Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
1985 Detenció de 14 persones durant la Diada

1985 Detenció de 14 persones durant la Diada

11/09/1985 Tal dia com avui

El matí de l’Onze de Setembre de 1985 entre deu i quinze mil persones convocades pel Moviment de Defensa de la Terra s’aplegaren al Fossar de les Moreres i al Passeig del Born on s’inicià l’acte polític amb els parlaments de Manuel Forcat (MDT), Antònia Jornet (MDT) i Jon Idigoras (Herri Batasuna). Al míting també intervingueren Josep Mª Cervelló (Comitès de Solidaritat amb els Patriotes Catalans, CSPC) que va recordar els presos Jaume Fernàndez, Carles Sastre i Montserrat Tarragó detinguts el gener d’aquell any juntament amb altres independentistes i Vicent Partal (MDT) que va afirmar que la repressió no podria acabar amb el moviment independentista. Durant l’acte per megafonia es va poder escoltar diverses vegades el cant de Els Segadors i les cançons del disc “Visca la Terra” (disc publicat aquell mateix dia pels CSPC que es venia a les parades del Fossar).

Al migdia, un cop acabat l’acte del Fossar de les Moreres es va iniciar una manifestació fins al monument a Rafael Casanova (passant pel Portal de l'Àngel on es despenjà una bandera espanyola al tercer pis del número 24 del citat carrer) amb milers de persones darrere la pancarta del MDT. Després de penjar una estelada al monument de Rafael Casanova cinc persones van resultar ferides per l’esclat de dos còctels molotov.

A la tarda, la manifestació de l’MDT encapçalada per una pancarta amb el lema “Independència” va reunir quinze mil persones que cridaven lemes com: “Visca Terra Lliure”, “Ni Espanya ni França: Països Catalans” i “Els catalans no som espanyols”. La marxa va començar amb incidents quan un grup de manifestants va començar a apedregar una sucursal del Banco de Santander de la Ronda Sant Pere on onejava una bandera espanyola.

Al vespre un total de 14 persones varen ser detingudes quan cinc-cents independentistes varen tallar amb barricades diversos carrers compresos entre el carrer Ferran, les Rambles i la Gran Via de les Corts Catalanes i es varen enfrontar a la policia nacional espanyola. A Gran Via cantonada Viladomat els manifestants varen assaltar la seu de Falange Española on la policia espanyola va fer la seva aparició amb vint-i-cinc cotxes i furgonetes i un nombre semblant de motos disparant bales de goma contra els manifestants i detenint-ne tres (un dels quals va ser ferit al cap i traslladat a l’Hospital Clínic). Alguns dels detinguts durant la Diada varen passar per la comissaria de Lesseps (Gràcia) i la de Via Laietana on denunciaren maltractes (insults, bufetades, escopinyades...). Després de diversos dies empresonats a la presó Model els manifestants independentistes varen ser alliberats. El judici als 14 detinguts va ser 11 anys més tard i tots varen obtenir l'absolució (un dels advocats defensors era Josep Maria Loperena).

A Girona, 300 persones es van manifestar convocades per l’MDT darrere una pancarta amb el lema “ Contra les forces d’ocupació organitza’t i lluita” acompanyada d’altres amb els lemes “Poble català armat, poble respectat” i “La independència es conquerirà per les armes”. L’acte començà amb cançons del grup musical  Lluita de la població nord-catalana d'Elna (que també actuà al matí a l’acte independentista del Fossar de les Moreres) i parlaments de Vicent Partal i Jordi Puig. Després de la manifestació hi hagué destrosses importants al Govern Civil (còctel molotov), Banco Español de Credito i Banco Santander. No es produí cap detenció perquè la policia espanyola només sortí uns pocs metres de la comissaria (al costat del Govern Civil) i hi tornà a entrar ràpidament després de ser apedregada.


Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid