Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Lletres
Relligar el país amb Espriu, Estellés i Rosselló-Pòrcel

Cent anys del naixement dels poetes Espriu i Rosselló-Pòrcel, i el vintè aniversari de la mort d'Estellés

03/02/2013 Cultura

El 10 de juliol de 2013 es compliran 100 anys del naixement de Salvador Espriu i Castelló a Santa Coloma de Farners. Per tal d'honorar la seva memòria i difondre'n l'obra i el llegat, el govern al Principat va acordar designar el 2013 com a Any Espriu sota el lema "Ens mantindrem fidels".

Al País Valencià, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL)  va declarar l'any Estellés amb el suport de diverses institucions públiques i privades. L'objectiu és recordar, i donar a conéixer, el poeta de Burjassot en el 20é aniversari de la seua mort.

A les Illes, el Departament de Filologia Catalana i Lingüística General de la Universitat de les Illes Balears (UIB), l'Obra Cultural Balear i la delegació de Palma de l'Institut d'Estudis Catalans, han creat una plataforma cívica per commemorar el centenari del naixement del poeta Bartomeu Rosselló-Pórcel.

Relligant la nació

Tot i que d'una manera institucionalitzada cada un dels tres territoris ha declarat any als seus repectius "poetes", ho veiem als actes i la majoria de mitjans, el poble com sempre trenca les fronteres i es se'ls fa seu, relligant la nació.

Així, cal recordar les musicacions de poemes de Salvador Espriu fetes pel cantant de Xàtiva, Raimon, han contribuït molt a difondre la seva obra i segons el mateix Espriu, Raimon cantava els seus poemes com ningú no ho havia fet mai.

Recordem també el poema Països Catalans de Vicent Andrés Estellés

Prendrem la copa de terra
i beurem àvidament
tota la terra i el mar
d'un lent got inacabable.
Beurem el cel i la selva.
Pujarem llargues escales,
els extingits patrimonis,
la queixa de les guitarres,
i mirarem la finestra
i enlairarem la bandera.

Bartomeu Rosselló-Pòrcel, va morir de tuberculosi als vint-i-cinc anys i l'impacte de la seva obra, breu però densa, va ser considerable en els autors joves de la generació de la guerra (Salvador Espriu, Josep Palau i Fabre). Posteriorment, rapsodes i cantants, com Maria del Mar Bonet i Celdoni Fonoll, entre d'altres, han recitat o musicat els seus poemes.

Valora
Vídeos
"A tu ningú no et pot llevar la vergonya" I Vicent Andrés Estellés
Homenatge en el Centenari de Vicent Andrés Estellés
Homenatge en el Centenari de Vicent Andrés Estellés
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2021 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid