Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
La situació i futur del Pius Hosptial de Valls
La situació i futur del Pius Hosptial de Valls

El futur del Pius Hospital de Valls, englobat a la Xarxa Hospitalària d’Utilització Pública (XHUP), és més incert que mai amb la nova  Reorganització Assistencial Territorial presentada per la conselleria de sanitat, que implica una reducció d’ingressos hospitalaris, reingressos per la vía d’urgències i de consultes especialitzades. Aquesta reorganització produïrà un fort desequilibri territorial ja que la majoria de centres especialitzats es troben a la zona metropolitana de Barcelona.

L’Hospital de Valls pateix de forma significativa retallades des del 2010, tancant plantes i llits hospitalaris i realitzant cambis assistencials, paral·lelament a les retallades salarials i precarització de les condicions laborals dels treballadors del centre. A principi del 2012 l’alcalde de Valls, Albert Batet, va anunciar un ERE a causa de la situació econòmica del centre, que finalment no es va dur a terme a canvi d’un pacte de dos anys de durada amb Comissions Obreres, pacte que implicava retallades salarials dels treballadors però que no ha evitat acomiadaments ni noves retallades de les condicions laborals. Llavors Batet va assumir la presidència del Consell d’Administració del Pius per realitzar un control de la viabilitat del centre. Amb l’entrada de Batet al Parlament, aquest també va assumir la presidència de la Comissió de Sanitat del Parlament de Catalunya. Malgrat aquests suposats moviments de Batet per a arreglar la situació del Pius, la realitat és que aquest mai ha viscut una situació tant dolenta. La retallada de la Generalitat del 2013 al Pius és de 1’5 milions d’euros i tot sembla encaminar el centre cap a un desmantellament parcial. En àmbits sanitaris es parla informalment d“hospital lleuger”, tot i que públicament ningú s’ha atrevit encara a dir-ho. Albert Batet va referir-se a la situació de l’Hospital en l’última Junta de Portaveus de l’Ajuntament de Valls; segons Batet, la ciutat de Valls ha de decidir si vol o no l’hospital, donant per fet que el centre tal com el coneixem avui és inviable. Traspassar la decisió a la ciutat de Valls és simplement marejar la perdiu i deixar passar el temps perquè d’altres puguin actuar amb fets consumats.

Repàs de les darrers retallades i situació de la sanitat

El 2010 el govern de CiU va reduïr un 14’7% el pressupost de sanitat, el 2011 el 10% i el 2012 el 5%. La despesa per habitant en sanitat s’ha reduït considerablement. Des de llavors, els darrers mesos s’han eliminat al voltant d’un terç dels llits d’hospitals i s’han tancat un de cada tres quiròfans, els serveis d’urgències s’han reduït en horari nocturn en molts centres d’atenció primària, nombrosos departaments han passat a tancar per les tardes i s’han cancelat operacions en determinats casos. Les llistes d’espera s’allarguen i són font de conflicte amb les organitzacions de defensa del sistema públic sanitari, ja que les autoritats sanitàries ometen les dades reals. Les denúncies d’usuaris no paren d’acumular-se. Paral·lelament, els professionals sanitaris pateixen importants retallades salarials i precarització de les condicions laborals. Les irregularitats en la gestió de diners públics destinats a la sanitat denunciades per la CUP i la resvista Cafèambllet han portat a la dimissió d’alguns dels seus gestors. El pressupost sanitari del 2013 torna a retallar-se, aquest cop el 7% als centres de l’Institut Català de Salut (ICS) i un 4’6% als centres de la Xarxa Hospitalària d’Utilització Pública (XHUP).
Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid