Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Guanyem Girona exigeix una revisió “a fons” del protocol sobre les pistoles de gas pebre

· La formació municipalista adverteix que hi ha inconcrecions en alguns punts i es mostra preocupada pel possible ús en manifestacions
· El grup municipal qüestiona també la necessitat a llarg termini de la compra de les 10 armes

13/06/2020 Política

L’Ajuntament de Girona ha aprovat la compra de 10 pistoles de gas pebre per a la policia municipal. En un article al blog de l’equip de regidores i regidors de Guanyem Girona, el portaveu del principal grup municipal a l’oposició, Lluc Salellas, adverteix però de les mancances i de la manca de concreció del protocol que acompanya l’adquisició. Així, per exemple, Salellas fa notar que el protocol presentat pel govern gironí permet l’ús de les pistoles quan els ciutadans ofereixin “resistència activa”. El representant gironí considera que es podria interpretar com a resistència activa contextos de mobilitzacions ciutadanes tot i que la justificació de les pistoles està pensat per a la defensa personal dels agents. Així mateix, el portaveu de Guanyem qüestiona el supòsit que en legitima l’ús quan “es posi en greu risc la seguretat ciutadana”. Salellas adverteix que es tracta d’una condició “tan general i subjectiva que s’hi poden incloure molts casos generant una laxitud que no és acceptable”. Des de Guanyem es demana, doncs, una revisió a fons del protocol presentat.

En l’article, Salellas també demana que s’especifiquin els passos a seguir per part dels agents un cop la víctima hagi estat neutralitzada amb el gas perquè la cremor pot durar hores i caldria aplicar-hi cures immediatament, un punt que no esmenta l’actual protocol.

Des de Guanyem també troben a faltar un apartat sobre les conseqüències que s’haurien de derivar si s’arribés a fer un mal ús de l’arma així com la incorporació de cursos d’entrenament tal i com és habitual en països com Anglaterra on fa més anys que s’utilitzen. El grup municipal subratlla la necessitat “de control exhaustiu de les actuacions policials”.

Finalment, Salellas reclama un “mecanisme clar, públic i transparent que supervisi l’ús acurat d’aquestes pistoles en el cas que es comencin a utilitzar”. En aquest organisme hi haurien de figurar els grups municipals, la direcció del cos policial, membres d’entitats vinculades als drets humans i així com experts en criminologia associats a la UdG. Aquest comitè hauria d’avaluar any a any la necessitat de l’ús de les pistoles de gas pebre.

Valora
Rànquings
  1. L'empresari gironí Josep Campmajó s'exilia arran del cas Tsunami
  2. Sant Jordi era guerrer...
  3. Alhora i la CUP
  4. Acte antirepressiu de la Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines (CACG)
  5. La “proposició de llei per la qual es regula la llibertat educativa”, del PP i VOX, empeny cap a la irlandització del valencià
  6. Ortésia Cabrera serà la cap de llista de les Terres de l'Ebre per la CUP
  7. La CUP–Defensem la Terra presenta la llista per les eleccions del 12 de maig per la demarcació de Girona, afirmant que surten a guanyar
  8. Agustí Barrera: "...el seu legalisme burocràtic no els va permetre entendre que una declaració d’independència és un acte revolucionari"
  9. «Saps què? Que llegint aquest tros de diari...»
  10. La FAVB diu no a la Fórmula 1 al passeig de Gràcia
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid