Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
El Tribunal Suprem espanyol desmunta la tesi utilitzada per tancar el diari "Egin"

 També rebaixa penes a 37 processats i n'absol 9 del macrosumari 18/98
El Tribunal Suprem espanyol desmunta les tesis que va utilitzar el jutge de l'Audiencia Nacional Baltasar Garzón per clausurar, el 15 de juliol de 1998, el diari Egin i l'emissora Egin Irratia en la sentència que l'alt tribunal va fer pública dimarts sobre el recurs que va presentar la defensa d'Orain SA i de la resta d'empreses dedicades a l'edició del diari basc i d'Egin Irratia contra les condemnes dictades per l'Audiencia Nacional espanyola en el macrosumari 18/98


28/05/2009 11:17 Internacional

El tribunal invalida «el comís i liquidació del patrimoni» d'aquestes societats. Decisió que l'alt tribunal aplica també a empreses d'altres àmbits que també van ser dissoltes en el marc del macrosumari 18/98, com ara MC Uralde SL, Untzorri Bidaiak, Ganeko, Grupo Ugao SL i Gadusmar SL.

Els advocats de la defensa d'aquestes empreses i de les editores d'Egin i Egin Irratia, assenyalen en els seus respectius recursos contra la sentència condemnatòria, que l'Audiencia Nacional havia aplicat indegudament l'article 129 del Codi Penal, que permet la dissolució d'una empresa, ja que en cap moment havia procedit a declarar les empreses com a «associacions il·lícites», ni podia fer-ho perquè cap de les acusacions ho va demanar.

En aquest punt, el Suprem dóna la raó a la defensa. Per una banda, admetent que, en no haver declarat les empreses associacions il·lícites, en cap cas hi té cabuda la seva dissolució.

El Suprem també ha rebaixat la pena a 37 dels 47 condemnats per l'Audiència Nacional en el sumari 18/98 contra l'aparell polític d'ETA, EKIN i altres organitzacions del seu entorn i ha absolt a 9 més, amb la qual cosa són 38 les persones que han resultats condemnades en ferm.

El major beneficiat d'aquesta rebaixa ha estat José Luis Elkoro, president d'Orain -editora del clausurat diari Egin-, que de 24 anys de presó ha passat a tenir una pena de 8 anys. Així ho ha acordat la sala penal del TS en una sentència de 1.000 folis feta pública  dimarts passat després que el passat 29 d'abril l'alt tribunal comuniqués les nou absolucions a l'Audiència Nacional. El Suprem ha revocat a més la declaració d'il·licitud d'Orain, encara que manté les de KAS, EKIN i XAKI

Els principals processats en aquest sumari han vist rebaixades substancialment les seves condemnes: Xavier Alegría (de 18 anys a 12 anys i 9 mesos), Joxean Etxeberria (de 17 anys i mig a 12), Carlos Trenor (de 17 a 10 anys i mig) i Elena Beloki (de 13 a 8 anys i mig).

Un dels motius de les rebaixes entre els principals processats ha estat que el Suprem ha anul·lat la condició de dirigent  per la qual l'Audiència Nacional havia condemnat a Elena Beloki, Vicente Askasibar, Carlos Trenor, Juan María Mendizabal, Segundo Ibarra i José María Olarra. La resta de les reduccions de condemna han estat degudes que el Suprem ha considerat que gran part dels condemnats pel delicte d'integració en ETA ho havien de ser pel de col·laboració.

Fonts: 

El Tribunal Suprem deixa sense efecte la 'il·licitud  i rebaixa les condemnes dels processats en el sumari 18/98. Egin

La sentència del Suprem sobre el sumari 18/98 desmunta la tesi utilitzada per tancar el diari «Egin». El Punt

El Suprem rebaixa la condemna a 37 dels 47 condemnats pel sumari 18/98. El Punt

 

Per saber-ne més:

Acte a Gràcia per la desobediència civil en solidaritat amb els encausats pel sumari 18/98. Llibertat.cat

Solidaritat catalana amb els processats de Gestores Pro-Amnistia Llibertat.cat

Acte a La Torna de denúncia del procés contra Gestores Pro-Amnistia  Llibertat.cat

El moviment independentista basc fa una crida a construir “muralles de populars”contra la repressió Llibertat.cata

La Comissió de Defensa denuncia el caràcter polític de les sentències contra l’independentisme basc Llibertat.cat

L’Advocacia de l’Estat continua l’ofensiva contra EHAK i ANB amb el suport de l’espionatge polític Llibertat.cat

Furetejant el sumari 18/98

Advocats internacionals avaluaran el procés 18/98; presentació dels informes a Barcelona Llibertat.cat

Juristes internacionals denuncien el tancament d'Egin i Egunkaria Llibertat.cat

Blocaires de l'Esquerra Independentista per la llibertat d'expressió Llibertat.cat

 


 

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid