Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Moviment veïnal
Propostes sobre l'aigua per a l'Àrea Metropolitana de Barcelona davant la crisi global i l'emergència climàtica

Davant la greu situació de sequera, els moviments socials i ambientals de l'AMB presenten 43 demandes urgents i insten als partits a incorporar-les als seus programes per a les pròximes eleccions municipals

16/03/2023 Drets i Llibertats

En un context d’emergència climàtica, on totes les projeccions indiquen un augment de les temperatures, augment de la freqüència dels esdeveniments extrems com sequeres i pluges torrencials i menys disponibilitat d’aigua, és urgent posar en marxa mesures d’adaptació al canvi climàtic.

S’estima una disminució de la disponibilitat d’aigua per a l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) del 22% aproximadament per al 2051. Davant d’aquest context, és urgent gestionar la demanda abans de planificar creixements urbanístics i econòmics. Si no plou passat l’estiu, els talls a les llars metropolitanes poden ser una realitat. En aquest context, és raonable preguntar-se si té sentit seguir creixent com a ciutats referents en el turisme de masses.

L’AMB ocupa el 2% del territori de Catalunya, però hi viu el 42,8% de la població del país. Aquesta concentració poblacional ha generat greus desequilibris territorials que afecten directament les masses d’aigua de Catalunya, com passa amb el transvasament del riu Ter cap a Barcelona. La garantia dels cabals de manteniment, la renaturalització i el bon estat ecològic del Besòs i el Llobregat, i la recuperació i gestió sostenible dels aqüífers metropolitans han de ser les prioritats de la gestió de l’aigua per cuidar les fonts estratègiques d’aigua locals.

Ara mateix ho estem apostant tot a la dessalinització i reutilització. Aquestes mesures són necessàries, però cal diversificar al màxim les fonts d’abastament, sobretot tenint present el cost energètic i l’impacte sobre el rebut de les famílies. És per això que cal apostar fermament per l’aprofitament d’aigües grises i pluvials als edificis i crear mecanismes com les tarifes socials, mínims vitals i comptadors socials per garantir l’accés a l’aigua a tothom. L’aigua és un dret humà reconegut per l'ONU que cal garantir.

La resposta a la crisi de l’aigua a l’AMB necessita d’una governança pública i comunitària, que ara mateix no és una realitat degut a la seva captura per part dels interessos privats. Cal que els municipis instin a l’AMB a facilitar la gestió pública per als municipis que ho desitgin en comptes de posar-hi obstacles, com s’ha fet fins ara. Cal impulsar la creació d’un observatori metropolità establert en el PECIA, que asseguri la governança de l’aigua per als ciutadans i usuaris, enlloc de per als interessos privats d’Agbar, Veolia i SUEZ.

Podeu descarregar el document 43 propostes sobre l’Aigua per a l’Àrea Metropolitana de Barcelona davant la crisi global i l’emergència climàtica aquí.

Valora
Rànquings
  1. GETE-Ecologistes en Acció amb el del veïnat afectat per l’activitat de l’empresa KRONOSPAN TORTOSA
  2. Castelló d’Empúries homenatja Jaume Compte en el centenari del Complot de Garraf
  3. Commemoració del centenari del Complot de Garraf i la figura de Jaume Compte a Castelló d'Empúries
  4. Protesta antimonàrquica a Girona contra la imposició de la imatge del rei Felip VI
  5. "Temps de mobilització"
  6. "Descobreixen" que Jaume Compte i Canelles va néixer l'any 1889 i no el 1897
  7. Llengua, cultura i poder
  8. Decidim!: "Una jornada de Lluita pel del Dret a Decidir del poble valencià"
  9. Ai, Castella castellana, no t’hagués conegut mai!
  10. Impulsem una campanya amb el Consell de l’Advocacia Catalana per promoure el català en l’activitat professional dels advocats
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2025 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid