Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Xavier Vinader, en el record

El Grup de Periodistes Ramon Barnils expressa el seu condol per la mort del periodista Xavier Vinader, mestre i referent del periodisme d’investigació, crític, compromès i rigorós, valors que abanderen la raó de ser d’aquest col·lectiu.

En aquests moments de sentida tristesa, volem posar en valor les qualitats professionals de Vinader,  un exemple d’autoexigència, de valentia, de voluntat tossuda per treballar amb independència de qualsevol poder amb ànim de superar – tal i com descrivia Bertolt Brecht i recollia el periodista i soci del Grup, David Fernàndez en un article d’homenatge- les cinc dificultats per dir la veritat: “el valor d’escriure-la, la capacitat de cercar-la, la responsabilitat de dir-la i l’encert de trobar els codis i l’ús de canals adients per saber difondre-la”.

La seva vocació el va dur a endinsar-se en el periodisme fins al punt de perdre la por de qualsevol represàlia. Va infiltrar-se en els racons més foscos per arribar a conèixer amb profunditat l’extrema dreta i les organitzacions criminals i destapar els seus entramats, fet que el va dur a exiliar-se i, posteriorment, a ser empresonat després de ser condemnat per un delicte d’imprudència temerària. Al llarg de la seva trajectòria professional, va ser reporter en diversos conflictes com la guerra d’Afganistan, la Revolució dels clavells a Portugal o la guerra entre Rússia i la Xina.

Però més enllà dels seus treballs, Vinader va destacar per ser un ferm defensor de la llibertat d’expressió, un dret fonamental anul·lat durant la dictadura franquista que va haver de ser restablert a partir de la lluita continuada de professionals com Vinader i que, encara avui, segueix sent vigent per l’amenaça constant de la ingerència dels poders fàctics.

Per tot plegat, des del Grup ens refermem en l’exemple professional i humà de Vinader, en el seu periodisme que ha captivat i seguirà captivant generacions, i en la seva ferma defensa de la llibertat d’expressió.

El millor homenatge pòstum és que el seu periodisme pervisiqui.

Barcelona (Països Catalans), 9 d'abril de 2015

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid