Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
El nou Memorial Democràtic honorarà tant les víctimes demòcrates com les feixistes

 El lloc d'empresonament republicà i presó militar durant el franquisme restituirà a partir d'ara la memòria de les víctimes demòcrates però també honorarà les víctimes feixistes. Perquè "tot són víctimes". Ho ha anunciat aquests dies la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, amb motiu del trasllat de la seu del Memorial Democràtic al Castell de Montjuïc.

Ja va insinuar les seves intencions el passat mes de març després que el Govern tanqués el Memorial Democràtic suposadament per incomplir la normativa de seguretat. Ortega llavors ja dir que s'impulsaria la memòria històrica sota criteris "científics i plurals", cosa que segons la vicepresidenta significa que es tindran en compte les víctimes de la dictadura però també les víctimes del bàndol feixista. "Ha de ser un lloc de trobada i no d'enfrontament", va dir.

19/08/2011 16:14 Drets i Llibertats

Ara, arran del trasllat a Montjuïc, Ortega va plantejar de nou el canvi de plantejament en el Memorial Democràtic i va assenyalar que ha de ser "la memòria de tots i tothom s'hi ha de sentir còmode". "La voluntat no és tornar a intentar dividir la societat en bàndols dels bons i dels dolents. Si s'ha de parlar d'alguna cosa és de les víctimes i les víctimes ho són tots els que van morir", va reivindicar. De fet, va assegurar que el que es pretén és que el Memorial estigui allunyat de qualsevol "directriu política".

Visió "imparcial" de la història

Segons la vicepresidenta, la institució ha de tenir una visió "imparcial" de la història, amb l'ànim de no dividir Catalunya en dos bàndols, perquè "la història és de tots". "El que no es pot fer és fer patrimoni ni esbiaixar la història per conveniències polítiques" tot "fugint de revenges". "La voluntat no és tornar a intentar dividir la societat en bàndols dels bons i dels dolents. Si s'ha de parlar d'alguna cosa és de les víctimes i les víctimes ho són tots els que van morir", va reivindicar.

"Un estat no ha de retre homenatge a persones de caràcter feixista"

Les primeres crítiques no s'han fet esperar, i aquest dijous el portaveu de la Comissió per la Dignitat, Josep Cruanyes, es va mostrar clar des de la UCE de Prada: "Crec que un estat no ha retre mai homenatge a persones o grups polítics de caràcter feixista". Cruanyes va titllar de "barbaritat" la intenció del Govern i va assegurar que "és jugar amb foc", "és com si Alemanya decidís commemorar dedicant homenatges tant a víctimes dels nazis com a membres de les SS". A més, segons Cruanyes el nou plantejament confon "els referents del país".

Així, va recordar que la cònsol alemanya que va participar mesos enrere en un homenatge a Lluís Companys va subratllar durant la seva intervenció que el seu país ha de tenir sempre clar que els seus referents són els demòcrates. La decisió d'Ortega s'acosta "a les que va prendre el Franquisme quan va negar-se a fer excepcions entre les víctimes d'un cantó i les de l'altre". A més, cal destacar que mentre Ortega no feia distincions entre víctimes feixistes i demòcrates va apel·lar a la memòria del president Companys i de Francesc Ferrer i Guàrdia després dels fets de la Setmana Tràgica.

A Montjuïc

Dimecres, en roda de premsa al mateix castell de Montjuïc, Ortega va explicat que Ajuntament i Govern han escollit aquesta "ubicació emblemàtica" amb la intenció de recuperar l'ús de la fortificació per recordar la lluita per la democràcia i el patiment de Catalunya, fent-ho, però, sense voluntat de revenja ni de dividir Catalunya en dos bàndols. Ortega, presidenta en funcions, i Ciurana, alcalde accidental, van especificar que el Memorial s'instal·larà a la nova seu a partir de l'octubre.

Ortega va explicar que l'anterior seu, a Via Laietana, presentava "defectes estructurals importants". Es desconeix encara qui serà el nou director del Memorial. Ortega però, va dir que vol que sigui "el més plural possible".

 

Per saber-ne més:

El Govern canvia la filosofia del Memorial perquè també tingui en compte els morts franquistes  

CiU pretén reduir el Memorial Democràtic a la mínima expressió 

 L'Associació Catalana d’Expresos Polítics exigeix l'anul·lació de les sentències emeses pel TOP

 L'ajuntament elimina una placa franquista a Bot

CiU contrària a desmantellar el monument franquista del riu Ebre a Tortosa

 La CUP Pla de l'Estany posa en marxa una campanya per demanar la retirada dels símbols franquistes

Al Principat resten gairabé vuit mil símbols franquistes

a Comissió de la Dignitat homenatja el president Companys al lloc on va ser torturat a Madrid

 Memòria selectiva

 La memòria històrica dels vençuts

Un documental sobre la matança de Gasteiz rep el Premi Memorial Democràtic del Festival Memorimage

 

 

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2023 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid