’itinerari militar d’un soldat del Batalló de Treballadors núm. 125, 1a companyia. El programa es completa amb ‘Vicente Parra Servet, de l’alcaldia de Xàtiva a l’exili argelià’ a càrrec del profesor Salvador Català Sanchis; ‘Vicentet el Betumero y la Cruz de los Caídos de Benaixama', a càrrec de Josep Puig i Romà Francés; ‘Estudi global sobre les ponències presentades als Congressos del Memorial Víctimes del Bombardeig de Xàtiva’, del doctor en geografia Rafael Pérez Borredà.

Ja a la vesprada el simposi continuarà amb ‘Metges republicans a l’exili: la família Ridaura-Sanz’, a càrrec de l’historiador i doctor en Medicina Ramon Trullenque Peris; i ‘Carreño Prieto, de professor de l’Institut Obrer a fill adoptiu de Xàtiva’, per part de la investigadora Cristina Escrivà Moscardó.

Diumenge, acte de record del bombardeig a l'estació

Pel que fa al diumenge 8 de febrer, el programa s’iniciarà a las 10 hores amb l’acte ‘Els partits polítics de Xàtiva davant la memòria històrica relativa als temps de la República, Guerra Civil i Franquisme: Idees i propostes’, al qual estan invitats representants de PP, PSOE, EUPV, Compromís, UPyD, Ciudatans i Podemos. Posteriorment, a les 11:30 hores se celebrarà la Cloenda del VI Memorial Víctimes del Bombardeig de 1939 i posarà el punt i final un acte de record del bombardeig de Xàtiva en el Monument de l’Aixopluc que tindrà lloc a l’estació ferroviària de Xàtiva.
L'entitat organitzadora ha volgut agrair el treball de Rafel Buforn i de Ricard C. Torres “per fer realitat aquest Simposi per al V Memorial del Bombardeig de Xàtiva 1939”, si bé lamenten que “desgraciadament, 76 anys després, encara segueix sent alcalde honorari i perpetu de Xàtiva, el dictador Franco, responsable màxim de la tragèdia de 1939”, la qual cosa, denuncia, “és a causa del Partit Popular de Xàtiva”, que presideix Alfonso Rus. Més informació en aquest enllaç.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid