Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Agressions
Jutgen el veí de Vilajuïga vexat per la Guàrdia Civil per parlar en català

Els agents van denunciar Colls per faltes de desobediència i resistència a l'autoritat i aquest va denunciar la Guàrdia Civil per vulneració dels seus drets lingüístic

03/10/2012 Drets i Llibertats

Simó Colls, el pagès de Vilajuïga (Alt Empordà) que el passat mes de maig va ser vexat per dos agents de la Guàrdia Civil per negar-se a parlar en castellà serà jutjat aquest dimecres a dos quarts d'onze del matí a Figueres.

Serà un judici amb denúncies creuades, ja que els agents van denunciar Colls per faltes de desobediència i resistència a l'autoritat i aquest va denunciar la Guàrdia Civil per vulneració dels seus drets lingüístics.

La Plataforma per la Llengua, que exerceix la defensa de Colls, considera el cas "una flagrant vulneració de la legalitat vigent" i recorda que "l'ordenament jurídic actual estableix el dret dels ciutadans d'adreçar-se en la llengua oficial que s'escullin davant els agents públics".

La vista del judici es va celebrar el passat 4 de juliol al Jutjat d'instrucció número 7 de Figueres i va ser suspès per la jutgessa després que el fiscal acceptés el recurs de la defensa contra l'arxivament de la denúncia de l'empordanès, en considerar que els fets denunciats podien ser punibles. Per tant, en el judici d'aquest dimecres Colls serà part denunciant i denunciada.

Un control rutinari que va acabar acabar amb vexacions verbals i físiques

Els fets jutjats es remunten al 30 de maig quan Simó Colls va ser aturat per un control rutinari de la Guàrdia Civil en una rotonda del municipi de Vilajuïga. Durant l'escorcoll, els agents van exigir-li que es dirigís a ells en llengua castellana, però el ciutadà empordanès es va negar a renunciar als seus drets lingüístics reconeguts en la legislació legal vigent.

Els agents van reaccionar vexant verbalment i físicament a Colls i, posteriorment, van denunciar la víctima per una suposada falta de desobediència i per resistència a l'autoritat. L'home, per la seva banda, també va denunciar les vexacions rebudes a la Comissaria dels Mossos d'Esquadra de Roses.

No és un cas aïllat

Paral·lelament, la Plataforma per la Llengua ha posat el cas en mans de l'Oficina de Garanties Lingüístiques de la Generalitat de Catalunya i amb la col·laboració de diversos eurodiputats catalans s'ha formulat una pregunta parlamentària a la Comissió Europea demanant un posicionament clar d'aquesta institució envers les agressions sofertes per diversos ciutadans que usen el català davant les forces de seguretat de l'Estat.

L'ONG del català expressa "la seva profunda preocupació" per la proliferació de casos de vexacions i vulneracions dels drets civils i lingüístics dels ciutadans perpetrats per les forces de seguretat de l'estat espanyol.

L'entitat fa una crida a tots els ciutadans que hagin vist vulnerats els seus drets lingüístics i civils a que ho posin en coneixement de l'entitat.

Valora
Per saber-ne més
Rànquings
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2023 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid