Avui dilluns a les 12 h s’ha presentat davant els mitjans de comunicació la plataforma “Sa Feixina SI Que Tomba – Assemblea Ciutadana”, una plataforma que neix davant la lentitut del procés i que pretén fer pressió damunt l’Administració per tal d’accelerar l’enderrocament d’un monument que exalta idees anti-democràtiques i la memòria d’un vaixell autor de crims contra la població civil durant el cop d’estat franquista.
Amb la presència de prop d’un centenar de persones, entre particulars i representants de les més de 40 entitats que li donen suport, han comparegut davant els mitjans els portaveus d’aquesta plataforma cívica. Han intervingut Josep Brunet, Dolors Marín, Paco Ferrer i Tonina Mercadal.
Després de començar l’acte de presentació amb les estrofes de la coneguda cançó de Lluís Llach, en al·lusió al monument – “segur que tomba, i ens podrem alliberar” - Josep Brunet ha recordat que avui, 18 de juliol, fa 80 anys del cop d’estat contra la Segona República, un acte que viola tots els drets humans i que representà una escalada de violència, morts, exiliats, represaliats i presoners.
La doctora en Història Dolors Marín ha citat la condemna de la dictadura del General Franco feta per l’ONU el 1946 així com la resolució del Consell d’Europa del 2006, votat a favor per tots els grups polítics europeus a excepció del PP, que en aquell moment estava representat per l’eurodiputat Mayor Oreja. Dolors Marín ha recordat també que el creuer Balears va bombardejar sistemàticament totes les poblacions civils de la costa, des de Màlaga a Catalunya, i que era conegut com el “creuer de la mort”. Ha acusat a tots els qui prefereixen defensar pedres abans que buscar els cossos de totes les persones que encara resten anònimes a moltes cunetes i, al·ludint a l’argument d’ARCA que el monument és una mostra d’art decó, ha dit que Sa Feixina és una mostra de l’art decó-llons i un insult a tots els familiars de les víctimes que encara resten per localitzar.
Paco Ferrer, un supervivent de la coneguda com la “carretera de la mort”, ha recordat com el creuer Baleares bombardejava la carretera de la costa i ha dit: “em sap greu per totes les persones que moriren al creuer, però almenys els seus familiars varen rebre tots els seus cossos, mentre que les seves víctimes reposen encara a moltes cunetes”.
Finalment ha intervingut Tonina Mercadal, de Memòria Històrica de Mallorca, qui ha fet referència a l’ordre d’enderrocament i la resposta en forma de recursos presentats per diferents entitats contraries a aquest enderroc