Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Països Catalans, sí o sí

Per Roger Palà. Publicat a la secció d'Opinó de Nació Digital.cat el 20 de setembre de 2011. 

En aquest país hi ha paraules prohibides. Mots que han estat esborrats, talment com si mai no haguessin figurat en cap diccionari. Un bon exemple són les dues paraules que donen nom a la pròpia nació: Països Catalans. El concepte fa referència a una realitat lingüística, cultural i nacional innegable, en la qual hi conviuen gairebé onze milions de persones. Els Països Catalans podrien ser, si els seus ciutadans lliurement ho volguessin, també una realitat política. En canvi, no existeixen a nivell oficial enlloc. Cap mitjà de comunicació els contempla en el seu llibre d’estil. Cap institució pública ni pràcticament cap partit polític en fa esment. Els Països Catalans, oficialment, no existeixen.

25/09/2011 19:29 Hemeroteca

Que l’Estat espanyol hagi fet tots els possibles per esborrar el nom veritable de la pàtria dels catalans del vocabulari d’ús comú no ens hauria d’estranyar. El que ja resulta més preocupant és que siguin els propis catalans del Principat els qui maldin per ocultar aquesta idea. Molta tinta ha corregut sobre el blaverisme i el secessionisme lingüístic al País Valencià. Però poca cosa s’ha escrit sobre el segregacionisme nacional que, de vegades, ha estat promogut des del catalanisme principatí. Que el nacionalisme conservador vagi fent la viu viu amb aquest tema no deixa de ser normal: jugar a la puta i la ramoneta forma part del seu ADN ideològic. El que resulta més preocupant és que els Països Catalans siguin qüestionats des del propi independentisme. Un discurs que, per activa o per passiva, es desprèn sovint d'aquest sobiranisme de nova fornada que tanta quota de pantalla ha acumulat darrerament. Reivindicar un estat acceptant els límits imposats per la Constitució espanyola de 1978 suposa excloure del projecte de construcció nacional gairebé la meitat dels catalans.

Tot plegat no deixa de ser un símptoma del profund desconeixement que, des del Principat, es té de la realitat de la resta de territoris dels Països Catalans. Quants cops haurem hagut de sentir, en boca de patriotes convençuts, allò tan tòpic de “València està perduda”? Potser caldria actualitzar una mica l'argumentari. El País Valencià ha canviat molt durant els últims anys. Uns fortíssims moviments socials de base han sacsejat el sud. En trobem exemples en el món de la cultura –amb els Obrint Pas convertits en el grup més internacional en llengua catalana-, en el món de l’educació –amb Escola Valenciana agrupant milers i milers de famílies en defensa de l’educació en valencià- i fins i tot en el món de la política, amb l’eclosió de forces fins fa poc impensables com Compromís. Està naixent un nou País Valencià i, amb ell, també podria néixer una nova forma d’entendre els Països Catalans, que incorporés sensibilitats més plurals i desemboqués en un espai social, cultural i potser també polític on tots plegats ens puguem mirar de tu a tu amb velles complicitats i forces renovades. De fet, seria el més lògic, perquè la millor opció per sobreviure en un món global serà aquesta: tots junts. Països Catalans, sí o sí.  La nació és la que és, i si la volem desfigurada, senzillament no serà.

Rànquings
  1. Dos "anti-wokes" de Reus "fan memòria" del seu pas per un casal de l'esquerra independentista
  2. Manifestació a Palma contra la massificació turística
  3. Manifest llegit a Plama al final de la manifestació sota el lema "Mallorca no es ven"
  4. «Buuuaaaaaah! Jo volia el meu...»
  5. Manifestació a Sant Just Desvern contra el Pla de la Bonaigua
  6. Poble Lliure exigeix responsabilitats a la CUP davant dels mals resultat electorals
  7. La CUP comença una ronda amb moviments socials per analitzar conjuntament la situació del país i compartir propostes i reptes
  8. Més de 170 organitzacions ciutadanes de tot l’estat espanyol presenten un manifest per denunciar la creixent militarització a la UE i la instauració d’un discurs bel·licista.
  9. Comença el judici a les 7 feministes encausades per la vaga del 8M del 2018
  10. Comença l'evacuació de turistes a Nova Caledònia mentre els independentistes protesten
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid