Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Anotacions d’urgència sobre el Brexit
25/06/2016 Toni Infante

Aquest mati de la festa de sant Joan, ens hem llevat amb la doble sorpresa del resultat del referèndum a Regne Unit sobre la desconnexió amb la Unió Europea i amb la lectura poregosa i ideològica sobre el triomf de la gent contraria a tal desconnexió. 

Hi ha una consideració molt estesa, que accepta de manera acrítica que la Unió Europea és un espai de llibertat, democràcia i prosperitat econòmica. Però és una consideració ideològica, falsa, generada per anys de mentides, mitges veritats i tones i més tones de propaganda interessada del capital i les seves agències. Per a la molta gent que combrega amb aquestes consideracions, la eixida del Regne Unit de les estructures de la Unió Europe és una tragèdia.  

Si mirem però, la realitat sense la vena ideològica als ulls, podem comprovar com la Unió Europea és un espai de llibertats formals cada vegada més esquifides i precàries, amb normes semblants a  la “Llei Mordassa” espanyola escampant-se per tot arreu amb tota mena d’excuses (algunes més creïbles que altres) majoritàriament autofabricades per al control de la població. Unes llibertats formals que costa molt d’aplicar per a que les nacions minoritzades puguem exercir el dret d’autodeterminació, per a les minories ètniques, per a les persones migrants, per a les dones, per a la diversitat d’opcions sexuals....I són llibertats formals sobre cada dia menys temes importants per a la població, perquè els temes importants els negocien a porta tancada, com el tractat del TTIP a favor de tota mena de desregulacions comercials i financeres a favor del capital. 

En quan a la democràcia cal dir que Europa com a continent ha segut un dels espais regionals on més havien avançat les llibertats col·lectives i les formes democràtiques. Això a més de ser una veritat històrica és un fet que cal reivindicar. Ara bé, és precisament la Unió Europea com a estructura política la que ha anat reduint eixos espais de democràcia; la que ha anat bastint un poder supraestatal no contra els estats sinó contra els pobles. Una UE que va intentar aprovar una constitució restrictiva de les llibertats individuals i col·lectives, i que quan va ser rebutjada en diversos països, va aprovar allò fonamental de tal constitució per la porta del darrere amb el Tractat de Lisboa. 

Ha segut aquesta UE la que ha donat total llibertat al Banc Central Europeu per a que puga aplicar les polítiques econòmiques que només afavoreixen al capital financer internacional. Un BCE que no té cap control democràtic ni per parlament europeu ni pels parlaments estatals. Un BCE que  juntament amb el FMI i la pròpia Comissió Europea, no l’ha tremolat la mà a l’hora d’imposar un primer ministre italià no elegit per la ciutadania i unes polítiques terribles contra el poble grec sotmets als més grans xantatges polítics. Una UE que ha participat per activa i per passiva en diverses guerres del nord d’Àfrica i Orient Mitjà i no precisament per a defensar els pobles o les democràcies, sinó aliada a les monarquies wahabites més reaccionaries, i que té com a soci preferent un estat turc capaç d’arrasar ciutats kurdes mentre fa de gendarme policial a les fronteres complint el mandat de la Unió Europea per a regular les migracions en funció exclusivament de les necessitats de mà d’obra del capital.  

En quan a la prosperitat econòmica la Unió Europea està convertint Europa en un espai on la pobresa va escampant-se, els drets laborals i socials reduint-se, la cohesió econòmica i social desapareguent ... Certament molta gent té la foto fixa de la prosperitat econòmica europea de dècades passades i sobre tot al comparar-les amb l’estat espanyol o amb els països que han patit el colonialisme; però si en volta de mirar la foto fixa mirem la recent història europea com si d’un vídeo es tractés podríem comprovar com no anem a millor sinó a pitjor... per a la majoria és clar.  No podem oblidar que un dels ciments de la Unió Europea és la divisió territorial del treball que condemna a la "terciarització" de l'economia del nostre País. Aquesta terciarització sotmet l'economia productiva a la economia especulativa, aguditza la superioritat de les rendes del capital per sobre de les rendes del treball i converteix les condicions de treball en una mena de "neoesclavisme" del segle XXI.

Des d’aquest punts de vista resulta obvi que sortir-se de la Unió Europea no és cap tragèdia, ans al contrari és obrir la possibilitat a més llibertat, més democràcia i més repartiment de la riquesa. Ara bé només és una possibilitat, perquè entre d’altres coses les esquerres porugues,  deutores de la ideologia  socialdemòcrata, que poc a poc a anat assumint tots els marcs conceptuals del neoliberalisme, és incapaç de fer una anàlisi seriós del que passa a Europa i està deixant el camp de les reivindicacions socials a mans de les forces populistes d’extrema dreta. Però que la socialdemocràcia haja oblidar els seus orígens, o que l’extrema dreta o populistes de tota mena estiguen aprofitant-se del buit, no justifica que les classes populars tinguem que “combregar amb rodes de molí” i acceptar una UE dissenyada, construïda i desenvolupada per i al servei del capital. Necessitem una Europa dels pobles no  una UE al servei del capital. 

Un altre aspecte remarcable de la votació al Regne Unit, és que al votar a favor d’eixir-se de la UE s’aguditzen les contradiccions nacionals de les nacions sense estat com són Escòcia i Irlanda del Nord. És veritat que no es pot fer una lectura lineal ni mecànica de tal fet, però l’evidència que és possible sortir-se d’una estructura supraestatal i la divergència d’interessos polítics i sobretot econòmics entre Escòcia i Irlanda del Nord envers el Regne Unit, farà que els processos independentistes d’Escòcia i a favor de la reunificació d’Irlanda puguen avançar decididament. Tal avançament no hi ha cap dubte que també serà beneficiós per al nostres propis processos a Catalunya, les Illes i el País Valencià.  Nosaltres també tenim Dret a Decidir. 

Antoni Infante

Coordinador de la Plataforma pel Dret a Decidir del País Valencià, PDaD. 

@InfanteAntoni 

Valora
Rànquings
  1. Alhora i la CUP
  2. L'empresari gironí Josep Campmajó s'exilia arran del cas Tsunami
  3. Sant Jordi era guerrer...
  4. Acte antirepressiu de la Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines (CACG)
  5. La “proposició de llei per la qual es regula la llibertat educativa”, del PP i VOX, empeny cap a la irlandització del valencià
  6. Ortésia Cabrera serà la cap de llista de les Terres de l'Ebre per la CUP
  7. Agustí Barrera: "...el seu legalisme burocràtic no els va permetre entendre que una declaració d’independència és un acte revolucionari"
  8. La CUP–Defensem la Terra presenta la llista per les eleccions del 12 de maig per la demarcació de Girona, afirmant que surten a guanyar
  9. «Saps què? Que llegint aquest tros de diari...»
  10. Sergi Saladié encapçala la llista electoral de la CUP pel Camp i les Terres de l'Ebre
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid