Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
HONGRIA
L'ultradreta treu més del 20% dels vots a Hongria

El partit d'ultradreta Jobbik (Moviment per a una Hongria Millor), un dels més radicals d'Europa, es consolida a Hongria gràcies als resultats de les últimes eleccions parlamentàries que s'han celebrat aquest diumenge.

08/04/2014 Internacional

La formació d'extrema dreta ha vist un augment en el seu suport de 3,5 punts respecte a les dades de 2010, quan va entrar al Parlament amb el 17 % dels vots. Amb un programa polític centrat en l'estigmatització de les minories gitana i jueva i uns líders que han estat acusats d'antisemitisme, Jobbik ha obtingut un 20,54% dels vots, situant-se com a tercera força política del país, només darrere del Fidesz (Unió Cívica Hongaresa), el partit conservador del primer ministre Viktor Orbán (el vencedor dels comicis de diumenge) i de la Unitat, l'aliança d'esquerra (la segona força).

El Jobbik ha arribat a nivells d'extremisme que fins i tot altres partits d'extrema dreta europeus, com el Front Nacional de Marine Le Pen o el Partit de la Llibertat d'Àustria han criticat. Tot i que el partit conservador Fidesz (al poder els últims 4 anys)  ha fet un desplegament de mesures i pràctiques nacionalistes i populistes i ha apel·lat als valors cristians, Jobbik ha avançat significativament. Encara que segons les enquestes, fa sis mesos es considerava que la ultradreta estava "caient en picat", en només dos mesos "gairebé ha duplicat el nombre de suports".

Sembla que Jobbik ha obtingut aquests bons resultats  perquè ha sabut aprofitar la decepció causada pel Fidesz, el suport s'ha desgastat des de 2010, passant del llavors 52,7% fins a l'actual 44,5%. Jobbik també ha sabut captar gran part de us electors amb missatges de protesta i ha sabut treure partit a les tensions amb la minoria gitana al nord-est de país, atès que les "solucions que oferia l'esquerra no van seduir " l'electorat, cosa que sí ha aconseguit l'extrema dreta. Un tercer element que podria explicar el progrés de la ultradreta és que ha sabut polir la seva imatge des de l'últim any. A la campanya electoral de 2010 va predominar el color gris i en aquestes eleccions els candidats s'han  envoltat de flors blanques amb el lema "Hongria pels hongaresos".

Jobbik ha arribat a obtenir el 30% dels vots en algunes circumscripcions amb el seu programa xenòfob que estigmatitza a la comunitat gitana hongaresa, la més important d'Europa (un 10% de la població del país). El partit d'extrema dreta hongarès ha instat en repetides ocasions a la implantació de categories de delictes "comesos habitualment" per minories ètniques i s'ha compromès a establir centres de detencions especialitzades per a "gitanos desviats". De fet, Gabor Vona, líder del partit, advoca per la creació d'una "gendarmeria rural" a l'estil de la Guàrdia Hongaresa, una milícia que va crear Jobbik el 2007 i que organitzava marxes d'intimidació als barris gitanos.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2023 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid