Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Contra la censura
Dia de la Llibertat d'Expressió amb actes arreu dels Països Catalans

A Barcelona es presenta l'Anuari Mèdia.cat i al País Valencià i les Illes se celebren mobilitzacions

03/05/2012 Comunicació

Aquest dijous es commemora el Dia Internacional de la Llibertat d'Expressió, en un context de crisi del periodisme i de les empreses periodístiques. Coincidint amb aquest dia, i per denunciar la censura i autocensura que impera en la majoria de mitjans de comunicació, avui es presenta al Col·legi de Periodistes l'Anuari Mèdia.cat dels silencis mediàtics de l'any 2011.

El Col·legi de Periodistes acull a partir de les set de la tarda la presentació de l'Anuari, impulsat per l’Observatori crític dels mitjans Mèdia.cat del Grup de Periodistes Ramon Barnils. Aquest Anuari recopila en quinze reportatges els que es considera que han estat els quinze temes més silenciats pels grans mitjans durant el 2011. L’Anuari compta amb el suport de la Fundació Escacc, del Màster La Comunicació dels Conflictes Internacionals Armats i dels Socials de la UAB i del Col·legi de Periodistes de Catalunya.
 
L’acte de presentació comptarà amb la participació especial de Xavier Vinader, una de les referències en l’àmbit del periodisme d’investigació als Països Catalans, especialitzat en extrema dreta i crim organitzat. Hi intervindran Roger Palà, coordinador de l’Anuari, David Bassa, president del Grup de Periodistes Ramon Barnils, Àlex Gutiérrez, president de la Fundació Escacc, Xavier Giró, director del Màster La Comunicació dels Conflictes Internacionals Armats i dels Socials de la UAB, i Josep M. Martí, degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya.
 
A la presentació de Barcelona la seguiran prop d’una quinzena més de presentacions arreu dels Països Catalans. Durant els mesos de maig i juny, l’Anuari es presentarà a Palma (dissabte 26 de maig) i a València (dimecres 30 de maig), i a poblacions tant diverses com Elx,  Girona, Lleida, Reus, Alacant o Vic, entre altres. Trobareu la llista sencera d’actes en aquest enllaç.
 
El gruix del finançament de l’Anuari Mèdia.cat d’enguany ha estat possible gràcies a una campanya de micromecenatge que ha recollit més de 6.400 euros a través de la plataforma de crowdfunding Verkami.

L’Anuari Mèdia.cat comptarà amb una web especial des d’on es podran llegir els reportatges i des d’on també es podrà descarregar el document complet de manera gratuïta i en pdf . De moment, però, l’Observatori crític dels mitjans ha fet públic el pròleg de l’Anuari, escrit pels coordinadors Palà i Picazo, que porta per títol ‘Un retorn al periodisme’. També aquesta setmana, Mèdia.cat ha difós un vídeo amb els motius que els han impulsat a tirar endavant l’Anuari i que es pot veure en aquest enllaç.

Actes al País Valencià i les Illes per commemorar la diada

Per primera vegada les entitats professionals han decidit donar una passa endavant i convocar mobilitzacions amb el lema “Sense Periodistes no hi ha Periodisme. Sense Periodisme no hi ha Democràcia”. Una convocatòria a València, Alacant, Castelló i Palma, així com altres 39 ciutats de l’Estat espanyol, i que és promoguda per la Federació d’Associacions de Periodistes d’Espanya (FAPE), de la que formen part la Unió de Periodistes Valencians (UPV) i el Sindicat de Periodistes de les Illes Balears (SPIB), entre d’altres associacions del país.

A València la concentració és a la plaça del Patriarca a les 12 del migdia, a Palma davant l’església de Sant Miquel, a Castelló està convocada per l’Associació de Periodistes de Castelló i serà a la plaça de Santa Clara i a Alacant serà a les 10 del matí a la Muntanyeta i compta amb el suport de l’Associació de la Premsa d’Alacant, l’Associació de Fotoperiodistes de la Província d’Alacant i la UPV.

A Twitter la mobilització a nivell estatal s’agruparà a l’etiqueta #periodigno.

En el decàleg de reivindicacions hi destaca la dignificació professional amb l’exigència de la fi de l’opacitat i les rodes de premsa sense preguntes, la defensa d’un periodisme “veraç, rigorós, contrastat i contextualitzat” que torni a tenir “credibilitat davant la ciutadania” i que sigui garant d’una millor qualitat de la democràcia. I a aquestes s’hi sumen les peticions més laborals, d’unes condicions salarials justes i sense precarietat, la fi de la destrucció de llocs de treball i de l’anteposició de criteris de benefici econòmic als de garantia del dret de la informació en les empreses de comunicació.

A València la jornada també inclourà el lliurament dels Premis Llibertat d’Expressió 2012, concedits per la UPV. Els guardonat d’enguany són Gandia TV i tots els seus treballadors, l’IES Lluís Vives de València i Javier Espinosa corresponsal del diari El Mundo a l’Orient Mitjà.

El 16 de juny el Sindicat de Periodistes de Catalunya (SPC) agafarà el relleu de les mobilitzacions durant la IV Assemblea de Periodistes de Catalunya que se celebrarà al centre cívic del Pati Llimona, de Barcelona, sota el lema “Que quedarà del periodisme”. Aquesta convocatòria pretén recollir les reflexions i propostes dels treballadors de la comunicació per millorar les condicions laborals i està oberta tan a afiliats com o afiliats al sindicat.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid