Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Llengua
El SEPC denuncia els atacs a les línies en català al País Valencià
25/02/2014 Llengua

Des del SEPC han emés un comunicat en defensa de la llengua i denunciant les polítiques que arraconen la llengua arreu dels Països Catalans, com ha fet palés el sindicat. On avisa de les 72 unitats en català (centres on únicament exisita la línia en valencià) i ara s'estan veient afectats. Des del sindicat també han denunciat que darrere d'aquestes mesures el fons és polítics i han volgut animar als "col·lectius, entitats, organitzacions i assemblees de les diferents comarques afectades per organitzar-se, per empoderar-se i per fer saber (i veure) que no ens anem a agenollar davant del que, considerem, mancances d’una política, mancances d’unes elits que ni coneixen, ni volen conèixer el que vertaderament és el poble valencià."

Defensem la llengua: les seues fòbies i mancances, els nostres greuges

Arreu dels territoris dels Països Catalans patim una xacra amb essència directa i mordaç contra la nostra llengua, contra la nostra manera dir-nos catalans en qualsevol punt del mapa nacional. A les Illes Balears i Pitiüses trobem la deriva que porta l’executiu catalanòfob de Bauzà amb el Decret TIL, amb l’anul·lació del català com a requisit per entrar en l’Adminstració pública o l’impuls del baléà menyspreant i limitant l’esfera d’acció del català. A la Franja han intentat que esperpèntiques sigles substitueixin el mateix nom de la nostra llengua. Al Principat, diferents sentències en pro ‘de la llibertat de llengua’ han afectat a la realitat social i cultural més propera de cada barri i de cada poble.

Al País Valencià, hem patit un nou colp, aquest cop el més corrosiu i greu de les últimes dècades. La Generalitat Valenciana ha disposat la supressió de 72 unitats en valencià (centres on únicament existia la línia en valencià) i de la mateixa manera, 83 dobles línies lingüístiques (sense especificar la llengua afectada). A la comarca dels Ports, de La Plana, del Camp de Morvedre, de Camp de Túria, de l’Horta, de La Ribera, de La Costera, de La Vall d’Albaida, de l’Alcoià-Comtat, de La Safor, de la Marina Alta i Baixa, de l’Alacantí, de les Valls de Vinalopó i del Baix Vinalopó poden veure com el valencià, en el punt de mira de la política espanyolista i catalanòfoba, pot arribar a ser executat.

Des del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans considerem aquesta problemàtica com a un conflicte que abasta més enllà de la raó cultural. Representa, aquest conflicte, una visió i manera de fer i de ser llunyana a les realitats més properes del nostre territori; una voluntat de silenciar aquelles realitats nacionals que conviuen (per imposició i opressió històrica) dins l’Estat espanyol. Comarques, pobles i barris on el nostre valencià, el català de totes, no sols resisteix sinó, que creix i (re)naix; ens situem davant, d’aquells que decideixen, no sense abans enaltir una estima ‘valencianista’ per aquesta terra, la llengua que parlen filles i fills de les classes populars, les filles i els fills de cada poble i cada barri des d’on la nostra llengua, volguda i emprada, brolla per no trair ni la nostra pròpia història ni el nostre futur, com a poble.

I davant d’aquest present hostil, animem a col·lectius, entitats, organitzacions i assemblees de les diferents comarques afectades per organitzar-se, per empoderar-se i per fer saber (i veure) que no ens anem a agenollar davant del que, considerem, mancances d’una política, mancances d’unes elits que ni coneixen, ni volen conèixer el que vertaderament és el poble valencià. La seua ignorància ens afecta i la seua des-culturització no pot ser la nostra. Defensem l’escola pública per davant de tota bota, defensem la nostra escola pública i de qualitat davant tota ingerència, defensem la nostra escola pública, de qualitat i en català davant la ignorància.

Cap a la plena normalització del català, defensem la nostra llengua i fugim de les seus fòbies i mancances.

També podeu consultar la llista d’Escola Valenciana dels centres afectats per comarques.

Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans,

20 febrer 2014


Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid