Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
El Parlament Europeu gira la pàgina de la Constitució espanyola que té exposada l'àliga franquista

Tot i que els símbols franquistes ja no són visibles, en la pàgina que ara s'exposa s'hi pot llegir: 'La Constitució es fonamenta en la indissoluble unitat de la Nació espanyola, pàtria comuna i indivisible de tots els espanyols'.
L'àliga, el jou, les fletxes i el lema franquista 'Una, grande y libre' ja no s'exhibeixen al Parlament Europeu. L'Eurocambra ha ordenat que es giri la pàgina de la Constitució espanyola del 1978 que està exposada en una vitrina a tocar de l'hemicicle. La mesura es pren després que el president del Congrés dels Diputats, José Bono, hagi incomplert la promesa d'enviar a Brussel·les un nou exemplar del document, amb l'escut vigent.

06/09/2010 18:02 Política
El Parlament Europeu tanca d'aquesta manera nou mesos de polèmica, després que al gener es revelés que aquesta Constitució amb símbols franquistes s'exposava en un dels llocs més transitats de l'edifici Altiero Spinelli, a la tercera planta, en una sala que connecta els despatxos dels eurodiputats amb l'hemicicle, que és a pocs metres. Aquest exemplar va ser un regal del Congrés dels Diputats, realitzat el 1996, quan era presidit per Federico Trillo (PP).

L'Eurocambra havia demanat als estats membres que els fessin donacions d'elements representatius de la seva realitat política i cultural i Trillo hi va enviar l'àliga. El Senat belga, en canvi, va regalar als eurodiputats una cadira del seu hemicicle, l'italià un màquina estenogràfica i el francès, per exemple, un bust de Victor Hugo i el manuscrit del seu projecte de llei d'amnistia del 1876, amb les seves anotacions personals.

Ara el Comitè Artístic de l'Eurocambra, el responsable d'exposar les obres d'art i donacions que es fan als eurodiputats i de garantir que no generin controvèrsia política, ha executat el que ja va decidir el passat mes de juny, ja que considera que la presència de la simbologia d'un règim totalitari pot resultar "ofensiva", segons resa un document del mateix comitè. Així ho va decretar en resposta a una queixa formal de l'eurodiputat republicà Oriol Junqueras.

El president del parlament espanyol, José Bono, s'havia compromès a enviar a Brussel·les un nou exemplar de la Constitució, amb l'escut vigent i sense l'àguila i el jou i les fletxes representant l'Estat. Però Bono no ha complert la seva paraula i el Parlament Europeu ha optat finalment per girar la pàgina i eliminar de la vista els símbols franquistes.

Per a l'eurodiputat d'ERC, Oriol Junqueras, que el Parlament Europeu hagi decidit no mostrar més l'àliga franquista suposa sens dubte una "victòria". "No només per a nosaltres que som independentistes catalans i la simbologia ens és ofensiva, sinó també per als demòcrates del món". I és que "aquesta simbologia va causar els moments de dolors més extraordinaris de la història d'Europa", recorda. Aquest era l'únic símbol associat a règims totalitaris que hi havia a l'Eurocambra, ja que "com és evident, al Parlament l'ús de simbologia associada a règims d'extrema dreta o extrema esquerra, no existeix".

Junqueras critica que hagi estat el Parlament Europeu i no l'Estat espanyol qui hagi ofert una solució a aquesta polèmica retirant la Constitució, que data de l'època de la transició. "És molt significatiu que quan se li demana que canviïn la constitució per un altre regal, malgrat les moltes promeses que es van fer, finalment és el Parlament Europeu qui ha de resoldre la qüestió girant la pàgina.

ERC ja va advertir des d'un primer moment que l'ús d'aquesta simbologia era inapropiat. "El fet que l'estat espanyol utilitzi aquest tipus de simbologia és indicatiu que a l'estat espanyol hi ha alguns elements de la cultura democràtica que no estan prou ben arrelats", considera l'eurodiputat. Ara, "és significatiu que el Parlament Europeu forci a girar la pàgina, el més apropiat seria que el propi estat espanyol, a través del seu parlament, regalés algun objecte artístic, que és el que fan la majoria dels parlament estatals que formin part de la UE".
 
 
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid