Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Discriminació lingüística
Plataforma per la Llengua es persona al TSJIB per a defensar la selectivitat en català

Paral·lelament perquè es desestimi la demanda d’Escuela de Todos

10/06/2023 Llengua
Plataforma per la Llengua demana formalment de comparèixer al Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) en el procediment iniciat pel recurs que ha presentat la plataforma Escuela de Todos Baleares per tal de deixar de prioritzar el català als enunciats de la selectivitat. L'ONG del català vol personar-s'hi per defensar la selectivitat en la llengua pròpia del territori i lamenta que la comissió organitzadora de les proves, integrada per la UIB  i la Conselleria d'Educació, hagi cedit a les exigències d'Escuela de Todos i hagi optat per oferir els enunciats directament també en castellà. Amb l'objectiu de revertir aquesta decisió, l'entitat es va reunir dilluns, 5 de juny, amb el rector Jaume Carot, però no va aconseguir fer-lo rectificar. 

Escuela de Todos agrupa entitats contràries a la normalització del català de tot el domini lingüístic català i en el cas de les Illes Balears en formen part les entitats Plis, Educación Por Favor i Societat Civil Balear. El seu recurs defensa que el fet de repartir els enunciats, per defecte, primer en català, vulnera els drets fonamentals dels alumnes que volen els enunciats en castellà (per bé que obvia que si qualcú els vol en castellà, també ho pot demanar) i s'emmarca en una estratègia per prendre espais de normalització a la llengua arreu del domini lingüístic. Amb aquest objectiu, de fet, la plataforma ha engegat una campanya, "Selectividad Única Ya", per homogeneïtzar les proves d'accés a la universitat i prendre competències a les comunitats autònomes, també en matèria lingüística.  

El curs passat, aquesta plataforma d'entitats ja va sortir-se amb la seva a Catalunya a través de l'Asamblea por una Escuela Bilingüe, quan el TSJC va estimar parcialment el recurs en què es demanava no prioritzar el català. Tot i així, com que els tribunals només poden declarar nuls preceptes legals, el Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) només va haver de canviar les instruccions per a les PAU i no fer significar els estudiants. Així, el Departament d'Universitats i Recerca va salvar la situació i va plantejar una solució diferent però prou semblant a la que ja es feia, en què el català no perdia l'hegemonia i l'alumne no se significava.  

L'escrit de Plataforma per la Llengua demana que es desestimi la demanda 

L'escrit presentat per Plataforma per la Llengua sol·licita al TSJIB que desestimi la demanda, perquè, segons la mateixa jurisprudència del Tribunal Constitucional, l'ús normal del català per part de l'administració i el caràcter vehicular del català a l'educació són mesures vàlides per compensar la situació de predomini del castellà en la recerca i la publicació editorial universitària i per donar prestigi a la llengua catalana. L'escrit, a més, forma part d'una estratègia de l'ONG del català per respondre judicialment a les demandes que es presenten als diferents territoris perquè el castellà guanyi pes a la selectivitat. En el cas de Catalunya, Plataforma per la Llengua també continua batallant als tribunals. 

Per a l'ONG del català, les proves d'accés a la universitat són la continuïtat d'un sistema educatiu que té el català com a llengua vehicular i, per tant, haurien d'avaluar no només l'adquisició de coneixements, sinó també la capacitat d'expressar-los en català. No es tracta d'un mer tràmit administratiu, sinó d'una prova amb la qual s'ha de demostrar que s'han adquirit les competències que permeten accedir a la universitat. 

Per això, per a l'entitat és molt preocupant que la comissió organitzadora de les proves hagi optat per cedir davant de les exigències d'Escuela de Todos i facilitar, d'aquesta manera, els exàmens també en castellà. Es tracta d'una decisió que crea un precedent perillós que s'ha pres quan ni tan sols s'havien dictat mesures cautelaríssimes, només per la petició d'un grupuscle que el tribunal encara no ha decidit si té la legitimitat per demanar-les.

Valora
Rànquings
  1. Fem pinya -tothom, tothom i tothom- amb l'ANC !!
  2. Ha mort l'Encarna Jordan, veterana independentista
  3. Comunicat de la CACG en relació a la manifestació d'ahir a Lloret de Mar
  4. Esther Lucea: "...experimentem una mena de sensació profètica malastruga, com si els nostres germans del nord exercissin de viatgers del temps per advertir-nos de quin pot ser el futur de la llengua catalana"
  5. La CACG crida a participar a la manifestació del dia 10 a Lloret de Mar des de l'indret on es reuniran els Borbons
  6. La CACG es manifesta a Lloret contra la presència dels Borbons i l'entrega dels premis Princesa de Girona
  7. La CUP denuncia a Antifrau irregularitats de l’Hospital de Palamós
  8. 7 diputats de formacions independentistes de Còrcega, Polinèsia, Bretanya, Nova Caledònia i Euskal Herria al Parlament francès
  9. La nació catalana, singularitat històrica
  10. Escola de Formació Toni Villaescusa (1984-2024)
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid