Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Euskal Herria
Milers de persones es manifesten a Donostia per demanar l'alliberament d'Arnaldo Otegi i Rafa Díez

«volem i necessitem a Arnaldo Otegi al carrer» perquè «és el líder no de l'esquerra abertzale sinó de tot un poble, que veu reflectits en ell la determinació, el compromís, la coherència i la dignitat que desgraciadament trobem a faltar a la classe política d'aquest país».

17/10/2015 Internacional

Més de 18.000 persones han secundat la manifestació convocada per la plataforma Arnaldo Askatu, Politika Askatu i la iniciativa ‘Free Otegi, Free Them All’ per exigir la llibertat d'Arnaldo Otegi i Rafa Díez.

Arkaitz Rodríguez, Sonia Jacinto i Mirin Zabaleta, que van ser posats en llibertat fa sis dies, han encapçalat la marxa juntament amb els fills dels dos dirigents independentistes que romanen a la presó.  Darrera la pancarta sota el lema ‘Arnaldo eta Rafa askatu, politika askatu’.

La marxa ha arrencat entre aplaudiments i  crits, amb consignes pels presos i amb ikurriñas, banderes de *Nafarroa, estelades i banderes de Galícia donant color a la manifestació.

A la mobilització s'han vist moltes cares conegudes, amb representants d'EH Bildu, AB, Podem, PSE, ERC, CUP, BNG, LAB, ELA i CCOO, entre altres organitzacions: Hasier Arraiz, Pernando Barrena, Pello Urizar, Rafa Larreina, Oskar Matute, Rufi Etxeberria, Jone Goirizelaia, Rebeka Ubera, Gemma Zabaleta, *Mertxe Pujol, José Luis *Uriz, Laura Pérez, Joan Tardà, Ainhoa Etxaide, Adolfo Muñoz, Jesús Uzkudun..., segons la infornació recollida de GARA

«Madrid no impedirà que Euskal Herria posi rumb a la independència»

L'acte final s'ha celebrat en Alderdi Eder i ha arrencat amb uns bertsos de Xabier Amuriza. A continuació han pujat a l'estrada Mirin Zabaleta, Sonia Jacinto i Arkaitz Rodríguez, que han rebut la calor dels milers d'assistents. Ha pres la paraula aquest últim, qui en nom dels tres ha enviat una abraçada a Otegi, Díez i la resta de presos bascos. També ha citat la pluralitat dels assistents a la marxa, i ha destacat que «tots compartim la demanda de justícia i pau».

El donostiarra ha assenyalat que «els veritables protagonistes d'aquest nou temps no som nosaltres» sinó la ciutadania basca, al mateix temps que ha remarcat que «volem i necessitem a Arnaldo Otegi al carrer» perquè «és el líder no de l'esquerra abertzale sinó de tot un poble, que veu reflectits en ell la determinació, el compromís, la coherència i la dignitat que desgraciadament tan en falta es tiren a la classe política d'aquest país».

«Volem i necessitem a tots i cadascun dels presos independentistes al carrer», ha afirmat, al mateix temps que ha convidat als ciutadans a «mantenir-se ferms en la lluita fins a aconseguir a l'últim d'ells».

«Amb la mateixa branca d'olivera i amb dos clavells vermells»

Ha recordat que fa quatre anys van ser a l'Audiència Nacional «amb una branca d'olivera a la mà, símbol de l'aposta de pau de l'esquerra abertzale, i li demanem a l'Estat que no la deixés caure. Quatre anys després constatem amb tristesa que l'ha calcigat i continua calcigant-la sense cap rubor», ha lamentat.

En aquest sentit, Rodríguez ha denunciat que l'Estat espanyol «no vol la pau i prefereix la guerra perquè no té oferta política per a aquest país, perquè igual que el maltractador és incapaç de seduir i enamorar a aquest poble». No obstant això, li ha advertit que el poble basc «és un poble resolt a viure en pau i en llibertat. Per això tornem amb la mateixa branca d'olivera a la mà, però també amb dos clavells vermells, símbol de la lluita d'alliberament nacional i social dels pobles oprimits i li diem que pot deixar caure la branca d'olivera tantes vegades com vulgui, però en cap cas va a poder impedir que Euskal Herria posi rumb a la independència. Anem a guanyar la pau i la independència», ha proclamat.

«Fer apologia de la pau i la convivència»

Per la seva banda, el portaveu de Sortu Pernando Barrena ha assegurat que «nosaltres tenim molt clar quin és el nostre sòl ètic. Mai més de nou. El passat no es construeix, es narra, i tots tenim una vivència pròpia d'aquest passat i, per tant, el dret a tenir el nostre propi relat, un relat que no es pot imposar a ningú».

Ha insistit que «el futur cal construir-ho sobre un sòl ètic, clar que sí», i ha recalcat que el seu és «mai més de nou, mai més violacions de drets humans i mai més violència de l'Estat per impedir que els bascos siguin amos del seu futur».

El dirigent independentista ha subratllat que «cal partir de l'existència de relats diferenciats i ningú pot imposar valoracions partidistes, això és fonamental per poder habilitar espais de diàleg».

Així mateix, ha remarcat que a aquesta marxa han vingut a «fer apologia», perquè exigir la llibertat de tots els presos, entre ells Arnaldo Otegi i Rafa Díez, és «fer apologia de la pau i la convivència entre tota la ciutadania basca, perquè no hi ha ni pau, ni normalització ni normalitat possible mentre hi hagi persones privades de llibertat per raons polítiques».

 

 

 

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid