Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
1982 Es publica al DOGV l' Estatut d'Autonomia del País Valencià

1982 Es publica al DOGV l' Estatut d'Autonomia del País Valencià

15/07/1982 Tal dia com avui

En un dia com avui es va publicar el DOGV que establia l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana (EACV), com a norma bàsica del País Valencià, regulant els seus òrgans d'autogovern, la Generalitat. L'estatut d'autonomia s'establia com una norma bàsica d'una comunitat autònoma espanyola, reconeguda per la Constitució Espanyola de 1978 en el seu article 81.

Aquest Estatut va ser aprovat anteriorment per la Llei Orgànica 5/1982, d'1 de Juliol. Publicada al BOE del 10 de juliol, data d'entrada en vigor.

L'Estatut de 1982, aprovat com a Llei Orgànica 5/1982, de l'1 de juliol de 1982 (DOGV núm. 74, de 15 de juliol) va ser sotmès a llargues negociacions entre els partits de la mesa preautonòmica. En últim terme, va ser tramès per l'anomenada "via lenta" de la constitució (com a comunitat "no històrica", article 143 de la CE), i va patir importants modificacions (en els seus símbols identitaris i històrics) entre l'estatut que s'acordà al País Valencià (conegut com l'Estatut de Benicàssim) fins el que es va aprovar per les Corts Generals Espanyoles (de vegades anomenat, per aquesta mateixa causa, Estatut de Madrid).

El preàmbul recull, en certa manera, amb l'aparició de diferents noms, les discrepàncies existents i les visions diferents de "l'autonomia valenciana" que mantenien els encarregats de la seua redacció.

Aquest Estatut constituïx la manifestació de la voluntat autonòmica del poble de les províncies valencianes, després de l'etapa preautonòmica, a la qual va accedir en virtut del Reial Decret Llei 10/1978, de creació del Consell del País Valencià.
Aprovada la Constitució espanyola, és, en el seu marc, on la tradició valenciana provinent de l'històric Regne de València es troba amb la concepció moderna del País Valencià i dóna origen a l'autonomia valenciana, com a integradora dels dos corrents d'opinió que emmarquen tot allò que és valencià en un concepte cultural propi en l'estricte marc geogràfic que abasta.

No obstant això, l'Estatut d'Autonomia del 1982 va ser la primera vegada, des de l'abolició dels Furs de València amb els decrets de Nova Planta que el País Valencià gaudia de certa capacitat d'autogovern.

Amb els anys, els valencians van anar assumint pràcticament totes les competències que permetia l'Estatut de 1982, i aquest ha estat el marc fonamental que ha fet possible desenvolupar un cert autogovern valencià.

Cal assenyalar que l'estatut de 1982 no va ser pas sotmès a referèndum per part dels ciutadans del Pais Valencià.

FONT: www.wikipedia.org

 

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid