Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Els refugiats, Europa, els Estats i nosaltres
05/10/2016 Adam Majó

Per Adam Majó Garriga, militant de la CUP

L’article 14 de la Declaració Universal dels Drets humans (de rang superior a qualsevol directiva de la Unió Europea) reconeix el dret de les persones perseguides a buscar asil al país del món que prefereixin. Invocant aquest article, qualsevol Estat de la UE podria posar-se a repartir visats als fugitius de la guerra de Síria des del seu consolat a Istanbul amb la més absoluta legitimitat i legalitat. Difícilment la UE tindria arguments jurídics o encara menys morals per sancionar el país  que prengués una decisió d’aquesta mena.  Però ningú ho ha fet (tampoc i encara menys la Grècia de Syriza). La majoria ni tant sols s’ha preocupat de rebre i acollir la quota de refugiats que li pertocaven segons el repartiment inicial impulsat pel govern alemany. I ara fins i tot n’hi ha un, d’estat membre, que s’atreveix a desobeir activament l’acord i anuncia que no pensa acollir i regularitzar els 1294 refugiats que se li havien adjudicat.  Hongria, sí.

Ja ho sabem que aquest repartiment per quotes era insuficient en les dimensions i lleig en la forma. I que posteriorment la UE va arribar a aquell desgraciat pacte amb la República de Turquia que tancava les portes d’Europa a canvi de concessions polítiques i econòmiques més que discutibles. I també sabem que solucionant el problema dels refugiats polítics estrictes deixaríem encara sense resoldre la situació de les desenes de milers de  persones que cada any proven d’arribar a la costa europea fugint d’una situació d’opressió i misèria que sovint no és gaire millor que la mateixa guerra . Però el què no s’hi val és a donar les culpes en exclusiva a “Europa”, o a la Unió Europea, com si es tractés d’un ens abstracte aliè a nosaltres o, encara pitjor, com si aquestes fossin decisions preses per quatre buròcrates inflats de mantega, d’esquena als pobles del sud continental suposadament acollidors i solidaris per naturalesa. La realitat és molt més lletja. La UE no és una excepció en un món on les fronteres són cada cop més altes i la llibertat de moviment es reserva a una minoria adinerada (entre la qual segurament ens hi comptem vostè i jo, amic lector). Les restriccions a la lliure circulació són la norma, no l’excepció europea, i van en augment a indrets tant allunyats i diversos com Australia, Santo Domingo, l’Argentina o el Marroc, per no parlar dels Estats units, Rússia o la Xina.  En les dues darreres campanyes electorals espanyoles, per exemple, el tema dels refugiats pràcticament no es va tocar perquè ningú (tampoc ERC o el conglomerat Podemos) va considerar que aquesta fos una prioritat dels seus votants. I la societat catalana, admetem-ho,  prefereix donar premis  als vigilants de la platja que exigir  papers  als refugiats perquè arribin  ferri i no  amb una zodíac vella.

En el cas que ens ocupa, la UE és culpable, per descomptat, però al mateix nivell, i no més, que cadascun dels seus estats membres. I aquest darrer drama, el dels refugiats de la guerra de Síria, el què posa en qüestió no és tant el projecte europeu, que potser també, sinó quelcom molt més greu i d’abast malauradament planetari: la debilitat de dos enfocs ideològics, l’internacionalisme i l’humanisme,  alhora que, paradoxalment, s’estenen imparables dos fenomens  inquietants, la globalització i la homogeneïtzació.

Valora
Rànquings
  1. Alhora i la CUP
  2. L'empresari gironí Josep Campmajó s'exilia arran del cas Tsunami
  3. Sant Jordi era guerrer...
  4. Acte antirepressiu de la Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines (CACG)
  5. La “proposició de llei per la qual es regula la llibertat educativa”, del PP i VOX, empeny cap a la irlandització del valencià
  6. Ortésia Cabrera serà la cap de llista de les Terres de l'Ebre per la CUP
  7. La CUP–Defensem la Terra presenta la llista per les eleccions del 12 de maig per la demarcació de Girona, afirmant que surten a guanyar
  8. Agustí Barrera: "...el seu legalisme burocràtic no els va permetre entendre que una declaració d’independència és un acte revolucionari"
  9. Sergi Saladié encapçala la llista electoral de la CUP pel Camp i les Terres de l'Ebre
  10. La FAVB diu no a la Fórmula 1 al passeig de Gràcia
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid