Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Català
Arrenca el Correllengua 2024, dedicat a M. Carme Junyent, per reivindicar que “encara hi som a temps”

L’acte d'inici tindrà lloc el 4 d'abril a la Universitat de Barcelona, mentre que l'acte central es farà a Masquefa els dies 24 i 25 de maig

19/03/2024 Llengua
El pròxim dijous 4 d’abril, la Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL), en col·laboració amb el Grup d’Estudi de Llengües Amenaçades (GELA), celebrarà un acte d’homenatge a la filòloga i lingüista M. Carme Junyent. A les set de la tarda, des de l’aula Joan Maragall de la Universitat de Barcelona (UB), es farà una taula rodona per debatre sobre la diversitat lingüística i com conviure-hi. A la vegada, es reivindicarà que “encara hi som a temps”, com deia M. Carme Junyent, a l’hora d’evitar l’extinció del català.
 
Tal com assenyalen des del Secretariat Nacional de la CAL, Junyent és una de les figures “més compromeses i lliures en la defensa del català”. Al llarg de la seva vida es va dedicar tant a l’estudi de les llengües amenaçades i minoritzades com a la defensa del català. De fet, com a coneixedora de les causes i els processos que provoquen la desaparició d’una llengua, fa anys va alertar sobre la seva possible extinció. “Si de la llengua no ens n’ocupem nosaltres, els parlants, no la salvarà ningú”, va afirmar.
 
Dijous 4 d’abril a l’Aula Maragall, ubicada a l’edifici històric de la UB, se celebrarà la taula rodona titulada Com conviure amb la diversitat lingüística? Els ponents seran Mònica Barrieras, membre del GELA; Òscar Andreu, presentador i guionista, i Amina Chabeh, activista i educadora. La discussió estarà moderada per Jaume Marfany, president de la CAL. També tindrà lloc la lectura del Manifest del Correllengua 2024 a càrrec de l'autor, el filòleg i escriptor Jordi Badia.
 
L’acte d’inici del Correllengua 2024 ha estat organitzat amb la col·laboració del GELA, un grup de recerca, dependent de la Universitat de Barcelona, del qual Junyent va ser-ne la directora i la investigadora principal. L’altre esdeveniment previst per a les pròximes setmanes és l’acte central del Correllengua. Aquest se celebrarà a Masquefa, la vila natal de Junyent, els dies 24 i 25 de maig. En aquest cas, la programació dels actes es farà conjuntament amb l’Ajuntament del municipi i les entitats de la població.      

Finalment, pel que fa al cartell de l’edició d’enguany, ha estat dissenyat per Laura Tusell, estudiant de Disseny Gràfic i Creacions Digitals. Amb aquest cartell l’autora ha volgut retre un especial homenatge a M. Carme Junyent, representant la lluita per la llengua i la transcendència del feminisme. “L'ús de l'estil geomètric aporta dinamisme i modernitat al disseny, reforça la seva expressió visual i la seva significació simbòlica”, explica.     
 
Des de la CAL us animem a assistir a l’acte d’inici del Correllengua del pròxim 4 d’abril així com als actes del mes de maig. Agrairem que confirmeu l’assistència enviant un correu a cal@cal.cat o bé trucant al 93 415 90 02.                

Què és el Correllengua?
El Correllengua és la mobilització per la llengua i la cultura més important del país. Des d’una aposta lúdica, festiva, participativa i transversal, se celebra arreu dels territoris de parla catalana des del 1996. Gràcies a la implicació de moltes entitats i col·lectius, i a la participació de milers de persones, cada any s’organitzen centenars d’actes en el marc del Correllengua.
 
Enguany, amb la frase de M. Carme Junyent “Les llengües no moren per raons lingüístiques, sinó perquè els parlants deixen de parlar-les”, volem arribar a tots els indrets del país, sumant aquesta reivindicació a l'habitual de Llengua, Cultura i Llibertat.
 
Com cada any, des de la CAL animem els organitzadors del Correllengua a rememorar la vida i la tasca de la persona homenatjada. De la mateixa manera, encoratgem totes les entitats culturals referents del país a donar suport al Correllengua arreu del territori. Només així s’aconseguirà dotar el moviment de major transversalitat i sumar-hi nous públics.
Valora
Rànquings
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid