Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Agressions lingüístiques
Retingut i vexat a l’Aeroport del Prat per parlar en català

Diversos agents de la policia espanyola van envoltar un membre de la Plataforma per la Llengua mentre li dirigien comentaris despectius i amenaçadors com "¡Estamos en España!", "¡Esto no es un circo!" o "¡Tienes que hablar la lengua del Estado!"

20/09/2012 Llengua

Bernat Gasull, membre de la Plataforma per la Llengua, retornava el passat 7 de setembre a Barcelona en un vol procedent de fora de la Unió Europea. Un cop arribat al control fronterer, i després de dir "Bon dia" i presentar el passaport, el funcionari policial li va exigir que li digués el número de DNI en llengua castellana. El membre de l'entitat li va oferir el document i li va escriure el número en un paper, però el policia va insistir-li de manera agressiva que li digués el número en castellà, segons informa la Plataforma.

Una vegada reiterada la negativa de Gasull a renunciar als seus drets lingüístics, diversos agents de la Policia Nacional espanyola el va envoltar, mentre li dirigien comentaris despectius i amenaçadors com: "¡Estamos en España!", "¡Esto no es un circo!" o "¡Tienes que hablar la lengua del Estado!". En els vint minuts següents els funcionaris policials van continuar vexant Gasull perquè parlés en castellà, i ell els va respondre esmentant les lleis per les quals estan obligats a entendre'l.

Finalment, els policies van cercar una suposada traductora i el noi va dir-li els números del DNI, que ella va anar traduint al castellà als agents. Abans de deixar-lo marxar, li van demanar altres dades com l'adreça i el telèfon mentre es deien entre ells "¿Lo tienes todo? Sí, ya tengo todos sus datos".

L'entitat demana a les autoritats que es garanteixin els drets lingüístics i civils dels ciutadans

La Plataforma per la Llengua vol recordar que els ciutadans tenen reconegut el dret adreçar-se oralment i per escrit en català a qualsevol organisme de l'Administració, tant la de l'Estat com l'autonòmica, a través de l'Estatut d'autonomia i la Llei de política lingüística. Per tant, l'actuació dels Guàrdies Civils de l'Aeroport de Barcelona en aquest cas ha vulnerat la legislació legal vigent.

L'entitat vol expressar un rebuig frontal davant aquesta flagrant vulneració dels drets civils i lingüístics dels ciutadans. I, al mateix temps, manifesta una profunda preocupació pel substancial increment de retencions, vexacions i, fins i tot, agressions que estan patint ciutadans a mans de les forces de seguretat de l'estat, per negar-se a renunciar als drets lingüístics i civils reconeguts en l'ordenament jurídic actual. Per últim, la Plataforma per la Llengua demana a les autoritats que prenguin les mesures necessàries per tal que aquests episodis no es tornin repetir i es garanteixin els drets lingüístics i civils dels ciutadans.

Valora
Rànquings
  1. Fa 15 anys que ens va deixar Lluís Maria Xirinacs
  2. Què ha après l’independentisme de l’Operació Garzón?
  3. La tenista Paula Badosa demana disculpes per dir que el català no és una llengua
  4. Si els fills de puta volessin...
  5. Guanyem Girona lamenta que es deixin al calaix una tercera part dels diners del programa Aixequem Persianes
  6. Tomàs Sayes: "Ens pot la frustració i la sensació de derrota i no som capaces de veure més enllà i valorar els èxits que hem aconseguit. L’Estat si que ho té present i per això continua amb l’ofensiva"
  7. Arruix Borbons-Recuperem Marivent convoquen el 239è Cant dels Ocells davant del Palau
  8. "Háblame en español" Agressió lingüística acaba amb la política discriminatòria d'una empresa a València
  9. Rosalia 92
  10. Èxit de la mobilització Ponts per la Independència que fins demà es realitza a diverses carreteres del país
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2022 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid