Aquesta sala d'espectacles, i històric teatre situat al barri del Raval de Barcelona, va ser construït el 1863 ocupant el lloc on hi havia hagut el convent de Sant Agustí Nou al carrer Hospital, número 51. Va ser reformat el 1913 i s'hi van fer remodelacions parcials el 1943 i 1964.
Des d'un principi el Romea va esdevenir el local més important de teatre en català i només de 1939 a 1945 es van deixar de representar obres en aquesta llengua. Hi han actuat totes les generacions d'actors catalans des d'Enric Borràs, Iscle Soler, Lleó Fontova, Maria Morera i Margarida Xirgu a Joan Capri i Josep Maria Pou.
En els anys 20 el teatre va ser gestionat i remodelat per l'empresari Josep Canals. L'empresa propietària actual és Teatre Romea S.A. De 1981 a 1998 el Teatre Romea va ser gestionat per la Generalitat com a seu del Centre Dramàtic de Catalunya. El 1992 va ser remodelat, en unes obres dirigides per l'arquitecte Joan Rodon.
Pitarra, l'ànima del Romea
En l'antic Teatre de l'Hospital, sobre el terreny del convent, existia antigament una sala on s'hi feien balls, festes i representacions teatrals. Un cop reformat aquest antic espai, el 18 de novembre de 1863 es va inagurar ja com a teatre amb el nom de Teatre Romea en homenatge al popular actor del segle XIX Julián Romea Yanguas, que havia actuat triomfalment a la ciutat.
En 1867 va canviar el nom del teatre pel de Teatre Català Romea o Teatre Català, ja que la majoria de la programació eren obres teatrals en català. L'escriptor Frederic Soler (Serafí Pitarra) en va ser el seu impulsor, i també impulsor del teatre català modern, coempresari i director artístic del Romea de 1870 a 1895. La majoria de les seves obres van estrenar-se en aquest teatre.
El Romea va esdevenir una important plataforma per a la difusió del teatre català, ja dignificat i amb implantació social, que va sortir de la marginalitat en què s'havia reclòs la dramtúrgia en català. S'hi van representar obres importants com drames, comèdies i tragèdies, i no peces senzilles com sainets, paròdies i comedietes, el format existent fins aleshores en llengua catalana, que a més havia patit nombroses normatives que prohibien o limitaven l'ús de la llengua catalana en el teatre.
Celebració dels 150 anys
Aquest dilluns el Romea va acollir l'acte de cloenda del 150è aniversari. Més de 30 actors i actrius van participar en l'espectacle "Pensem un desig", dirigit per Julio Manrique, responsable artístic del teatre [vídeo]. Un espectacle que des de la memòria històrica va plantejar la contintuïtat del futur del teatre en general i del Romea en particular.
A l'acte s'hi van fer presents actors amb moltes funcions en aquest espai, com Montserrat Carulla, Josep Maria Pou, Pep Cruz, Carme Sansa, Lluís Marco, Maife Gil, Joan Pera, Emma Vilarasau, Marta Angelat o Jordi Boixaderas.