Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
«Sense Terra Lliure segurament no existiria l'Esquerra Independentista actual»
27/05/2012 Entrevistes

Pep Musté, coautor de la biografia autoritzada de Terra Lliure

Entrevistem Pep Musté amb motiu de la publicació del llibre Terra Lliure, punt de partida. Una biografia autoritzada (1979-1995), d'Edicions del 1979 i del qual és coautor. Tres dels autors, entre ells Musté, van ser a la direcció de Terra Lliure.

Musté va ser un dels fundadors de l'MDT a Osona i del Casal Independentista Manel Viusà de Vic, així com de la CUP a Vic, tot i que actualment milita a Montesquiu.

Aquest llibre es planteja com una biografia, i autoritzada.

És clar, està feta des de dins perquè és el testimoni de quatre militants d'aquesta organització, persones que en van formar part amb un paper destacat durant l'existència de Terra Lliure, des del naixement fins a la dissolució el 1995. Per això és una “biografia”, i autoritzada perquè es tracta del primer llibre que abasta els 16 anys d'activitat de l'organització armada i està explicada per quatre dels seus protagonistes.

«És una biografia autoritzada perquè està explicada per 4 dels seus protagonistes»
Per què està fet per quatre autors el llibre?

Precisament per això, perquè aquestes quatre persones abasten tres etapes de l'existència de Terra Lliure. I en el cas de tres dels coautors del llibre, es tracta de persones que vam tenir un rang de direcció dins l'organització.

Es tracta del primer llibre que abraça tota l'existència de Terra Lliure i que està escrit des de dins, oi?

Abans s'havien escrit diversos llibres sobre Terra Lliure, com el de Jaume Fernàndez publicat el 1985, que tenia un component personal important tot i explicar el període 1979-1985. També va aparèixer el recull d'entrevistes obra d'en David Bassa, L'independentisme armat a la Catalunya recent (1992).

Posteriorment van aparèixer diversos estudis sobre Terra Lliure, que transmetien el testimoni dels protagonistes directes d'aquesta experiència amb més o menys encert, però realitzats des d'una òptica periodística o acadèmica (per exemple el llibre corresponent al documental també de David Bassa, Terra Lliure: punt final; o l'estudi de Ricard Vilaregut Terra Lliure: la temptació armada a Catalunya).

Encara, també s'han publicat alguns altres llibres que tractaven de manera parcial i subjectiva l'activitat de Terra Lliure, llibres autojustificatoris i de batalletes...

El nostre llibre publicat a Edicions del 1979 intenta superar tot això i oferir una explicació autoritzada d'aquesta experiència de l'independentisme modern.

«El nostre llibre intenta oferir una explicació autoritzada d'aquesta experiència de l'independentisme modern»
Creus que la història de Terra Lliure no ha estat ben explicada fins ara?
Tal com deia, calia una història política, en termes polítics, no des d'una aproximació periodística o acadèmica. Aquesta és segurament la funció d'aquest llibre. I amb l'objectiu d'oferir llums sobre algunes explicacions esbiaixades que sovint distorsionaven la història d'aquesta experència.

Per altra banda, hi ha moltes coses que només s'han explicat fins ara en aquest llibre, que també aporten una novetat per al lector. Moltes altres, històries petites, potser caldrà que es recullin més endavant.

«Hi ha moltes coses que només s'han explicat en aquest llibre»
Explica suficientment les claus per entendre el naixement i la dissolució de Terra Lliure?
Sí, les claus polítiques del naixement, evolució i desaparició de Terra Lliure són l'element cabdal del llibre. Tal i com explicava, no es tracta d'un llibre de batalletes, sinó un llibre que pretén tenir una funció de transmissió i explicació de la història d'aquesta experiència.

En uns moments en què l'independentisme sovint s'explica com un moviment que va aparèixer com un bolet en mig del no res, per art de màgia, convé que tothom sàpiga d'on venim i quins són els nostres referents polítics i els antecedents de resistència del nostre poble.

Moltes expressions de confrontació política i socials no es podrien explicar sense l'antecedent de Terra Lliure, que avui en dia estan presents en diferents formes d'insubmissió als interessos de l'Estat i del sistema capitalista. Aquesta experiència va atiar un esperit de lluita que encara perviu, i no només en el pla simbòlic (com els lemes, la simbologia, el tipus d'agitació, etc.).

«Convé que tothom sàpiga d'on venim i quins són els nostres referents polítics i els antecedents de resistència del nostre poble»
Terra Lliure va complir una funció política de dinamització del moviment...
Va impulsar el moviment, va servir d'element simbòlic i d'enfrontament real amb l'Estat, va tenir un paper d'autoritat institucional dins del moviment... De fet Terra Lliure va néixer amb aquest objectiu, dinamitzar, acompanyar el moviment independentista i els moviments populars en lluita.

S'ha menystingut la feina clandestina de Terra Lliure, però no podem oblidar que el seu paper va ser cabdal per reblar el clau en moltes mobilitzacions populars que es van multiplicar gràcies a l'acompanyament de les seves accions armades.

Quines informacions inèdites aporta el llibre?

Per exemple, la integració de militants d'EPOCA a Terra Lliure de manera formal, realitzada al Mas del Puigventós cap al 1980... Els mètodes tècnics que emprava en diferents etapes... Un munt de dades que fins ara no havien estat descrites o recollides.

També els elements parapolicials que va emprar l'Estat per combatre l'independentisme... per exemple el poc conegut cas del policia estatal vinculat a un grup parapolicial que va morir mentre manipulava un explosiu a Sant Feliu del Llobregat. I és clar, també exposa les raons polítiques i el procés de dissolució de Terra Lliure, una part de la història de l'independentisme català que ha alimentat la rumorologia i l'esperit de derrota.

El llibre conté també una cronologia, un glossari de sigle i un annex amb les biografies dels lluitadors independentistes.
La cronologia ha intentat millorar els intents anteriors de documentar l'activitat armada de Terra Lliure. Fins ara les cronologies eren incompletes, amb alguns errors, raonables per la dificultat de contrastar aquesta informació en una situació de comunicació de clandestinitat i en què no es comptava amb els mitjans actuals. Una millora que també s'ha intentat aplicar al glossari.

Els annexos són, especialment, un acte de memòria i homenatge als lluitadors independentistes que van militar a Terra Lliure i que van morir en diferents circumstàncies. Uns altres documents completen aquests annex; però només compta amb una breu reproducció de documents imprescindibles per entendre les claus del naixement i dissolució de TL. Molts altres documents d'interès ja van ser publicats al llibre Parla Terra Lliure, de l'Editorial El Jonc.

«Calia una història política, en termes polítics, no des d'una aproximació periodística o acadèmica»
El subtítol, “Punt de partida”, remet a un acte que es va fer a Vic l'any 2009 per recordar els 30 anys d'estratègia independentista, però també coincideix amb el títol del documental emès al canal 33 “Terra Lliure: Punt final”. L'estratègia de Terra Lliure va ser un punt de partida?

Per descomptat. Tinguem en compte que va esperonar un petit moviment polític, molt perseguit i marginat, i que va sotragar les consciències polítiques de la societat catalana en conjunt. Sense Terra Lliure segurament no existiria l'Esquerra Independentista actual, ni s'haguessin realitzat les consultes independentistes... Fins m'atreviria a afirmar que l'espai polític del sobiranisme tampoc seria el que és sense aquest antecedent.

Per altra banda, l'acte de Vic va suposar un acte de memòria, de memòria política i humana. Vam voler recordar aquesta efemèride perquè es complien 30 anys d'una estratègia que s'enfrontava als marcs polítics i jurídics que condemnaven el nostre poble a la ruïna i a la desaparició. En aquest marc va néixer Terra Lliure com a element dinamitzador del moviment, però també s'hi van desplegar un conjunt de fronts de lluita que van fer possible la implantació de l'independentisme actual i l'avanç de les lluites populars.

Quant al títol del documental emès a la televisió, “Terra Lliure: Punt final”, és clar que va ser desencertat, en desacord amb els elements positius que va aportar aquest treball periodístic. Per això l'acte que vam organitzar a Vic i el títol d'aquest nou llibre responen amb el de “Punt de partida”. Perquè aquesta experiència va suposar inequívocament un punt de partida per desplegar l'Esquerra Independentista actual, que no es podria explicar sense l'aportació de les persones que van prendre el compromís de la lluita clandestina a Terra Lliure.

«És clar que el títol del documental "Terra Lliure: Punt final" va ser desencertat»
El llibre finalitza amb la frase següent: “Aquesta és la mateixa estratègia de la qual és hereva la CUP”. Per què?

Recordem que la proposta d'intervenció institucional de l'independentisme combatiu va ser avalada i impulsada per Terra Lliure, ara farà més de 25 anys, quan ja existien un nombre de candidatures independentistes, CUP, arreu del territori. El llibre explica molt bé com apareix el concepte d'Unitat Popular (hereu de la teorització al voltant del moviment Nacional-Popular ja articulat als anys setanta) i les propostes d'intervenció institucional a nivell municipal.

Ara que farà 20 anys de l'Operació Garzón no estaria malament fer una mica de memòria i recordar que molts dels detinguts durant la ràtzia de la Guàrdia Civil el 1992 eren militants de la CUP. Aquesta és la millor dada per plasmar que la CUP és hereva de l'independentisme combatiu dinamitzat per Terra Lliure.

«La CUP és hereva de l'independentisme combatiu dinamitzat per Terra Lliure»
Valora
Rànquings
  1. Fem pinya -tothom, tothom i tothom- amb l'ANC !!
  2. Ha mort l'Encarna Jordan, veterana independentista
  3. Comunicat de la CACG en relació a la manifestació d'ahir a Lloret de Mar
  4. Esther Lucea: "...experimentem una mena de sensació profètica malastruga, com si els nostres germans del nord exercissin de viatgers del temps per advertir-nos de quin pot ser el futur de la llengua catalana"
  5. La CACG es manifesta a Lloret contra la presència dels Borbons i l'entrega dels premis Princesa de Girona
  6. La CACG crida a participar a la manifestació del dia 10 a Lloret de Mar des de l'indret on es reuniran els Borbons
  7. Escola de Formació Toni Villaescusa (1984-2024)
  8. 7 diputats de formacions independentistes de Còrcega, Polinèsia, Bretanya, Nova Caledònia i Euskal Herria al Parlament francès
  9. La CUP denuncia a Antifrau irregularitats de l’Hospital de Palamós
  10. “Sense independència Catalunya no té projecte de futur possible”
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid