Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
MEMÒRIA HISTÒRICA
La càrrega policial contra l'acte independentista del Fossar de l'any 1979

El 9 de setembre de 1979 es produeix una càrrega policial contra l'acte independentista del Fossar de les Moreres

20/02/2016 Memòria històrica
El diumenge 9 de setembre de 1979 (la Diada encara no era dia festiu i aquell any alguns actes es feien el diumenge anterior al dia 11) la policia nacional espanyola carrega (a peu i a cavall) contra els assistents a l’acte independentista del passeig del Born i el Fossar de les Moreres (els partits convocants eren PSAN, IPC, BEAN, BCT, JERC i EC). Durant la càrrega policial un membre d'un dels partits organitzadors del míting (Carles Castellanos Llorens) fa una crida perquè els assistents no marxin del passeig del Born però això no impedeix que la policia dissolgui els concentrats amb una càrrega a cavall i disparant pilotes de goma. A més a més, Casimir Boy(militant del PSAN) va desconvocar l'acte des de la tarima i a partir d'aquí es produeix una desbandada. Un cop dissolts els concentrats la policia arrenca les pancartes independentistes que hi ha al passeig del Born i el Fossar.

La càrrega policial està coordinada amb un atac feixista que ha de tancar la sortida als manifestants independentistes per l’altre extrem del Fossar. Aquest pla policial no funciona perquè el pas cap al carrer Argenteria que bloquegen els feixistes (i policies de paisà) és ràpidament obert quan un militant d’IPC (Independentistes dels Països Catalans) suposadament apunyalà al pit l’ultradretà Francisco Camí Aldavert del Grupo de Acción Sindicalista (que va acompanyat de F. Royuela i altres coneguts membres de l’extrema dreta espanyolista). Més tard, la policia deté l'independentista Xavier Andreu a qui s'acusa de l'acció i passa 3 dies a "jefatura" de Via Laietana i 40 a la Presó Model on surt en llibertat sota fiança. Nou anys després, al judici, fou absolt per manca de proves.


El mateix diumenge (dia 9 de setembre), Lluis Maria Xirinacs i Marià Jiménez inicien una vaga de fam en protesta per l’actuació policial que no aturen fins que el governador civil de Barcelona, José María Belloch, es reuneix amb ells 3 dies més tard per “donar explicacions” de la càrrega de la policia. L’acte del passeig del Born i el Fossar es va poder “acabar” després de la manifestació independentista de la Diada (dia 11) amb la lectura d’una carta dels patriotes catalans empresonats.

Valora
Rànquings
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid