Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Via Catalana
La Via Catalana al Pertús revifa la consciència nord-catalana

El Pertús, a la Catalunya Nord, ha viscut la mobilització més gran de la seva història. El nord i el sud de l'Albera s'enllacen per reclamar la reunificació i la independència

12/09/2013 Política

La Via Catalana per la independència organitzada per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) convocada al Pertús, a la Catalunya Nord, ha aconseguit superar el nombre d'assistents que estaven inscrits en els trams del nord del país, ja que la cadena humana ha arribat fins a Voló. Unes 3.000 persones, la majoria nord-catalans, han enllaçat els dos territoris del nord i del sud de l'Albera, el tram 722 de la cadena humana.

La persona que encapçalava la cadena nord-catalana ha estat Dolors Serra Kiel, activista cultural i històrica independentista, companya de Josep de Calassanç Serra "Cala", també promotor de l'ANC a la Catalunya Nord. El tram 722 s'ha unit amb el ramal que enllaçava amb la Jonquera.

La cadena s'ha pogut enllaçar puntualment i des de les 13h del migdia la població nord-catalana restava ocupada per nombroses persones que han dinat i s'han passejat pel Pertús. Poc abans de les cinc de la tarda (a les 16,59h), el tram 722 de la Via Catalana ha quedat constituït en commemoració del Tractat dels Pirineus del 1659. Minuts abans de les 17,14h la cadena s'ha enllaçat durant mitja hora, entre càntics, moviments d'onades i crits d'independència.

La presència d'assistents a la marxa independentista s'ha incrementat a última hora i ha desbordat la previsió, perquè molts ciutadans procedents de la Catalunya Nord, persones fins ara no habituals a mobilitzacions com les del 7 de Novembre,  s'han sumat a la mobilització i han aconseguit que la cadena humana superés de llarg els objectius inicials. S'han portat a terme gairebé uns dos quilòmetres de Via Catalana en direcció al nord des de la frontera dels dos estats al Pertús, omplint tota la carretera que travessa el Pertús fins la localitat de Voló.

La composició dels participants a la cadena era molt diversa. La variant de la parla nord-catalana prenominava entre les persones que hi participaven. També ha comptat amb el suport de diversos autocars procents d'Osona i Cardedeu, així com nombrosos vehicles particulars de diversos indrets del Principat.

Benvinguda i acollida del poble del Pertús

El Pertús ha acollit molt bé la mobilització. Les botigues del carrer central per on ha passat la cadena lluïen i oferien estelades i altres objectes relacionats amb la marxa independentista. Molts botigues, veïns des dels balcons i vianants han saludat amb complicitat els marxants de la cadena.

L'administració local del Pertús i la policia local, així com la Gendarmeria, han desplegat un operatiu de seguretat per facilitar la marxa. A través d'uns cartells també s'explicava que els aparcament de pagament eren gratuïts per a les persones que participaven a la Via Catalana.

L'espai de l'antiga duana del Pertús ha estat ocupat per centenars de persones, i destava l'absència de les policies espanyoles.

Davant de l'estructura de la duana s'hi ha instal·lat una tarima amb una gran pantalla, que ha estat el lloc d'organització i on s'ha realitzat l'acte posterior a la cadena. Al migdia s'hi han concentrat centenars de persones que assistien a l'actuació de castellers, cantada d'havaneres, sardanes i gegants.

Un cop finalitzada la cadena una gran marxa s'ha dirigit de nou fins la tarima situada a l'estructura de la duana, on s'hi han realitzat actuacions, lectura de poemes i les intervencions d'Hervé Pi, així com el discurs del filòsof Xavier Rubert de Ventós, que ha desitjat que "el foc que els catalans sentim al cor" i que aquesta mobilització tingui continuïtat i no "es transformi en fum al cap".

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2020 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid