En el que portem d'any, el món ha perdut un periodista cada cinc dies. Assassinat. Reporters Sense Fronteres (RSF) ha fet públic amb motiu del Dia Internacional de la Llibertat d'Expressió que almenys 27 periodistes han estat assassinats en el que portem d'any arreu del món.
Segons l'Informe Anual 2011 de l'entitat, l'any passat van morir assassinats un total de 66 periodistes, mentre que 171 van ser empresonats i més d'un miler detinguts. A aquests hi afegeix els dos col·laboradors assassinats i nou empresonats i els 129 internautes empresonats. El 2011 s'erigia així en un dels anys més negres que es recorden pel que fa a la llibertat de premsa al món.
RSF va presentar aquest dijous l'edició catalana de l'informe a Barcelona en un acte que va comptar amb les intervencions de Maria Dolors Massana, expresidenta i vocal de RSF a l'Estat; Mary Luz Avendaño, periodista colombiana exiliada a causa de les amenaces de mort dels narcotraficants; Kossi Siméon Atchackpa, periodista togolès refugiat, i Joan Roure, sotscap de la secció d’internacional de TV3. A l'acte, Massa va alertar que el món "va a pitjor" en matèria de llibertat de premsa.
Segons l'informe, el 2011 va ser un any marcat pels "moviments contestataris" -especialment en les revolucions àrabs- i molts mitjans de comunicació "van pagar un preu alt per la cobertura dels aixecaments democràtics". L'estudi també destaca la figura emergent de l'internauta com a productor i difusor de la informació. Segons afirma RSF, els internautes han estat "catalitzadors dels moviments de protesta, vectors de la mobilització i en molts casos les úniques fonts d'informació". En aquest nou context, fins a 129 internautes de tot el món van ser empresonats durant el 2011.
També a Europa es persegueix la llibertat de premsa
Europa no és precisament un oasi per a la llibertat de premsa, com és el cas d'Itàlia, on fins fa poc un sol home controlava els mitjans públics i els privats, i el de França, que té dues lleis molt lesives per la llibertat d'informació. Pel que fa a l'estat espanyol, segons RSF, any rere any baixa la seva posició en el rànquing dels països amb més llibertat d'expressió.
El periodista, corresponsal i actual sotscap d'internacional dels informatius de TV3, Joan Roura, va destacar a l'acte la pèrdua de 5.000 llocs de treball al sector comunicatiu a tot l'Estat i la pèrdua d'independència professional dels periodistes que encara tenen feina però han de fer equilibris per mantenir-la i afrontar els ERO que sacsegen el sector.
"La llibertat d'informació al nostre país no està garantida en absolut, i no només per la crisi, sinó perquè les empreses no han invertit en la professió dels professionals i només en maquinària", va afirmar Roura, que també va criticar l'ofensiva contra els mitjans públics. I va destacar la "coincidència de les polítiques dels governs espanyol i català cap a la reducció de la pluralitat periodística" i la voluntat de "governamentalitzar el missatge".
Els Mossos coaccionen un periodista a Barcelona
Una prova que ni Europa ni l'estat espanyol ni els Països Catalans s'escapen de la pèrdua de llibertat d'expressió el trobem en el cas d'un periodista independent que va ser coaccionat a Barcelona en la jornada del passat 1 de maig.
El noi ha pogut penjar el testimoni dels fets que va patir en un vídeo al Youtube. A la gravació es veu com el periodista estava gravant a pocs metres dels manifestants i de policies de paisà i antiavalots. Segons explica ell mateix i s'aprecia també al vídeo, el noi anava degudament identificat amb el braçalet del Col·legi de Periodistes amb la seva foto, nom i número d'identificació. Tot i així, en el moment en què intenta creuar el carrer un policia uniformat l'atura i li demana la documentació obligant-lo a abaixar la càmera. En aquest moment el policia intenta fer malbé la càmera: "Mentre estic ajupit buscant la meva cartera a la motxilla, el primer policia li dóna un cop a l'objectiu extensible de la càmera amb tota la intenció de trencar o provocar-li algun desperfecte", relata.
Li reitera que és periodista però l'agent continua amb les coaccions: "M'agafa amb força del braç i m'obliga a acompanyar-lo cap a la furgoneta que tenen aparcada uns metres més enllà, a l'altre costat dels carrils laterals de gran via. Quan ens acostem a la furgoneta s'acosten més policies i un d'ells s'interessa per la meva càmera (que encara està gravant) i crida diverses vegades 'la càmera! ¡La càmera!. Me la pren de les mans i de seguida la reclamo, però no me la tornen".
El que no apareix al vídeo i que explica aquest periodista és com un dels policies (el que en tot moment va estar gravant els fets amb una càmera) comença a mirar les fotos i vídeos que hi ha a la targeta. "Quan m'adono d'això el denuncio en veu alta, cridant: "sóc periodista", "estan esborrant les dades de la meva càmera", "això és censura", "és una dictadura". No puc creure que estiguin revisant i destruint la meva feina com a periodista, l'escena em terroritza i així li comunico als mateixos policies que em retenen", afirma.
Els mossos no es van identificar en cap moment tot i les insistències del periodista, un deure a què legalment no es poden negar.
Commemoració del Dia de la Llibertat d'Expressió als Països Catalans
Els treballadors van prenent consciència de la importància de la llibertat d'expressió, sobretot per la pèrdua de llibertat que ha suposat la crisi. Tant és així que per primera vegada les entitats professionals han decidit fer un pas endavant i convocar mobilitzacions. En aquest sentit, sota el lema 'Sense Periodistes no hi ha Periodisme. Sense Periodisme no hi ha Democràcia', prop de 300 professionals es van concentrar dijous a les 12 del migdia a la Plaça del Patriarca de València en defensa de la professió.
L'acte reivindicatiu va ser simultani a Palma, Castelló i Alacant, seguint l'acord adoptat el 14 d'abril a Valladolid, durant la LXXI Assamblea General de la Federació d'Associacions de Periodistes d'Espanya. Les concentracions es van celebrar a tot l'Estat amb l'assistència de milers de persones.
A Alacant més de 250 persones van participar a la concentració celebrada a la Plaça de la Muntanyeta d'Alacant per l'Associació de la Premsa d'Alacant, la Unió de Periodistes Valencians i l'Associació de Fotoperiodistes de la Província d'Alacant.
El manifest reivindica el deure dels periodistes a elaborar informació veraç, rigorosa, contrastada i contextualitzada, es proposa acabar amb l'estratègia de negar explicacions als ciutadans (rodes de premsa sense preguntes). El text afirma que "no volem ser mers distribuïdors d'informació elaborada pels poders polítics, econòmics, culturals, esportius i de qualsevol altre sector" i defensa "un periodisme lliure de pressions i servituds polítiques i econòmiques que ens torne la credibilitat davant la ciutadania". "Rebutgem que els empresaris dels mitjans de comunicació anteposen els interessos econòmics al dret dels ciutadans a estar veraçment informats, obviant els principis ètics i deontològics de la professió periodística", sentencia.
Barcelona, de la seva banda, va acollir amb motiu del Dia de la llibertat d'expressió la presentació de l'Anuari Mèdia.cat.