Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Bloqueig a la Universitat de Barcelona (UB) contra el Procés de Bolonya

Uns 60 estudiants han provat de bloquejar la facultat del Raval i tancar-s'hi en contra de l'Espai Europeu d'Ensenyament Superior tot animant a la jornada de lluita prevista per demà, si bé els Mossos d'Esquadra han fet un ràpid fet acte de presència que ha fet preveure un perillós escenari davant les ordres de practicar-se detencions. Després de negociacions a diverses bandes i l'obertura de la facultat, els i les estudiants han sortit del recinte per a realitzar una roda de premsa explicant la seva visió dels fets. 

Els estudiants han arrencat una reunió amb el conseller Huguet i el rector de la UB per aquesta tarda així com la garantia de no patir represàlies policials ni administratives per part de la universitat. 

14/11/2007 08:15 Política

Posteriorment, estudiants participants de les activitats de protesta, del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) així com de l’organització antirepressiva Alerta Solidària han celebrat una roda de premsa a l'Edifici Històric de la Universitat de Barcelona per donar la seva visió dels fets.

Roda de Premsa UB En aquesta, han explicat com amb aquesta acció pacífica, pretenien denunciar la manca d’atenció rebuda per part de les administracions i centres universitaris als seus posicionaments al voltant de la reforma universitària, alhora que per a visualitzar les manifestacions previstes per demà a Barcelona i arreu dels Països Catalans. Boi Sagarra, en qualitat de portaveu de les persones tancades, ha reiterat la importància de les demandes estudiantils "per tal d’assolir una veritable universitat pública i de qualitat".

En aquest sentit, consideren que els Mossos d’Esquadra havien intervingut de forma desproporcionada, amb un ampli dispositiu policial així com amb l’accés a locals de la universitat com els de la organització estudiantil SEPC. Més enllà d'aquests fets, han denunciat que l'actitud agressiva davant d'accions pacífiques i simbòliques al llarg dels darrers anys està esdevenint una constant al llarg dels darrers anys, portant-se a molts joves a judici per fets menors, quan no inventats.

Finalment, en roda de premsa han donat a conèixer que han arrencat una reunió aquesta tarda amb el rector de la UB i el conseller Huguet, responsable de les universitats catalanes, on presentaran les reivindicacions en el manifest repartit al llarg del matí, una bona part de les quals, segons apunta Bernat Pèlach, interlocutor dels i les tancades amb el rectorat la conselleria, és compartida pel rector d'aquesta universitat.

Adjuntem a continuació aquestes demandes, tal com ens les han fet arribar, que defensaran aquesta tarda conjuntament amb membres de la Plataforma Mobilitzadora en Defensa de la Universitat Pública (PMDUP), convocant de la manifestació estudiantil de Barcelona prevista per demà dijous.

Comunicat del grup d'estudiants tancats a la facultat de la UB Raval
Aquesta matinada unes desenes d'estudiants s'han tancat a la facultat de la Raval de la UB en protesta contra l'Espai Europeu d'Ensenyament Superior que, a l'actualitat s'està aplicant, cada vegada de forma més completa a les universitats d'arreu dels Països Catalans. L'acció s'emmarca dins les Jornades de lluita que es van convocar al 3er Fòrum Europeu d'Estudiants celebrat l'octubre d'aquest any a Atenes. En aquest sentit, els tancats han redactat unes demandes de cara al rectorat i a la Conselleria d'Innovació, Universitat i Empresa per tal de posar fi al bloqueig així com han cridat a la mobilització avui i demà dels estudiants d'arreu del país a través de les diferents convocatòries, com la que la PMDUP organitza a les 12 del matí demà a la ciutat de Barcelona (Plaça Universitat). Així mateix, informem que les persones que han realitzat l'acció han delegat les tasques de representació exterior, tant a nivell institucional com a nivell de comunicació pública, al Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC). Els estudiants confien quque en poques hores hi haurà una primera reunió amb l'equip de govern de la UB, per tal d'avançar en les negociacions. A hores d'ara, hi ha una forta presència policial a l'exterior de la facultat.

Recull d'exigències dels i les tancades

Tancats per la universitat pública Des de fa massa temps, els governs dels Països Catalans i dels Estats espanyol i francès estan duent a terme un seguit de mesures que, lluny d'apropar-nos cap a una universitat realment pública, estan encaminades a la privatització encoberta del nostre sistema universitari i dificulten encara més l'accés a les classes socials més desafavorides. A més a més, la relació creixent entre universitat i empresa a causa dels problemes de finançament de les universitats fan que aquestes passin a estar al servei del sector privat i no de la societat civil. D'aquesta manera, amb l'excusa d'una nova reforma a nivell europeu que unifica tot el sistema universitari, es volen aplicar aquestes polítiques neoliberals que elititzen i privatitzen encara més l'ensenyament superior.

És per tot això, que un grup d'estudiants hem decidit tancar-nos a la facultat del Raval de la Universitat de Barcelona (UB) per mostrar el nostre rebuig a aquestes reformes i per aconseguir una universitat pública, popular i de qualitat. Així doncs, exigim:


– Que la universitat pública no es financi amb diners de l'empresa privada, per aquest motiu és necessari un augment molt considerable del recursos públics que acabi amb la precarietat imperant. Cal que els postgraus no estiguin subvencionats per empreses privades per evitar que en dictin els continguts i aconseguir així que estiguin al servei dels interessos socials i no dels empresarials.

– Que es garanteixi que el model docent es pugui desenvolupar correctament, és a dir, que les ràtios entre professors i alumnes i les infraestructures universitàries siguin les adequades en cada cas. A més, cal que el professorat conegui com aplicar el model docent, per tant, s'han de fer cursos obligatoris de renovació pedagògica.

– Que la Generalitat s'impliqui fermament en la defensa de llengua catalana en la universitat. D'una banda, doncs, exigim que concreti els apartats de la LUC i la Llei de Política Lingüística que fan referència als coneixements lingüístics del professorat exigint el títol del nivell C de català a tot el professorat contractat, ja que només d'aquesta manera es garanteix el dret del estudiant a poder expressar-se en català. D'altra banda, demanem a les universitats que garantitzin una oferta completa en català, l'utilitzin sense complexos en els postgraus, evitant canviar de llengua per tal de captar més estudiants. Al mateix temps demanem que totes les edicions fetes per les universitats i tot el material imprescindible per seguir cada assignatura sigui, com a mínim, en català.

– Que la Generalitat faciliti els desplaçaments a la universitat amb una rebaixa substancial dels preus dels transports públics pels estudiants, mesura similar a les que ja apliquen la majoria de països europeus.

– La creació d'un salari estudiantil, similar al salari mínim interprofessional, que permeti als estudiants no haver de treballar durant els seus estudis i que es retorni progressivament un cop finalitzats els estudis en funció dels ingressos que tingui cada graduat. Ni aquest salari ni cap de les beques poden lligar els estudiants amb les entitats financeres privades.

– L'equiparació immediata de les taxes dels últims 10 anys amb l'IPC d'aquest mateix període, així com la seva posterior reducció fins a arribar a la gratuïtat.

– Que es garanteixi l'accés als graus i als postgraus a tots els estudiants que ho desitgin i que s'eviti qualsevol filtre socioeconòmic, com poden ser els elevats preus o la demanda de requisits acadèmics que no es poden aconseguir en l'ensenyament públic. Al mateix temps cal que es garanteixi un nombre suficients de places als postgraus que permeti als estudiants adquirir la formació que vulguin.

– Que es creï una conselleria pròpia d'universitats i recerca que permeti afrontar amb més garanties els processos de canvi que actualment està vivint el sistema universitari català.

- Que es consultin i es tinguin en compte les propostes i les reivindicacions del moviment estudiantil en totes les reformes i decrets que facin referència a la política educativa universitària. Així doncs, exigim que es creï una taula de seguiment de les reformes universitàries amb representació paritària d'estudiants, rectors i conselleria.

 

Mostres de suport des de la UAB

Cal destacar que unes 150 persones han ocupat durant més d'una hora la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia de la UAB com a mostra de suport als i les tancades.

 

Per saber-ne més:

- Un grup d'estudiants es tanca a la UB per protestar contra la mercantilització de la universitat - Vilaweb

- Els estudiants de la tancada: “satisfets i demà, a la mani!” - Alerta Solidària

- Imminents mobilitzacions contra l'Espai Europeu d'Ensenyament Superior (EEES) - Llibertat.cat

- Manifest de la Plataforma Mobilitzadora en Defensa de la Universitat Pública - PMDUP 

- Atenes acull el tercer Fòrum Europeu d'Estudiants - Llibertat.cat 

- Especial mobilitzacions 15 de novembre de 2007 -  Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) 

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2023 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid