Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
País Valencià
"València necessita una cançó" i la problemàtica de la música en català al sud

Tan sols queda esperar que les institucions i el poder públic siguen per fi qui done suport a aquesta expressió cultural que reclama amb dignitat el seu lloc | Per Albert Vilaplana

01/11/2012 Cultura
Miquel Gil en el documental "València necessita una cançó" Miquel Gil en el documental "València necessita una cançó"
Han passat anys, molts anys; han passat moltes coses, i sembla que els valencians segueixen igual. Aquelles paraules dibuixades per la mà d'Estellés, i engalanades per la gola seca d'Ovidi Montllor van ser fa anys un toc d'atenció al món, un avís, una senyal. Els valencians també canten i ho fan en valencià.

Poemes, reivindicacions, esperances, van ser els primers motius musicals que el País Valencià va portar a terme fora de l'àmbit purament folklòric. El documental finançat a través del micromecenatge València necessita una cançó ens mostra aquest procés evolutiu que el valencià ha viscut dins del món musical.

Des d'Al vent a Me la fiques more, trobem una distància cultural, tan sols, unida per la llengua. Els entrevistats coincideixen plenament en la necessitat de fugir dels caps valencians, la idea nascuda recentment de música en valencià com a gènere musical.

Aquesta oposició de títols, referents a Raimon i Orxata Sound System respectivament, mostra com no té cap lògica pretendre enquadrar estils tan diversos en un únic gènere, com si Pig Noise i Sabina formaren part d'un mateix gènere musical per compartir la llengua en la qual canten. Els impulsors del documental, Borja Pons i i Guillem Nicolàs, han trobat suficients indicis, i encertats, per deixar constància de la problemàtica que viu a hores d'ara la música feta en la llengua catalana.

Feliu Ventura o Òscar Briz, entre d'altres, insisteixen en la necessitat de normalitat que urgeix el panorama musical propi. "Simplement si vius en valencià, estimes en valencià i somies en valencià, per què no has de cantar en valencià?". Aquestes paraules de Pau Alabajos són una mostra d'aquesta pretensió de trencament que es té.

La ideologia que se suposa que ha de tenir un músic valencià també és a dia de hui un obstacle que saltar. Ben bé sabem que si no fóra pels moviments socials i polítics d'esquerres, aquest reviscolament no haguera estat possible, però si es desitja la normalitat, cal arribar a les oïdes de tots com cadascú vulga. Com bé diu el membre de Senior i el Cor Brutal: qui sàpiga fer país que el faça, jo sé fer cançons.

Al remat, el valencià ha guanyat un àmbit d'ús més i d'una importància fonamental en el procés de normalització lingüística. Tan sols queda esperar que les institucions i el poder públic siguen per fi qui done suport a aquesta expressió cultural que reclama amb dignitat el seu lloc, ja no en el món, sinó en el propi país. I es que encara estem esperant que s'obriga el cel allà on comença l'horitzó.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid