Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Memòria històrica
Fa 40 anys que ens va deixar el militant independentista Xavier Romeu i Juvé

Xavier Romeu, el 1978 ingressà en el Partit Socialista d'Alliberament Nacional (PSAN), i va formar part del 1979 ençà dels Comitès Central i Executiu i del Consell de Redacció de la revista Lluita. El 1980 impulsà la creació dels Comitès de Solidaritat amb els Patriotes Catalans (CSPC), quan el PSAN va optar per treballar dins l'estratègia independentista. Morí en un accident de trànsit. El 1987 la seva obra política fou recollida en Ascendent Catalunya, publicada per Edicions Lluita.

11/07/2023 Política
Xavier Romeu, dirigent del PSAN, mort el 1983 Xavier Romeu, dirigent del PSAN, mort el 1983

Coincidint amb el 30è aniverasari de la seva mort, es va fer un simposi per recordar-ho, sota el títol "Xavier Romeu: Vida, obra i compromís polític" que va comptar amb la participació de vetarans del PSAN i persones vinculades a la filologia catalana com Salvador Balcells, Josep Bargalló, Josep-Anton Codina, Maria Conca, Guillem-Jordi Graells, Josep Guia, Sofia Lozano, Jordi Moners, Montserrat Niubó, Montserrat Palau, Vicent Partal, Joan Rendé, Guillem Romeu i Isabel-Clara Simó. Organitzat pel Partit Socialista d'Alliberament Nacional (PSAN), amb la col·laboració de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC), la Universitat Catalana d'Estiu (UCE) i la Societat Coral El Micalet.

Fa 5 anys,  Maria Conca i Josep Guia van escriure una biografia sobre la figura del pensador, dramaturg i escriptor marxista, amb el títol 'A frec del seu nom. Vida, obra lluita de Xavier Romeu': 

"Si un tret distintiu sobresurt en Xavier Romeu (1941-1983) és la seva personalitat polifacètica: jove aventurer i honest; lingüista acurat, treballador i poliglota; autor i traductor d’obres dramàtiques; professor de dicció i d’història del teatre; escriptor de relats breus, novel·les i articles d’assaig periodístic; i, al mateix temps, lluitador per la independència, la unitat nacional i el socialisme. Calia, doncs, deixar constància de la vida, l’obra i la lluita d’aquest intel·lectual català compromès, escriptor de la generació dels 70 del segle xx, una figura que emergeix en un context històric força convuls: el de la recuperació dels Països Catalans al si de la lluita antifranquista i el de l’anomenada «transició cap a la democràcia». I calia fer-ho des d’una anàlisi rigorosa i a frec de la seva amistat"

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid