Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Els descendents d'Agustí Centelles donen el llegat del fotògraf a l'Archivo de Salamanca

Els fills del fotògraf Agustí Centelles, Sergi i Octavi Centelles, han lliurat avui l'herència del seu pare a la ciutat espanyola de Salamanca. Allà han assegurat que han fet "el correcte" en dipositar l'arxiu documental del seu progenitor al "Centro documental de la memoria historica española", que es troba ubicat a la ciutat salmantina.

Sergi Centelles ha assenyalat que amb aquesta decisió es dóna per "acabada" la polèmica sobre si els fons haurien d'haver passat a custodiar-se per la Generalitat de Catalunya i ha afirmat que col·laboraran "per al que faci falta" amb el Centro documental de Salamanca perquè Centelles "sigui conegut a tot el món".

28/12/2009 20:28 Cultura

Sobre la Generalitat de Catalunya i l'interès per acollir els aproximadament 12.000 documents fotogràfics que ja es troben a Salamanca, Sergi Centelles ha incidit que les causes "són difícils de comprendre i és molt llarg d'explicar" i que van ser deguts a "una incompetència per part d'algú".

Pel que fa als fons dipositats a Salamanca, han recordat que hi ha negatius que recullen moments històrics des del 1932 fins al 1939 amb episodis de la república, l'aixecament, les batalles i part de l'exili.

Aquests documents van ser guardats per uns pagesos francesos, amics d'Agustí Centelles, durant una etapa de la seva vida fins que van ser recuperats pel seu propietari. Els fills han indicat que el seu pare enviava un paquet amb torrons cada any a França perquè els seus dipositaris sabessin que ell seguia viu i que acudiria a buscar els fons.

Al principi, el llegat constava d'aproximadament 10.000 tasques que han estat ampliant-se fins a aproximadament 12.000 després de trobar els seus descendents una caixa de galetes oxidada en què hi havia més instantànies del fotògraf. Entre els documents es trobaven fotografies inèdites de Salvador Dalí, altres pertanyents a casaments i situacions personals, i més referents a situacions bèl·liques de la Guerra Civil.

Al "Centro Documental de la memoria historica española" de Salamanca s'hi troben totes les imatges de Centelles menys aquelles sobre la vida industrial i publicitària que van ser realitzades amb posterioritat a l'exili.

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid