Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Restitució
Els propietaris comencen a recuperar els papers segrestats a Salamanca

Es tracta de persones i entitats a qui durant el franquisme se'ls van requisar els seus arxius per la força

21/02/2012 Cultura
Ja ha començat la devolució d'onze fons documentals privats que han estat fins al dia d'avui confiscats a l'Arxiu de Salamanca. El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, va presidir l’acte de lliurament, que va tenir lloc aquest dilluns.

Per la Comissió de la Dignitat, aquest fet "és d’una gran transcendència", ja que és el primer objectiu plantejat en la reivindicació del retorn. Per l'entitat, representa "la restitució a les persones i entitats als que se’ls havia requisat per la força els seus arxius per part del franquisme, en ser ocupada Catalunya entre 1938-39".

Per això, assegura que aquest és un "acte de justícia, amb el que es posa fi a un acte de la dictadura i es restitueix a les víctimes allò que els van requisar".

Els fons van ser confiscats als seus propietaris particulars durant la Guerra Civil i corresponen a 9 institucions i a 5 particulars a qui ja han estat tornats:

Institucions
- UGT – Unió General de Treballadors de Catalunya
- Federació Reg. de la Confederación Nacional del Trabajo (CNT) de Catalunya
- Federació de Grups de Teatre Amateur de Catalunya
- Col·legi de l’Advocacia de Lleida
- Federació Nacional d’Estudiants de Catalunya (FNEC)
- Foment del Treball Nacional
- PSUC (en tramitació)
- Esquerra Republicana de Catalunya (ERC)
- CADCI - Centre Autonomista de Dependents del Comerç i de la Indústria

Particulars
- Helena Cambó i Mallol
- Odina Capo Parera
- Josep Pàmies i Bertran
- Mercè Romeva Viñas
- Teresa Rovira i Comes

Queden milers de documents per retornar

Tot i així, encara resten per transferir a Catalunya i al País Valencià molts documents que suposen una quarta part del que es conserva dels particulars. En aquest context, el conseller de Cultura va recordar que el retorn de tots els arxius del Centro Nacional de la Memoria Histórica de Salamanca encara no ha conclòs: “Ens queda moltíssima feina per fer plegats. Encara avui tenim milers de documents de persones individuals i organitzacions per recuperar i retornar a casa nostra”.

Durant l'acte, el portaveu de la Comissió de la Dignitat, Josep Cruanyes, va recordar la feina que s’ha dut a terme per poder retornar els arxius als seus propietaris: “Si hem arribat aquí és per la lluita i esforç de molta gent., pels milers de persones que han ajudat a la Comissió de la Dignitat. Comissió de la Dignitat som tots i totes els que estem aquí. Ens sentim orgullosos de pertànyer a un poble que veu aquesta restitució com un deure ineludible i una acte de cohesió cívica. Sense renunciar a les diferències, ens ha unit la convicció de la necessitat de fer justícia i la idea que el nostre país està unit a la necessitat de llibertat”.

D’altra banda la filla de Josep Pàmies, Eliane Pàmies, va llegir un text escrit pel seu pare, que conclou així: “El nostre acte d’avui es també l’acte dels “no convençuts”, que hem treballat per una Catalunya rica i plena, treballadora, culta, pacífica i solidària. Agermanada amb els altres pobles d’Espanya i del món. Bona feina i endavant. Josep Pàmies”.

85 fons de particulars

El Departament de Cultura va anunciar el desembre de l’any passat l’inici del procediment formal de restitució dels fons documentals de titularitat privada retornats pel Centre Documental de la Memòria Històrica de Salamanca a les persones i entitats que acreditin ser-ne els seus propietaris legítims.

L’Arxiu Nacional de Catalunya ha dut a terme al llarg dels darrers 6 anys la identificació i la digitalització dels documents, fons documentals i altres efectes confiscats durant la Guerra Civil que han retornat des del Centro Nacional de la Memoria Histórica de Salamanca. Entre aquests fons, ha identificat un total de 85 fons de particulars, dels quals 25 són fons d’associacions i entitats, 21 són fons de persones físiques i 39 són fons de partits i sindicats.
Valora
Rànquings
  1. Alhora i la CUP
  2. L'empresari gironí Josep Campmajó s'exilia arran del cas Tsunami
  3. Sant Jordi era guerrer...
  4. Acte antirepressiu de la Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines (CACG)
  5. La “proposició de llei per la qual es regula la llibertat educativa”, del PP i VOX, empeny cap a la irlandització del valencià
  6. Ortésia Cabrera serà la cap de llista de les Terres de l'Ebre per la CUP
  7. Agustí Barrera: "...el seu legalisme burocràtic no els va permetre entendre que una declaració d’independència és un acte revolucionari"
  8. La CUP–Defensem la Terra presenta la llista per les eleccions del 12 de maig per la demarcació de Girona, afirmant que surten a guanyar
  9. «Saps què? Que llegint aquest tros de diari...»
  10. Sergi Saladié encapçala la llista electoral de la CUP pel Camp i les Terres de l'Ebre
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid