Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Repressió
Detenció de Rachid Alí: "Informar no és delicte"

El periodista terrassenc detingut diumenge ha sortit avui en llibertat - Li tramiten un expedient d'expulsió quan no hi havia cap procediment iniciat

09/04/2012 Drets i Llibertats
El periodista i activista social Rachid Ali, detingut aquest diumenge a Terrassa, ha declarat aquest matí davant del jutge. A quarts de deu del matí s'ha celebrat una concentració de suport davant dels jutjats de Terrassa sota el lema "Escriure i informar no és cap delicte". Alí ha declarat al jutjat de guàrdia per desobediència a l'autoritat i resistència derivada suposadament d'un tema d'estrangeria.

A les nou del matí han començat a arribar als jutjats de Terrassa les primeres persones per donar suport al periodista terrassenc, detingut diumenge pels Mossos. Els protestants han demanat l'alliberament d'Alí i la dimissió del conseller d'Interior, Felip Puig. Alí ha sortit dels jutjats pels volts d'un quart d'onze del matí amb crits de suport i pancartes. Ha quedat en llibertat després de declarar als jutjats i ser traslladat en qualitat de detingut a la comissaria de la policia espanyol, un fet gens habitual.

En aquest sentit, el que havia de ser un alliberament immediat amb una citació, s'ha convertit en una notificació de situació d'irregularitat que podria comportar l'obertura d'un procés d'expulsió. No li han obert perquè ara seran les autoritats competents qui hauran d'examinar el cas i decidir-ho.

Detenció sospitosa

La defensa i els companys i amics d'Alí denuncien la il·legalitat de la detenció i qualifiquen el procediment d'"anòmal". La declaració es vol enfocar de cara a denunciar una detenció iŀlegal per part dels cossos de seguretat.

La policia espanyola ha obert un expedient d'expulsió a Rachid Alí però ara seran les autoritats competents qui hauran de resoldre l'afer, segons informa el diari terrassenc La Torre, on col·labora Alí. Fonts properes a l'activista asseguren que Alí no tindrà problemes per renovar el seu permís de residència, atès que té tots els papers en regla però caducats.

No hi havia cap procediment d'estrangeria iniciat

L'advocada d'Alí ha explicat a La Torre que quan el periodista i activista social ha declarat davant del jutge han trucat a la policia nacional, que estava de vacances, han obert la comissaria i han iniciat un procediment d'estrangeria que suposadament era la causa de la detenció. "Evidentment, és impossible que aquesta fos la causa perquè no en tenia cap procediment iniciat, i l'han obert ara”, assegura la lletrada.

En l'atestat policial dels Mossos s'indica que Rachid Alí va sortir corrents en el moment de la detenció, i per això se li imputa resistència a l'autoritat, un fet que es descarta observant la gravació de la detenció. Ara bé, “per motius Alí de salut no pot córrer”, ha remarcat l'advocada. A més, ni tan sols portava les manilles "i a una persona que té una actitud violenta el primer que fan és posar-li les manilles”, segons la lletrada. Per aquest motiu, Alí estudiarà la possibilitat de presentar una denúncia per detenció il·legal.

De la seva banda, la companya d'Alí assegura que "tant el procediment de detenció com l'atestat no s'aguanten per enlloc" i creu que "des de Terrassa Respon hi havia molt moviment i han volgut espantar-lo una mica". En declaracions a La Torre, la santcugatenca ha explicat que "la policia buscava causes obertes d'estrangeria o algun altre tipus de delicte on poder-s'hi agafar com a clau roent però no han trobat res".

En vaga de fam per una detenció "il·legal"

“És una detenció totalment il·legal, és indignant”, ha dit Rachid Alí en declaracions a La Torre, on ha explicat com el van detenir. Alí ha anunciat que denunciarà els mossos per "una detenció il·legal" ja que "és indignant que estiguem al segle XXI i encara s'exerceixin actes així”.

A més, ha advertit que “ens hem de preparar perquè el que vindrà serà més fort”. L'activista pels drets humans creu que els fets ocorreguts “són símptmes d'una dictadura, perquè no es pot anar a un local a mentir-te, a enganyar-te, dient-te una cosa que després no és certa”.

Des del moment de la detenció, diumenge a les set del vespre, fins a les dues i deu d'aquest dilluns al migdia, Rachid Alí ha estat en vaga de fam en protesta per la seva detenció. Un cop ha quedat en llibertat, ha manifestat que la donava per acabada. “Ara sí, ja toca menjar”.

Les xarxes socials, especialment Twitter, s'han fet ressò des d'un primer moment de la detenció de Rachid Alí. Sota l'etiqueta #llibertatRachid, els usuaris han denunciat la detenció del periodista de Terrassa Respon i n'han demanat l'alliberament.
Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid