Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Euskal Herria
Una onada multicolor travessa Euskal Herria pel dret a decidir

Així avui s'han anunciat les primeres consultes populars per a la primavera del 2016. Les primeres es realitzaran en els municipis biscains de Dima i Ispaster i, més tard, a Hernani i a la comarca del Goierri.

21/06/2015 Internacional

Cinc cadenes de teles, cosides per endavant en pobles i barris i subjectades per milers de mans, han protagonitzat la primera part d'aquesta jornada reivindicativa del dret a decidir, organitzada per Gure Esku Dago ("És a les nostres mans") Una ona multicolor que durant mitja hora s'ha agitat acompanyada per una excel·lent meteorologia i un gran ambient festiu a les cinc capitals d'Euskal Herria, Baiona, Bilbao, Donostia, Iruñea i Gasteiz on han simulat urnes gegantes amb retalls de teles de colors

La jornada ha continuat a la tarde amb actes centrals a San Mamés (Bilbo), Anoeta (Donostia) i a la plaça de Braus a Iruña, on els portaveus dels actes han defensat que aquesta nació no va néixer "no només per reivindicar". "Avui iniciem l'etapa de la decisió, la fase definitiva, que acabarà el dia que executem el dret a decidir", han assegurat.

Des de l'organització de l'esdeveniment han destacat que «s'han superat les expectatives» i que «hi ha hagut llocs on s'han hagut de fer dues files en comptes d'una», per la qual cosa han subratllat la capacitat de la ciutadania basca per «seguir sorprenent cada vegada que es proposa un repte».

Els organitzadors han destacat que aquesta jornada es visaualiza a «un poble entrellaçat per teles, voluntats i compromisos a favor del dret a decidir».

Per la seva banda, parlamentari d'EH Bildu, Pello Urizar ha remarcat que amb aquest esdeveniment «queda en evidència de nou que la reclamació pel dret a decidir és d'àmbit nacional. Euskal Herria és plural, territori a territori, poble a poble i persona i persona. Però encara així, cada vegada més persones creiem que el dret a decidir és alguna cosa que ens competeix a tots i que tenim dret a decidir el nostre propi futur per sobre de les diferències i de les ideologies, perquè es tracta d'un concepte prepolítico i de democràcia».

Cal recordar que Gure Esku Dago va unir l'any passat els 123 quilòmetres que separen Durango i Iruña mitjançant una cadena humana que  va aplegar més 150.000 persones. Aquest any, el dia marcat al calendari era el d'avui, diumenge, quan s'han omplert les capitals basques amb les voluntats de la ciutadania, mitjançant urnes gegantes construïdes a partir dels retalls de tela que han anat teixint en pobles i barris de tota Euskal Herria. El lema d'aquest any ha estat Gaur hautetsontzia, bihar erabakia (Avui l'urna, demà la decisió)

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid