Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Imperialisme
6 de desembre: Jornada Anticonstitucional

Poblacions i col·lectius organitzen actes de rebuig a una carta magna que nega el dret a l'autodeterminació dels Països Catalans

04/12/2011 Política
El dia 6 de desembre Espanya celebra el Dia de la Constitució, en què commemora la celebració del referèndum constitucional del 1978. Un dia que també és festiu als Països Catalans, com a territori ocupat per Espanya, tot i que bona part dels ciutadans no van poder votar la carta magna vigent.

A Twitter, la gent reivindica la jornada laboral amb les etiquetes #noéslameva, #resacelebrar i #noéslamevaconstitució.

La CUP subratlla que la constitució "es va redactar i aprovar en un context de coacció per part de les restes del franquisme, que intimidava via exèrcit i policia per tal que només es duguessin a terme canvis de forma, però no de fons". La formació remarca que la carta magna és "la regla legal fonamental que impedeix el nostre reconeixement com a poble", que "consagra la unitat territorial de l'estat espanyol, bo i negant el reconeixement de l'existència de cap altra nació que no sigui la seva, i negant també el dret a l'autodeterminació dels Països Catalans, via amenaça de l'ús de l'exèrcit i via prohibició de la federació entre territoris". "Aallò que en democràcia es consagra com el bé suprem, el govern per part de la paraula del poble, als Països Catalans es nega: ni podem qüestionar aquest escrit ni podem decidir com a poble", denuncia.

Per mostrar oposició a aquesta festivitat, diverses poblacions i col·lectius organitzen actes de rebuig.

Girona

Destaca però el cas de Girona, que per primer cop no farà cap acte institucional amb motiu d'aquesta diada. L'alcalde de la ciutat, Carles Puigdemont, s'ha mostrat sorprès perquè durant 32 anys el consistori s'ha encarregat de l'organització de la diada i ha afirmat que "no pertoca a l'Ajuntament de Girona organitzar la celebració de la diada de la constitució". Segons Puigdemont, l'organització d'aquesta diada seria un acte que hauria de dur a terme la subdelegació del govern estatal o la Delegació del Govern.

Barcelona

Gràcia per la Independència, l’Assemblea Nacional Catalana del Moviment per la Independència pel Districte de Gràcia, ha organitzat una botifarrada a la Plaça de la Virreina (Vila de Gràcia) per aquest dimarts en un acte reivindicatiu que vol mostrar rebuig a la constitució espanyola.

L’Assemblea Nacional Catalana ha convidat a participar-hi amb una carpa pròpia a totes les associacions, entitats i partits polítics dels barris de Gràcia al dinar de la botifarrada per tal de convertir-lo en un aplec sobiranista unitari i de reafirmació nacional.

Garrotxa

És el cas de Maulets, que cada any organitza a la Garrotxa un acte per denunciar “el jou que suposa per a la llibertat col·lectiva i individual del nostre poble l'aprovació i vigència de la Constitució Espanyola”. Pel jovent independentista i revolucionari, la carta magna espanyola “arrabassa a nacions com la nostra un dret fonamental, el dret a decidir sobre el seu futur: el de l'autodeterminació i, per tant, el de la independència”.

A més, diu, “ens imposa el reconeixement com a cap d'estat d’una figura que no és elegida democràticament pel poble: un rei” i “legitima l'ocupació militar del nostre territori, des del 1707, atribuint a les forces armades la missió de defensar la unitat territorial d'allò que és ells anomenen "España"”.

Es tracta d’una constitució, també, “que dóna suport a l'imperialisme lingüístic imposant el coneixement d'una llengua que no és la nostra”. Per tot plegat, considera que “és més que necessari sortir al carrer el pròxim dilluns a dir no a la Constitució Espanyola”.

A la Garrotxa, els actes -on hi col·labora la recentment constituïda Assemblea de l'Esquerra Independentista- tindran lloc aquest dilluns a Argelaguer a partir de dos quarts de cinc de la tarda amb una cercavila, un torneig de botifarra, la xerrada “Des dels municipis construïm la República Catalana”, un sopar popular, ball i concert.

Maulets ha organitzat també una botifarrada contra la constitució Espanyola a Sants el 3 de desembre amb la xerrada "Reforma de la constitució: Quan el deute controla les societats" a càrrec del seminari d'economia crítica Taifa.

València

Endavant OSAN ha organitzat una nit de jocs el 5 de desembre al barri valencià de Velluters. La nit consistirà eh un trivial anticonstitucional i scrabble en català. Dimarts dia 6 es projectarà el documental Veri, sobre els bombardejos espanyols durant la guerra del Rif.

Igualada

De la seva banda, l’Assemblea de Joves d’Igualada (AJI-CAJEI) també ha organitzat actes “per combatre les injustícies” lligada a una constitució “que amb les seves lleis continua ofegant la llibertat dels pobles, negant el dret d'autodeterminació, el reconeixement d'algunes llengües i dialectes, o bé la imposició del seu espanyolisme”. Els actes tindran lloc els dia 8, 9 i 10 a la capital de l’Anoia i consistiran amb una cafeta, un cinefòrum, una xerrada internacionalista i un mural.

Al seu manifest, la CAJEI reividinca que "més de trenta anys desprès, l’independentisme és majoritari al Principat, fins a 110 poblacions catalanes s’han declarat excloses de la Constitució i l’Esquerra independentista està consolidada a la majoria de territoris del país, demostrant que el projecte constitucional espanyol que avui es commemora està tocat de mort". L'organització assegura que la constitució "ens encadena de facto sota l’amenaça de la intervenció de l’exèrcit a una Espanya artificial a la qual mai no hem escollit pertànyer", "imposa el capitalisme com a únic sistema econòmic vàlid, sempre vetllant pels interessos de la burgesia franquista reconvertida per art de màgia en demòcrata” i "estableix l’oblit i l’amnèsia col·lectiva pels genocides de la dictadura, encara intocables legalment, que ens va imposar un rei que vetllés pel llegat de Franco".

A més, subratlla que "no només no ha servit per a reduir el paper preponderant de la moral catòlica i del sistema patriarcal, a més els ha emparat i perpetuat". En aquest sentit, aposta per recordar "com les forces polítiques van girar l’esquena a les aspiracions de les treballadores catalanes, fent concessions a l’espanyolisme més ranci i com les proclames rupturistes i de defensa de l’autodeterminació dels Països Catalans en el seu conjunt es van ofegar i bescanviar per quatre molles de pa".


Palautordera

Divendres 9 de desembre, l'Assemblea de Joves l'Esbarzer de Palautordera ha preparat un seguit d'actes al Pati de la Cova. Entre les activitats hi ha un taller d'autodefensa, un sopar, un recital, etc. L’assemblea remarca especialment el cas del jovent, “que no hem tingut veu ni vot a l'hora d'oposar-nos a les mesures antidemocràtiques i centralistes que la carta magna ens imposa”.

Municipis exclosos de la constitució

L'any passat, els actes contra la constitució espanyola van coincidir amb una onada de municipis que van aprovar excloure's de la carta magna. Fins a 110 poblacions se'n van declarar excloses, fins i tot comarques senceres.

Consulta tots els actes a l'agenda de Llibertat.cat.
Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2022 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid