Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Català a l'esport
El 41,8% dels entrenaments dels clubs esportius de Catalunya es fan en català

Segons una macroenquesta feta a més de 3.300 esportistes i clubs destaca que els entrenaments són espais estratègics per millorar la transmissió de la llengua i els entrenadors, actors clau. Per això, Òmnium i la UFEC reforçaran l’ús del català a l’esport amb formacions, materials i una campanya centrada en els entrenaments.

27/01/2025 Llengua

L'enquesta determina que la figura de l’entrenador és fonamental per marcar la dinàmica lingüística dels entrenaments, malgrat que actualment només un 41,8% dirigeixen l’entrenament en català i un 32,4% opten per mantenir-lo en les converses amb els jugadors . En aquest sentit, les guies i formacions volen actuar precisament sobre aquest fet, proporcionant les eines i els recursos necessaris per a revertir la tendència i propiciar que els clubs puguin aplicar una regulació lingüística clara que doni seguretat a tot el cos tècnic.

L’estudi també indica que el 85% de les persones vinculades al món de l’esport poden comunicar-se amb fluïdesa en català i que l’ús de la llengua dins les entitats esportives és més alt que en altres contextos. Tot i així, segons l’enquesta, menys del 50% dels entrenaments es fan només o sobretot en català (un 40,1% concretament). Revertir aquesta tendència es visualitza com una oportunitat per augmentar l’ús de la llengua, perquè els entrenaments són els moments en què es produeixen més interaccions, i perquè gràcies a les seves dinàmiques repetitives, treball en valors i generació de sentiment d’equip, són els espais en què més s’influeix en els hàbits d’infants i joves, espais en què es poden establir rutines lingüístiques que marquin tendències a llarg termini en l’ús del català.

L’esport, un àmbit amb molt potencial pel català

L’esport té una importància i un impacte enormes en la societat catalana. Tant és així que un 72% dels catalans practica esport amb regularitat. També és la principal activitat de lleure dels infants i adolescents després de l’escola. Per tant, l’esport és un dels seus principals àmbits de socialització, de coneixença, de foment de relacions, aprenentatges i valors.

Valora
Rànquings
  1. Alacant no es toca, memòria, llengua i resistència
  2. Convoquen una concentració a Calonge contra la presència de l'exèrcit espanyol
  3. De la Franja a Alacant
  4. Fa 7 anys de la mort d'Eva Serra i Puig, lluitadora independentista i historiadora
  5. Decepcions polítiques, una constant en la història
  6. El poble valencià es mobilitza per la reconstrucció popular i per trencar el llegat colonial del Decret de Nova Planta
  7. Vallcarca en lluita davant el desnonament de 40 persones, 13 d’elles menors
  8. Barcelona acull una conferència internacional sobre l'aviació i el turisme massiu amb vista sobre l'expansió de l'aeroport d'El Prat
  9. Decidim crida a l’autoorganització dels sectors combatius del territori
  10. "Cultura al carrer" alça la veu a la Festa Major de Sant Cugat per denunciar les traves a l'ús de l'espai públic
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2025 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid