Valoració conjunta de plataformes i moviments de pensionistes dels diferents Pobles i Comunitats de l'Estat, del projecte de llei “Escrivá” de reforma de les pensions. (17 de desembre de 2021).
La primera part de la Reforma “Escrivá” de les pensions (Llei 121/000066, de garantia del poder adquisitiu de les pensions i d'altres mesures de reforç de la sostenibilitat financera i social del sistema públic de pensions), ha superat el tràmit de la seva aprovació en el Congrés dels Diputats.
El text aprovat es desqualifica des del propi títol, ja que el poder adquisitiu de les pensions no sols no queda garantit, sinó que en 2021 i 2022 les persones pensionistes perdrem poder adquisitiu en canviar malintencionadament, la revaloració anual de les pensions, substituint l'Índex de Preus de Consum (IPC) interanual acumulat (que ha estat l'índex habitual de referència), pel denominat IPC mitjà. Aquest any 2021 l'IPC interanual acumulat ha estat del 5,5% i l'IPC medio del 2,5%. Per tant, l'any 2021 les pensions perdran un poder adquisitiu del 3,0%. A partir de l'any 2022, s'aplicarà l'anomenat IPC mitjà, per la qual cosa es pot repetir aquesta pèrdua de poder adquisitiu tant en 2022 com en anys successius. Amb el 0,25% de la Ministra Fátima Báñez vam perdre un 1,7% del nostre poder adquisitiu i amb el “IPC mitjà” del Ministre José Luis Escrivá només en 2021 perdrem el 3,0%.
Les esmenes incorporades al text legal tenen en compte, de manera molt genèrica, algunes de les nostres reivindicacions. Així, s'incorporen mesures com la realització d'una auditoria dels comptes de la Seguretat Social (SS) des de 1967 i el compromís que les anomenades despeses impròpies de la SS seran assumits pels Pressupostos Generals de l'Estat. El text també incorpora el compromís sense concretar de no reduir les pensions futures; aquest compromís serà mesurat per l'anomenada taxa de reemplaçament (diferència entre la pensió a rebre i l'últim salari), que en l'actualitat està entre el 75 i el 80%.
No obstant això, l'aconseguit, no altera la naturalesa globalment negativa d'una reforma que es converteix en una ocasió perduda per a garantir el Sistema Públic de Pensions (SPP) i unes pensions públiques dignes, justes i suficients, i que a més consolida les retallades vigents des de la reforma de pensions de 2011 i fomenta la privatització del SPP.
La música i la lletra que sentim en aquesta primera part de la reforma, i en la segona que s'està negociant, només parlen de noves retallades. No sols es consoliden els vigents, sinó que assistim a una cascada d'altres nous que de confirmar-se deixaran pàl·lids als de la reforma de 2013.
Les pensions mínimes segueixen en paràmetres de misèria molt per sota del Salari Mínim Interprofessional (SMI), que hauria d'estar en sintonia amb el que estableix la Carta Social Europea.
S'estableix el Mecanisme d'Equitat Intergeneracional (MEI) que incrementarà les cotitzacions a la Seguretat Social de manera generalitzada un 0,6% en el context d'assegurar el finançament del SPP, però s'obliden de restituir a la Seguretat Social (SS) les denominades “despeses impròpies” recursos financers utilitzats per a pagar altres polítiques governamentals; a més el MEI, deixa oberta la porta a les retallades de les pensions si ho consideren precís per a quadrar els comptes de la Seguretat Social.
Es planteja una compensació poc més que cosmètica dels coeficients reductors de la jubilació anticipada, la quantia de la qual serà la diferència entre els coeficients aplicats a la pensió inicial i els que li correspondria segons aquest Projecte de Llei a partir de gener de 2022, només a les persones pensionistes jubilades anticipadament amb 44 anys i 6 mesos de cotització o amb 40 anys o més cotitzats les pensions dels quals siguin inferiors a 900 euros.
És una mesura que certifica l'exclusió de la nostra reivindicació, recollida en múltiples Propostes No de Llei (PNLs) de diversos parlaments autonòmics, de jubilació anticipada sense penalitzar, amb 40 anys cotitzats, especialment en els supòsits de jubilació forçosa per finalitzacions de contracte i acomiadaments individuals o col·lectius.
Desgraciadament, una vegada més les promeses als pensionistes es queden en paraules que s'emporta el vent en benefici dels de sempre, i es mantenen, en el fonamental, no sols les polítiques de retallades i privatitzacions de tot el públic (sanitat, educació, serveis socials, ocupació, …), sinó que també es mantenen instruments repressius com la llei mordassa, que es va prometre derogar.
En aquests moments en els quals s'està disposant de recursos públics ingents per a les grans empreses i en els quals es pretén que pensions i salaris paguin la inflació és més decisiu i necessari que mai sortir al carrer en defensa de les nostres reivindicacions.
PER TOT AIXÒ EXIGIM:
1.- Recuperar el poder adquisitiu de pensions i salaris, garantint la pujada interanual de l'IPC, perquè les pensions no tinguin minvament del seu poder adquisitiu, de manera que la “paguilla” corresponent a l'any 2021 ha de ser del 4,6%.
2.- Les pensions mínimes han d'elevar-se fins a equiparar-se al SMI, i aquest situar-se en el 60% del salari mitjà, com recomana la Carta Social Europea
3.- Derogació de les reformes de pensions que augmenten l'edat de jubilació i els períodes de cotització per al càlcul de la pensió i per a accedir al 100% d'ella.
• Jubilació als 65 anys
• 15 anys de cotització per al càlcul de la base reguladora
• Cal establir mesures efectives per a reduir la bretxa de gènere en les pensions
• Jubilació anticipada sense penalitzar amb 40 anys cotitzats.
• Retirar, abans de portar-ho al Congrés, el Projecte de Llei de Creació del Fons de Pensions Públiques, que pretén donar cobertura legal a les pensions privades d'ocupació o empresa.
4.- El repte de la viabilitat financera del SPP no pot ser noves retallades sinó noves fonts d'ingressos, per la qual cosa reclamem:
• Recuperació del poder adquisitiu dels salaris. Derogació de les reformes laborals de 2010 i 2012. Ocupació digna per a tenir pensions dignes.
• SMI del 60% del Salari Mitjà.
• Destopar les bases màximes de cotització.
• Incrementar el percentatge de la cotització empresarial que s'ha anat reduint successivament des de 1980 a 2020 en un 5,3%; sense que es reduïssin en la mateixa proporció les cotitzacions de les treballadores i treballadors, que van baixar en el mateix període només un 0,35%.
• Creació d'ocupació de qualitat i setmana laboral de 35 hores com a mecanisme per a la creació d'ocupació i augment dels ingressos per cotitzacions.
• Compromís de devolució a la Caixa de la SS de totes les despeses impròpies assumits per aquesta i que corresponien a l'Administració General de l'Estat. En el “Informe del Tribunal de Comptes sobre fiscalització i evolució econòmica, financera, patrimonial i pressupostària del Sistema de SS i la seva situació a 31 de desembre de 2018”, es recull que, només en concepte de despesa sanitària i de complements a mínims, entre els anys 1987 i 2013, la SS va assumir 103.690 milions d'euros de despeses impròpies que no li corresponien.
Els i les pensionistes enfront de la reforma en curs reiterem la nostra voluntat de continuar lluitant per un sistema públic de pensions digne. Vam obtenir victòries en el passat i continuarem fent-lo.
Prosseguirem amb les nostres mobilitzacions al carrer, i estendrem el nostre discurs i arguments als centres de treball, d'estudi, ... Animem als moviments socials, sindicals, i a totes les persones no pensionistes, futurs perjudicats per aquestes retallades i reformes, al fet que participin, amb nosaltres i nosaltres, en la Jornada Estatal de Lluita que tindrà lloc en tots els Pobles i Comunitats de l'Estat el dia 12 de febrer de 2022, per a exigir unes Pensions Dignes, en Defensa del Sistema Públic de Pensions i en contra de la seva privatització.
Ho aconseguim en 2018 amb el 0,25% i ho tornarem a aconseguir en 2022 !
GOVERNI QUI GOVERNI LES PENSIONS ES DEFENSEN !!!
- ASJUBI40: Asociación Jubilación Anticipada sin penalizar
- COESPE: Coordinadora Estatal de Pensionistas
- EHPM: Movimiento de Pensionistas de Euskal Herria
- MADPP: Movimiento Andaluz en Defensa de las Pensiones Públicas
- MODEPEN: Movemento Galego en Defensa das Pensións e os Servizos Públicos.
- PLATAFORMAS DE PENSIONISTAS de Badajoz, Móstoles, …
- § UNIDAD-COESPE