Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
ZerØport pel decreixement del port i l'aeroport

El transport marítim i l’aviació són dos dels sectors a escala mundial amb més emissions de gasos amb efecte d’hivernacle (GEH), que augmenten any rere any producte de les polítiques públiques actuals i de la voràgine expansiva del capitalisme global.(1)

Tal com fa temps que denuncien diversos moviments i entitats socials i ecologistes, els projectes de consolidació i ampliació de l’activitat i les infraestructures de l’aeroport i el port de Barcelona són incompatibles amb la crisi ecològica global que vivim, amb la disponibilitat limitada de recursos energètics i materials, i amb els diferents compromisos i acords de reducció d’emissions de GEH. Alhora, responen a la mateixa lògica consumista i depredadora del territori de projectes equivalents com el del port de Tarragona o l’aeroport de Palma o Madrid, entre d’altres.

Tot i la crisi climàtica i ecològica actual i els milions de tones de GEH i altres contaminants que emeten el port i l’aeroport de Barcelona, AENA i Port de Barcelona estan acordant i projectant-ne noves ampliacions, que permetran incrementar-ne la capacitat i també les emissions (2). Aquest fet és totalment contrari als objectius de reducció d’emissions de GEH que estableix la Unió Europea i la Llei catalana de canvi climàtic, que fixen una reducció d’emissions d’aquests gasos per a l’any 2030 del 40% respecte a l’any base (1990).

A més a més, a causa de les ingents quantitats de residus i partícules contaminants i la gran contaminació lumínica i sonora que generen, el port i l’aeroport afecten negativament a la salut i el benestar de les poblacions veïnes (humanes i no humanes) i n’alteren el comportament. Són, així mateix, peces angulars d’un model econòmic i turístic ineficaç a l’hora de resoldre necessitats vitals bàsiques i que implica un fort impacte social: encariment de l’habitatge, massificació de l’espai urbà i del transport públic, precarització laboral, desaparició del comerç local, greus problemes de mobilitat…

Finalment, el port i l’aeroport han destruït el seu entorn immediat, arrasant la línia natural de costa i valuosos espais naturals, que són font de biodiversitat, aporten múltiples beneficis ambientals, socials i econòmics, i ajuden a atenuar els efectes del canvi climàtic.

Que aquestes dues grans infraestructures tinguin la consideració de “bàsiques” no ha ser excusa perquè no s’incorporin a l’esforç de reduir els impactes de l’activitat humana a la biosfera, com més tard o d’hora hauran de fer tots els sectors socioeconòmics.

Per això, exigim:

1. La retirada immediata i sense condicions dels plans d’ampliació de l’activitat i de les infraestructures del port i l’aeroport presents i futurs, així com de les noves infraestructures viàries previstes per absorbir aquests augments d’activitat.

2. La definició immediata de plans de reducció de línies de vols i rutes de transport marítim, prioritàriament vols en trajectes curts i creuers, per disminuir els nivells de contaminació atmosfèrica i acústica, i així protegir la salut de la població afectada i assolir la reducció anual d’emissions de CO2 del 7,6% per complir amb els objectius climàtics l’any 2030.

3. L’eliminació de manera urgent dels privilegis fiscals i dels subsidis de l’activitat del port i l’aeroport (via IVA, taxació del fuel i dels viatges freqüents…) perquè incorpori els costos socioambientals que genera, i així poder reinvertir aquests ingressos en la millora de modes de mobilitat més sostenibles i en el foment de sectors econòmics més justos en els àmbits social, ambiental, laboral, climàtic, etc.

4. La declaració de Xarxa Natura 2000 a tot l’àmbit del Parc Agrari del Llobregat, ampliant-la a nous espais singulars d’alt valor ambiental com l’antiga llera del riu Llobregat i el seu àmbit marí, i, alhora, la reparació dels danys ambientals i socials causats per aquestes infraestructures.

L’única manera d’assolir els objectius ambientals fixats per a l’any 2030 passen pel decreixement, no per les enganyoses estratègies d’economia verda o desenvolupament sostenible, perpetuadores del sistema econòmic que ens han portat a la situació d’emergència ecològica i climàtica actual.

El creixement infinit és impossible en un planeta finit; el creixement del port i de l’aeroport són inviables en una Barcelona finita!

Notes:

1. El 2050 està previst que l’aviació i el transport marítim mundials suposin en conjunt gairebé el 40% de les emissions mundials de CO2, si no és que s’adopten mesures d’atenuació addicionals https://www.eea.europa.eu/es/articles/las-emisiones-de-la-aviacion

2. Segons l’informe la Metròpolis de Barcelona cap a la Justícia Climàtica, el port de Barcelona i l’aeroport del Prat van emetre aproximadament l’any 2017 un total de 5,9 milions de tones anuals de CO2 (3,2 el port i 2,7 l’aeroport) i han acordat i projectat noves ampliacions, que permetran incrementar-ne la capacitat i també les emissions. Es preveu ampliar el port amb la tercera terminal de contenidors i dues terminals de creuers de gran capacitat, i l’aeroport amb 17 nous equipaments per acollir grans avions per a rutes intercontinentals i així assolir els 70 milions de passatgers anuals (l’any 2018 eren més de 50 milions).

Adhesions al manifest:

Accedeix aquí al formulari d’adhesions (només per a organitzacions socials i ambientals sense vinculació amb partits polítics)

 1. Ciutat Vella no està en venda
 2. Plataforma veïnal Som Paral·lel
 3. La Barceloneta Diu Prou
 4. Plataforma en Defensa de la Barceloneta
 5. Comissió d’Habitatge de la Barceloneta
 6. Fem Front al Turisme a Sants
 7. Ecologistes en Acció de Catalunya
 8. Rebel·lió o Extinció – XR Barcelona
 9. Assemblea de Barris Pel Decreixement Turistic (ABDT)
 10. Climacció
 11. Assemblea de 15M de Sarrià – St. Gervasi
 12. Prou Soroll
 13. Teachers For Future Catalunya (T4Fcat)
 14. DEPANA, Lliga per a la Defensa pel Patrimoni Natural
 15. Fridays for future barcelona
 16. Xarxa per la Justícia Climàtica
 17. Solidaritat i Comunicació – SICOM
 18. Families For Future BCN
 19. Revo Prosperitat Sostenible
 20. FAVB (Federació d’Associacions de Veïnes i Veïns de Barcelona)
 21. Observatori del deute en la globalització
 22. Plataforma per la Qualitat de l’Aire
 23. Plataforma per la Defensa de Gallecs
 24. STOP Massificació L’H Cosme Toda
 25. Assemblea de la Bici Sant Cugat
 26. Avv L’ Òstia
 27. Agrupació per a la Protecció del Medi Ambient del Garraf (APMA)
 28. Attac-Catalunya
 29. AVV Clot-Camp de l’Arpa
 30. La Fira o la Vida
 31. No ens Vendreu la Moto. Plataforma per aturar la Ciutat del Motor (Vallès Oriental)
 32. Ens Plantem
 33. Plataforma Eixample Respira
 34. Assemblea de Vallcarca
 35. Aterra
 36. ConCiencias Barcelona
 37. ATUREM C32
 38. Col·lectiu KolapSOS
 39. Plataforma Cívica per a la Defensa de Collserola
 40. Grup d’Exploracions de l’Entorn Sonor (G.E.E.S.)
 41. No Més Blocs
 42. Ni un pam de terra
 43. La Saboga
 44. Associació de veïns La Barceloneta del Prat de LLobregat
 45. Consell de la Joventut de Barcelona
 46. Greenpeace Espanya
 47. Greenpeace Catalunya
 48. Observatori DESC
 49. ASiA-Assoc. Salut i Agroecologia
 50. Entrepobles
 51. SOS Baix Llobregat i l’Hospitalet
 52. SETEM Catalunya
 53. CENTRE PER A LA SOSTENIBILITAT TERRITORIAL
 54. SODEPAU
 55. Xarxa d’Economia Solidària
 56. Associació de Veïns i Veïnes de La Satalia
 57. Naturalistes de Gelida
 58. AFECTADES PER L’AEROPORT DE SABADELL
 59. Alba Sud
 60. Avv La Granja
 61. Cooperasec
 62. Transductores
 63. Grup d’econconsum La Sardineta
 64. SCI Catalunya
 65. Acció Ecofeminista
 66. Marea Blanca de Catalunya
 67. Observatori dels Barris del Poblenou
 68. Espai Feminista de Sants
 69. Marxa Mundial de Dones
 70. Crida LGBTI
 71. Enginyeria sense Fronteres
 72. LA CASA BLAVA
 73. Lafede.cat – Organitzacions per a la Justícia Global
 74. ADENC-EdC
 75. Associació Veïnal La Llena de la Pobla de Cérvoles
 76. Avv Porta
 77. SUDS – Associació Internacional de Solidaritat i Cooperació
 78. Badalona Mar
 79. Associació Xarxa Veïnal del Raval
 80. La Garrofera de Sants
 81. Associació Som Collserola
 82. Federació Ecologistes de Catalunya (EdC)
 83. Plataforma ‘Salvem el Calderí’ Mollet del Vallès
 84. Salvem l’entorn de la Colònia Güell
Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2021 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid