Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Les treballadores de la llar podran cotitzar però no podran cobrar l'atur

Les prop de 200.000 dones dels Països Catalans que a l'estat espanyol es dediquen al treball domèstic es beneficiaran des del proper 1 de gener del 2012 de les prestacions per cotització a la Seguretat Social, excepte de la de desocupació.

Segons explica la Coordinadora Obrera Sindical (COS), aquest és l'únic aspecte mínimament "positiu" -tot i les seves mancances- de la reforma de la llei de la Seguretat Social, que busca el retard de l'edat de jubilació als 67 anys.

15/07/2011 11:38 Laboral
El reconeixement d'aquests drets elementals a les persones empleades de la llar és una vella aspiració sindical i va ser aprovada fa uns dies per l'Organització Internacional del Treball (OIT), en la seva darrera Conferència Internacional del Treball, organitzada a Ginebra, i que té capacitat teòrica de mandat de compliment a tots els estats membres de l'OIT.

Així doncs, aquest Conveni i la Recomanació aprovats recullen normes laborals internacionals destinades a millorar les condicions de vida de les persones treballadores de la llar. Així, els estats membres de l'OIT tenen ara un any per debatre i ratificar o no aquest nou marc laboral que pretén assolir una harmonització i millora bàsica de drets.

D'aquesta forma, per tal que l'estat espanyol pugui aplicar aquest nou Conveni s'hauran de tirar endavant un seguit de canvis legals principals al règim laboral i de seguretat social del sector. En aquest sentit, s'haurà de reconèixer el dret de les treballadores "domèstiques", o de la "llar", a ser informades de forma clara, sobre els termes i condicions de la seva feina, és a dir, que se'ls especifiquin les tasques que han de realitzar; el nombre d'hores de treball efectiu i els descansos setmanals i mensuals.

Així mateix, se'ls reconeix per fi el dret a tenir l'especificació clara i per escrit de la retribució en "espècie" -part corresponent a la retribució en concepte d'allotjament i manutenció-, i del seu valor pecuniari corresponent.

Així, a partir d'ara s'haurà de comptabilitzar com a hores de treball dels períodes en els que els i les treballadores han de romandre sense cap tasca concreta, però a disposició de la persona que contracta, i s'hauran d'adoptar mesures eficaces per garantir el compliment de la legislació protectora d'aquelles persones que s'hi dediquen al treball domèstic.

També hi haurà d'haver garantia d'unes condicions "no menys favorables" que les de la resta de persones treballadores en la protecció de la Seguretat Social.

La COS reivindica els mateixos drets "sense matisos"

La COS felicita les organitzacions i col·lectius de treballadores de la llar tot i que no veu amb bons ulls l'aprovació d'un seguit de recomanacions i noves "normes" legals internacionals, ja que a causa de la seva ambigüitat avisa que quedaran sense aplicació real. Així, continua exigint, com a punt de mínims, la integració dels i de les treballadores de la llar amb els mateixos drets al Règim General de la Seguretat Social, sense matisos i sense "convergències progressives". Amb dret ple a l'alta a la Seguretat Social des de la primera hora treballada, dret a prestació per atur, igualtat en el cobrament de la pensió i de la cobertura per baixa laboral.

Així, assegura que "cal seguir reivindicant i lluitant pel ple reconeixement i organització de les cures i atenció a totes les persones dependents, com un assumpte públic i col·lectiu, per poder trencar així amb el paper patriarcal de la divisió sexual del treball al sistema capitalista i visibilitzar el treball reproductiu que en totes les seves vessants desenvolupen les dones". Un treball que lamenta que "encara avui es manté gratuïtament o sota unes condicions extremes d'explotació i precarietat, mentre s'hi generen enormes beneficis econòmics i socials, avantposant-se a les necessitats reals de totes les persones i pel sosteniment de la vida".

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid